Suomalaista ruokakulttuuria leimaavat mielikuvat terveellisyydestä, puhtaasta maasta, vedestä ja ilmasta, mutta mitä oikeastaan on suomalainen ruoka? Ovatko pizza, kebab ja sushi suomalaista ruokaa, jos ne valmistetaan suomalaisista raaka-aineista? Vai onko vain suomalainen perinneruoka suomalaista? Esimerkiksi karjalanpiirakka mielletään supisuomalaiseksi ruoaksi, vaikka sen usein sisältämä riisi ei ole alkuperältään suomalaista. Kotimaisista raaka-aineista Suomessa valmistettu ja myyty hampurilainen on kiistämättä suomalaista ruokaa, vaikka hampurilainen ruokalajina onkin alun perin kehittynyt rapakon tuolla puolen. Myös lähiruuan rajanveto on usein tuottajan ja kuluttajan näkökulmasta haasteellista. Yhtä mieltä voinemme silti olla siitä, että suomalainen luonto tarjoaa paljon ravitsemuksellisia aarteita, joita keventäjä voisi poimia entistä enemmän ruokavalioonsa.
Välimeri vs. Itämeri
Yhdeksi pitkän elämän salaisuudeksi on listattu sopiva suhde kalaa, kasviksia ja hedelmiä. Antimet ovat tyypillisiä Välimeren keittiölle, mutta yhtä hyvään lopputulokseen päästään syömällä ihan kotoisista raaka-aineista valmistettua ruokaa.
Terveellisessä ruokavaliossa kiinnitetään paljon huomiota rasvan laatuun, ja pehmeitä rasvoja suositaan kovien kustannuksella. Välimeren maissa käytetään runsaasti oliiviöljyä, Suomessa puolestaan rypsiöljyä. Itse asiassa rypsiöljyssä on vielä vähemmän tyydyttyneitä rasvahappoja kuin oliiviöljyssä ja vastaavasti enemmän terveellisiä omega-3 -rasvahappoja. Muutoin terveellinen ruokavalio muistuttaa paljon esivanhempiemme arkiruokaa: paljon kasviksia, marjoja ja hedelmiä, riittävästi täysjyväviljavalmisteita sekä tarpeeksi kalaa.
Siinä missä Välimeren maissa vilja on vehnää, meillä on lisäksi ruista, kauraa ja ohraa. Kasviksia ja hedelmiä on Välimerellä runsaasti tarjolla ympäri vuoden, mutta meilläkin on onneksi kotimaisia kausikasviksia, -hedelmiä ja -marjoja, kuten omenaa, raparperia, puolukkaa, juureksia ja sieniä. Kaloista meillä on sekä rasvaisia lohikaloja että vähärasvaisempia valkolihaisia kaloja. Keventäjälle sopiva ”Itämeren liha” on mieluusti siipikarjan lihaa tai vähärasvaista riistaa, joskin kotimaisen riistan saatavuus on välillä keskivertokuluttajalle melko hankalaa.
Metsien unohdetut aarteet
Siinä, missä mieli matkaa helposti Välimeren tuoksuviin yrtteihin ja tuoreisiin raaka-aineisiin, oman luontomme aarteet tuppaavat unohtumaan. Joka vuosi metsiin jää valtavia määriä ravitsemusaarteita; marjoja, sieniä ja villivihanneksia.
Keventäjän kannattaisi syödä marjoja huomattavasti enemmän, sillä ne sisältävät paljon hyvää, mutta vain vähän energiaa. Kotimaisissa marjoissa on erityisen paljon C-vitamiinia, mikä johtuu maamme maantieteellisestä sijainnista. Suurin mahdollinen C-vitamiinipitoisuus saavutetaan, kun yölämpötila on selvästi päivälämpötilaa alhaisempi.
Myös sienten syöntiä olisi syytä lisätä ja ottaa mallia Aasiasta, joissa sienten arvostus on korkealla. Kiinassa ja Japanissa sieniä käytetään jopa lääkkeenomaisesti. Kyntämätöntä tutkimussarkaa versoo myös takapihoilla ja pientareilla, sillä suomalaisten villivihannesten ja -yrttien kuten voikukan, vuohenputken, isomaksaruohon ja jauhosavikan ravitsemuksellinen arvo on vielä kunnolla tutkimatta. Se kuitenkin tiedetään, että juurikin Välimeren maissa villivihannekset ovat tärkeä omega-3-rasvahappojen lähde.
Kokeile seuraavia Keventäjien Itämeren ruokavalioon sopivia reseptejä
- Karpalo-leipäjuustosalaatti 🔒 Keventäjien jäsenille
- Piimäjuusto laktoositon 🔒 Keventäjien jäsenille
- Kaura-ruissämpylät 🔒 Keventäjien jäsenille
- Suppilovahverokeitto 🔒 Keventäjien jäsenille
- Kesäkurpitsa-suppilovahverovokki 🔒 Keventäjien jäsenille
- Suppilovahvero-lihapullat ja omenakastike -ateria 🔒 Keventäjien jäsenille
- Kantarelli-kukkakaalikeitto 🔒 Keventäjien jäsenille
- Paistetut kalafileet ja rapu-kantarellipyttis 🔒 Keventäjien jäsenille
- Herkkutattispagetti 🔒 Keventäjien jäsenille
- Poro-juuresgratiini 🔒 Keventäjien jäsenille
- Poro-metsäsienipihvit ja sinappikastiketta 🔒 Keventäjien jäsenille
- Mustaherukkainen jänispata 🔒 Keventäjien jäsenille
- Riista-ruusukaalipyttipannu ja tulista puolukkakastiketta 🔒 Keventäjien jäsenille
- Muurinpohja-nokkosräiskäleet savukala-ja marjatäytteellä 🔒 Keventäjien jäsenille
- Mustikka-ruislesemuffinssit 🔒 Keventäjien jäsenille
- Tyrni-banaanilappapuuro 🔒 Keventäjien jäsenille
Krista Kupariharju, ruokatoimittaja
Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.
Kevään juhlien makeat herkut
Kevät on iloisten juhlien aikaa. Niissä keventäjänkin on lupa nauttia, elämäntaparemontti ei romutu juhlissa herkutteluun. Ihannetilanteessa emäntä on kuitenkin varannut noutopöytään myös kevyempiä vaihtoehtoja. Perinteisiä kaloripommeja ovat voi- ja lehtitaikinaleivonnaiset, paksut keksi-rasvaseospohjaiset juustokakut sekä erilaiset...Kulhollinen keveyttä
Keittoja suositellaan usein kilojen karistajille, eikä syyttä. Keitot ovat monessakin mielessä erinomaista ruokaa. Keitto pitää lämpimänä, mutta ennen kaikkea myös kylläisenä. Keitoista puhuttaessa liian monen keventäjän muistikuvissa kummittelevat takavuosien dieettiohjeiden mukaiset selleri-kaalikeitot, joita lusikoitiin vastahakoisesti...Keventäjä kermojen viidakossa
Suomalaisten ruokakauppojen hyllyillä komeilee valtava valikoima erilaisia kermoja ja kasvirasvavalmisteita. Paljouden keskellä keventäjän voi olla vaikea valita parasta. Perinteiset kermat Kerma valmistetaan erottamalla rasva maidosta. Kermaksi voidaan kutsua tuotetta, joka sisältää maitorasvaa vähintään 10 %...