Maito mahtuu keventäjän lasiin

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Laihdutuskuurin aikana moni karsii turhaan ruokavaliostaan tärkeitä elintarvikkeita, kuten maidon. Tämä on valitettavaa, sillä maito, erityisesti rasvaton maito sisältää vain vähän energiaa, mutta runsaasti kalsiumia ja d-vitamiinia, joita keventäjän koetuksella oleva luusto kaipaa. Kalsiumilla voi olla jopa suorempikin yhteys onnistuneeseen painonpudotukseen. Tutkimuksissa on huomattu, että runsas kalsiumin saanti on yhteydessä pienempään kehon rasvamäärään ja pienempään vyötärönympärykseen.

Maidon ja maitovalmisteiden proteiini auttaa painonpudotuksessa pitämällä kylläisyyttä yllä ja säästämällä lihasmassaa. Laihduttaja voi siis hyvällä omallatunnolla valita maidon ruokajuomaksi ja käyttää sitä ruoanvalmistuksessa.

Aikuisille naisille suositellaan noin puoli litraa nestemäisiä maitovalmisteita päivässä sekä 2–3 viipaletta vähärasvaista (ja -suolaista) juustoa.

Valitse vähärasvainen

Vaikka maito sopii keventäjälle, rasvainen maito sisältää tyydyttynyttä rasvaa, joten sitä ei kannata käyttää päivittäin. Myös kaloreissa on eroja. Pelkkä kevytmaidon vaihto rasvattomaan maitoon näkyy vaa’assa vuositasolla. Sama koskee muita maitotuotteita. Muista, että vähärasvaisissa viileissä ja jogurteissa kalsiumin määrä on sama kuin täysrasvaisissa, mutta ne sisältävät energiaa ja rasvaa reilusti vähemmän. Sama koskee raejuustoa ja maitorahkaa.

Proteiinin lähteenä rahka ja raejuusto ovat maitoa parempia, joten edes rasvattomalla maidolla ei tarvitse lotrata.

Keventäjän kermavalinnat

Suomalaisten ruokakauppojen hyllyillä notkuu Euroopan laajin valikoima erilaisia kermoja ja kasvirasvavalmisteita. Tuotteet erotellaan toisistaan paitsi rasvapitoisuuden ja rasvan laadun myös käyttötarkoituksen sekä säilyvyyden suhteen. Välillä keventäjän voi olla vaikea valita oikea tuote oikeaan käyttötarkoitukseen. Kaikki kovin vähärasvaiset tuotteet eivät esimerkiksi kestä kuumennusta tai soveltuvat huonosti leivontaan. Tarkista pakkauksesta, mihin tuote soveltuu.

Kerma valmistetaan erottamalla rasva maidosta. Kermaksi voidaan kutsua tuotetta, joka sisältää maitorasvaa vähintään 10 % ja enimmillään lähes 40 %. Kasvirasvavalmisteita löytyy maitopohjaisina ja maidottomina. Molemmista löytyy myös vähälaktoosisia ja laktoosittomia valmisteita. Maitopohjaisten valmisteiden sisältämä rasva on kasvirasvaa ja valmisteet ovat kolesterolittomia. Täysin maidottomien kasvirasvasekoitteiden pohjana käytetään soija- tai kaura”maitoa”. Ne ovat 100 % kasviperäisiä tuotteita.

Mitä mihinkin?

Pataan pitkäksi toviksi:

Kuohukerma, ruokakermat ja kasvirasvavalmisteet kestävät hyvin kuumentamista ja hauduttamista. Keventäjän nappivalinta ruuanvalmistukseen ovat kasvirasvaa sisältävät alle 15 %:n ruuanvalmistustuotteet. UHT-käsitteltyt kevytkerma ja kahvikerma eivät kestä pitkäaikaista kuumentamista ja saattavat juoksettua. Myöskään vispikerma ei kestä keittämistä.

Vaahdoksi:

Kuohukerma, vispikerma ja vatkautuva kasvirasvasekoite sopivat kerman vaahdottamiseen parhaiten. Kahvikerma, kevytkerma ja ruokakerma eivät vaahtoudu.

Monissa kasvirasvasekoitteissa on ikävän paljon tyydyttynyttä rasvaa, samoin vaahtoutuvassa vaniljakastikkeessa. Pohdi kokonaisruokavalioosi peilaten, haluatko valita vähä- mutta kenties kovarasvaisemman tuotteen vai valita kerman rasvan laadun, ei määrän perusteella.

Taikinaan nesteeksi:

Suuri osa ruokakermoista ja kasvirasvavalmisteista sopivat myös leivontaan. Myös maitoa voi monesti käyttää taikinoissa. Yksittäisen tuotteen soveltuvuus kannattaa tarkistaa pakkauksesta.

Kahvin joukkoon:

Kahvikerma, kevytkerma ja kuohukerma sopivat kahvin kanssa tarjottaviksi. Keventäjä lorauttaa kuitenkin kahviinsa arkisin (rasvatonta) maitoa.

Laihdutuskuurin aikana moni karsii turhaan ruokavaliostaan tärkeitä elintarvikkeita, kuten maidon. Keventäjällä on kuitenkin monta hyvää syytä nauttia maitoa ja maitotuotteita.

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Lihaton huhtikuu

    Lihaton lokakuu oli ja meni, mutta minä ryhdyin yhdessä mieheni kanssa lihattoman huhtikuun viettoon. Lue, kuinka kokeilu upposi entiseen kasvisyöjään ja vannoutuneeseen lihansyöjään. ”Kansanliike” Lihaton Lokakuu sai aikanaan alkunsa, kun Docventuresin studiovieras, Luonto-Liiton toiminnanjohtaja Leo...
  • Proteiini ja laihdutus – Paino kuriin proteiinitankkauksella?

    Protauksesta, eli proteiinitankkauksesta puhutaan joskus jopa painonhallinnan pelastuksena. Auttaako proteiinien ahmiminen laihduttamaan vai onko kyse pelkästä trendivillityksestä? Karppauksen rinnalla kohkataan nyt protauksesta, eli erityisen runsaasta proteiinien syömisestä. Moni hurahtaa proteiineihin, sillä hiilihydraattien välttely on ollut...
  • Urheilujuomat testissä – tarpeen vai turhake?

    Urheilujuomia mainostetaan kuntoilijoille, onpa suunnitteilla sitten Ranskan ympäriajo tai lönköttelylenkki koiran kanssa. Otin selvää, koska ja keille urheilujuomat ovat tarpeen ja kuinka hyvältä ne maistuvat. Dekstroosi, natriumsitraatti, kaliumfosfaatti, piidioksidi, sitruunahappo... Syntyykö näistä aineksista: MacGyverin käsissä...

Lue lisää


Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest