Liikunta ei yksinään riitä? Älä unohda arkiaktiivisuutta!

Tutkijat ovat sitä mieltä, että vaikka urheilisi useita kertoja viikossa, mutta muuten on passiivinen, se ei riitä edes terveyden ylläpitoon. Esimerkiksi kolme kertaa viikossa urheileva ihminen saattaa kuluttaa 2000 kilokaloria viikossa urheilusuorituksen aikana. Mutta jos muu aika kuluu istuen töissä, autossa tai sohvalla, elimistön aineenvaihdunta hidastuu ja tästä passiivisuudesta muodostuu itsenäinen riskitekijä terveydelle.

Myös sosiaali- ja terveysministeriö on ottanut aktiivisuuteen kantaa julkaistessaan kesäkuussa kansalliset suositukset, joissa se toteaa, että istumista pitäisi vähentää niin työssä, koulussa kuin päivähoidossakin.

Vaikka urheileminen tuntuisi vastenmieliseltä, arkisten asioiden toimittaminen antaa päivittäin monia mahdollisuuksia lisätä liikuntaa. Parhaimmillaan arkinen liikunta muodostaa merkittävän osan aikuisten terveysliikuntasuosituksen määrästä.

Miten lisätä omaa aktiivisuutta?

Lähde liikkeelle vaikkapa seuraavista asioista.

Hanki askel- tai aktiivisuusmittari. Mittarin käyttö on edullinen ja motivoiva keino lisätä arkiaktiivisuutta. Pyri aluksi 9000 askeleeseen, jota pidetään riittävänä aktiivisuustasona. Siitä voit edelleen lisätä askelmäärää kohti ihannetasona pidettyä 13 000 askelta. Enemmänkin askelia saa toki ottaa! Askel- tai aktiivisuusmittari näyttää lahjomattomasti, kuinka paljon olet ollut päivän mittaan liikkeessä. Jos asetat tavoitteen aktiivisuudesta, alat kuin itsekseen löytämään ratkaisuja lisäaskeleiden ottamiseksi.

Lisää kävelypätkiä arkeen. Voisitko pysäköidä kauemmas työpaikasta? Voisitko käydä kaupassa kävelleen? Voisitko nousta raput hissin käyttämisen sijaa?

Tauota päivääsi. Istuminen on myrkkyä aktiivisuudelle ja terveydelle. Nouse säännöllisin väliajoin ylös, jaloittele ja mieti, pystyisitkö tekemään välillä töitä seisten? Voisitko kävellä lounasruokalaan? Tai käyttää pidemmällä sijaitsevaa vessaa?

Vietä vähemmän aikaa verkossa. Netti on tullut television rinnalle lisäämään istumistamme edelleen. Voisitko netti-chattailun sijasta mennä tapaamaan ystäviäsi kaupungille? Voisitko puuhastella jotain seisten, kuten askartelua seisten, terveellisen ruuan kokkaamista, tai kaappien väliin jäänyttä järjestelyä? Kaikki nämä vähentävät passiivista aikaan ja lisäävät energiankulutusta. Kalorinpolttamisvimma ei tarvitse olla lähtökohtana, vaan pikemminkin tässä tapauksessa se on terveyden edistäminen ja helpompi painonhallinta.

Lomien loppuessa ja koulujen ja töiden alkaessa, on hyvä miettiä arkiaktiivisuutta edistäviä ratkaisuja. Päivittäisen aktiivisuuden määrää ja sitä kautta terveyttään voi edistää päivittäisillä pienillä valinnoilla.

Osittainen lähde: Polar

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest