Haaveissa timmi kesävatsa? Totuus yleisimmistä vatsalihasmyyteistä

Vaikka vatsalihasten esiin saamiseen vaaditaankin kovaa työtä, useat ihmiset harjoittavat vatsalihaksiaan aivan liikaa ja väärällä tavalla. Virheiden korjaaminen, faktojen hankkiminen ja realististen tavoitteiden asettaminen ovat ensimmäiset askeleet kohti litteämpää vatsaa.

Myytti 1: Vatsalihasliikkeet sulattavat vatsarasvaa

Valitettavasti totuus on, että rasva ei pala paikallisesti. Vaikka tekisit kuinka paljon vatsalihasliikkeitä tahansa, rasva ei katoa vatsalihastesi päältä automaattisesti. Lihaskuntoliikkeiden tekeminen on kuitenkin erittäin hyödyllistä, sillä ne lisäävät kehosi voimaa ja kestävyyttä.

Ainoa tapa polttaa kehon rasvaa on syödä vähemmän kuin kuluttaa. Terveellisin tapa litistää vatsaa onkin siis säännöllinen ja monipuolinen liikunta sekä terveellinen ruokavalio. Hyvät vatsalihakset eivät ole pelkkä keino näyttää hyvältä, vaan niiden tarkoitus on myös tukea selkärankaa ja auttaa ylläpitämään hyvää ryhtiä. Siksi vatsalihaksia treenatessa ei kannata unohtaa myöskään selän lihaksia vaan harjoittaa niitäkin tasapuolisesti.

Myytti 2: Vatsalihakset eroavat muista kehon lihaksista

Treenaatko vatsalihaksia eri tavalla kuin muita kehosi lihaksia? Jos näin on, et ole yksin. Liian usein ihmiset treenaavat vatsalihaksiaan päivittäin ilman lepoa saadakseen näyttävät lihakset. Tosiasia kuitenkin on, että vatsalihakset toimivat samalla tavalla kuin muutkin kehosi lihakset eli ne tarvitsevat myös lepopäiviä.

Tämä tarkoittaa vatsalihasharjoituksia ainoastaan 2–-3 kertaa viikossa.

Älä tyydy pelkkiin istumaannousuihin, vaan harjoita monipuolisesti sekä suoria-, vinoja- että alavatsalihaksiasi. Muista keskittyä myös tekniikkaan. Jos joudut tekemään useita kymmeniä toistoja ilman että tunnet väsymystä tai poltetta lihaksissa, keskity aivan ensimmäiseksi tekniikan parantamiseen. Tehokas vatsalihasliike tuntuu jo heti ensimmäisestä toistosta lähtien.

Myytti 3: Kuka tahansa voi saavuttaa sixpackin

Moni tuntee kateutta mallien ja tv-tähtien litteistä vatsoista. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että kaikki ihmiset eivät pysty saavuttamaan litteää vatsaa, vaikka kuinka tahtoisivat. Kehomme ulkomuotoon vaikuttavat useat tekijät, joille emme voi mitään. Tällaisia ovat muun muassa sukupuoli, perinnölliset tekijät, kehotyyppimme ja hormonit. Myös ikä vaikuttaa paljon kehomme toimintaan. Näiden oman vaikutuksemme ulkopuolisten seikkojen lisäksi kehoomme vaikuttavat myös elämäntapamme, kuten ruokailutottumukset.

Kaikki nämä lukuisat seikat yhdessä vaikuttavat siihen, miltä vatsamme näyttää. Esimerkiksi naisilla rasva varastoituu herkästi alavatsan alueelle, kun taas miehillä rasva varastoituu keskivatsaan.

Vaikka pystyisitkin vähentämään kehosi rasvaprosenttia, et voi valita, mistä kohtaa kehoa rasva palaa eniten. Joillain ihmisillä vatsalihasten esiin saaminen vaatii rasvaprosentin pudottamista epäterveelliselle tasolle.

Jos kuulut niihin ihmisiin, joille vatsalihasten hankkiminen on mahdotonta, älä aja itseäsi epätoivon partaalle, vaan tee se mitä voit ja hyväksy kehosi sellaisena kuin se on.

Myytti 4: Tarvitset laitteita vatsalihasharjoitteluun

Ostoskanavat ja kaupat ovat täynnä kalliita vatsalihaslaitteita, jotka lupaavat laihtumista lyhyessä ajassa. Näiden laitteiden houkutuksiin ei kuitenkaan kannata sortua. Jos laitteen avulla saavutettavat tulokset kuulostavat liian hyviltä ollakseen totta, mieti hetki ennen ostopäätöstä. Liian suuret lupaukset eivät todennäköisesti ole totta. Oikeastaan et tarvitse laitteita vatsalihasten harjoittamiseen lainkaan, sillä kehon omalla painolla tehtävät harjoitukset ovat hyvin tehokkaita ja kaiken lisäksi ilmaisia.

Jos kuitenkin haluat ostaa kotiisi kuntoiluvälineitä, osta sellaisia, joita voit käyttää useampaan käyttötarkoitukseen. Vatsalihaslaitteet toimivat yleensä vain vatsalihasten harjoittamiseen, mutta esimerkiksi käsipainojen ja jumppapallon avulla saat harjoitettua tehokkaasti koko kehon lihaksia.

Lähde: Exercise about

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest