Terveyslehdet ja -sivustot ohjeistavat usein lisäämään ruokavalioon mahdollisimman paljon vihanneksia ja erityisesti vihreitä sellaisia. Tummanvihreät vihannekset todella sisältävät runsaasti vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja, joten vartalosi ja peilikuvasi kiittävät niiden lisäämisestä jokapäiväiseen ruokavalioon.
Kaali, selleri ja parsakaali eivät kuitenkaan ole välttämättä ensimmäinen asia, mikä tulee mieleen herkullista ateriaa suunnitellessa. Joskus vihannesten lisääminen annokseen saattaa tuntua todelliselta pakkopullalta. Lisätasimme vinkkejä, joiden avulla ujutat helposti ja herkullisesti lisää vihreää ruokavalioosi.
1. Lisää aamiaiseesi vihreää
Sekoita munakasmassan joukkoon kourallinen pinaattia tai laita voileipäsi päälle kaalia tai rucolaa. Nämä tummanvihreät vihannekset ovat pullollaan vitamiineja ja makua, mutta eivät kaloreita.
2. Lisää smoothieesi vihreää
Lisää smoothiesi joukkoon kourallinen baby-pinaattia, kaalia tai selleriä. Jos smoothiessa on mukana lempihedelmiäsi, et todennäköisesti maista vihannesten makua ollenkaan makean maun läpi. Vinkki: hunajameloni sopii ihanasti yhteen miedonmakuisen pinaatin kanssa. Sekoita yhteen vähäkalorisen vaniljajogurtin tai mantelimaidon kanssa!
3. Lisää pastaasi vihreää
Pastakastikkeen joukkoon voi hyvin laittaa muutakin kuin tomaattimurskaa ja sipulia. Melkein mistä tahansa vihanneksista saa taiottua upeanmakuisen pastakastikkeen helposti. Muista käyttää täysjyväpastaa, jos kilot huolettavat!
4. Tee salaatista wrappeja
Käytä perinteisen vehnätortillan sijasta wrapin pohjana romainesalaattia tai kaalinlehteä. Täytä salaatinlehti mieluisillasi täytteillä, kääräise kiinni ja syö sellaisenaan. Vinkki: käytä tuoreita yrttejä, kuten korianteria tai minttua, ja tuoretta limemehua tuomaan makua salaattiwrappiisi!
5. Lisää pizzaasi pinaattia
Herkkupäivät ovat joskus sallittuja, mutta nekin voi hoitaa mallikkaasti astetta terveellisemmin! Tee itse kotona pizzapohja vaikka terveellisistä ruisjauhoista. Täytä sen jälkeen pohja tomaattikastikkeella, juustolla, pinaatilla ja herkkusienillä! Yhdistelmä on huomattavasti terveellisempi kuin mozzarella-kinkku-salamipommi.
6. Parsakaalia, pinaattia ja uuniperunaa
Tee folionyyteissä perinteisiä uuniperunoita. Valmista kaloripitoisen majoneesikastikkeen sijasta perunan lisukkeeksi paahdettuja vihanneksia. Laita uunivuokaan mukaan parsakaalia ja kukkakaalia. Keitä pienessä kattilassa mukaan vielä haudutettua pinaattia. Annoksen kruunaa kevyt kermaviilikastike, johon on sekoitettu tuoreita yrttejä, mustapippuria ja sitruunamehua.
7. Tee vihanneksista viikonloppusnackseja
Sekoita kulhossa pilkottua punasipulia, kirsikkatomaatinviipaleita, rucolaa ja tilkka oliiviöljyä. Levitä ruisnapin päälle vähärasvaista tuorejuustoa, ja nosta kasvisseosta levitekerroksen päälle pieni keko. Nappeja on helppoa ja mukavaa syödä television ääressä tai vieraiden kanssa!
8. Tee kasviksista wokki
Erilaiset kaalilajikkeet, selleri, pinaatti, parsakaali ja vihreät pavut toimivat loistavasti wokin täytteenä. Paista kasvisten kanssa täysjyvänuudeleita ja mausta soijakastikkeella. Lisää joukkoon mieleisiäsi siemeniä ja pähkinöitä.
9. Lisää kasviksia keittoihin
Kirkasliemisiin keittoihin voi lisätä helposti melkein mitä tahansa kasviksia. Reseptejä ei tarvitse noudattaa orjallisesti, ja esimerkiksi papuliemeen tai lihakeittoon voi mainiosti lisätä melkein mitä tahansa kaapista löytyviä kasviksia. Kokeile rohkeasti erilaisia yhdistelmiä!
10. Kokeile kaalisipsejä
Trendikkäistä kaalisipseistä on puhuttu jo jonkin aikaa. Kaalisipsit sopivat varsinkin niille, jotka ovat tottuneet napostelemaan sipsejä, popcornia tai suolapähkinöitä. Ohjekin on superhelppo: roiskuttele kaalisuikaleiden päälle vähän oliiviöljyä, suolaa ja pippuria, ja paahda 175-asteisessa uunissa viitisentoista minuuttia.