Parantaa kuntoa ja piristää mieltä! 7 hyvää syytä hypätä pyörän selkään

Nyt kun jäät alkavat pikkuhiljaa sulaa ja tiet kuivua, on aika kaivaa polkupyörä varastoiden uumenista. Pyöräilyn ei tarvitse automaattisesti tarkoittaa pitkiä maantielenkkejä, sillä lyhyilläkin pyörälenkeillä on todettu olevan positiivisia vaikutuksia kokonaisvaltaiseen terveyteen.

Pyöräily polttaa rasvaa, lisää kalorinkulutusta, parantaa sydämesi terveyttä, lisää lihaskestävyyttä ja parantaa mielialaa. Mitäpä jos polkisit seuraavan työmatkasi pyörällä?

7 syytä suosia pyöräilyä

1. Sopii myös aloittelijoille

Pyöräily on siitä erinomainen laji, että se ei aiheuta niveliin ja jänteisiin ylimääräistä painetta, toisin kuin vaikkapa lenkkeily. Juuri tämän vuoksi pyöräily onkin ihanteellinen liikuntamuoto ihan kaikille ikää tai kuntotasoa katsomatta.

2. Rasittaa koko kehoa

Vaikka pyöräilemään on helppo lähteä, se tarjoaa halutessasi todella kovatehoisen treenin. Lisäämällä vauhtiaja pyöräilemällä mäkisessä maastossa haastat kehosi kunnon suoritukseen.

Vaikka jalkatyöskentely on pyöräillessä pääosassa, tasapainon ylläpitäminen vaatii myös keski-ja ylävartalon aktiivista työskentelyä. Tässä lajissa koko keho joutuu siis todella töihin.

 

3. Parantaa sydämen terveyttä 

Pyöräily on erinomainen aerobinen treenimuoto, eli toisin sanoen se pienentää muun muassa riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin sekä tyypin 2 diabetekseen. Joka kerta kun nouset pyörän selkään, työskentelet paremman sydänterveyden puolesta.

Ja mitä säännöllisemmin nouset pyörän selkään, sitä paremmaksi kestävyytesi tulee ja sitä pidempään jaksat ylläpitää fyysistä aktiivisuuttasi.

4. Vähennät päästöjä ja säästät bensassa

Auton vaihtaminen pyörään ei pelkästään kohota kuntoasi, vaan sillä on positiivisia vaikutuksia myös laajemmassa mittapuussa. Pyörän selkään hyppääminen auttaa nimittäin vähentämään hiilidioksidipäästöjä sekä säästämään bensakuluissa!

Lisäksi työmatkapyöräilyn aikana aivosi tuulettuvat ja ovat valmiita ottamaan päivän haasteet paremmin vastaan.

5. Saat raikasta ilmaa

Pyöräilyllä raikkaassa ulkoilmassa on terveydelle monia hyötyjä! Tutkimusten mukaan luonnossa liikkuminen alentaa stressihormonia, laskee verenpainetta ja sykettä sekä auttaa pitämään kolesterolitasot hyvissä lukemissa. 

6. Lisää hyvänolon hormoneita

Pyöräile ja mielesi kiittää! Pyöräily auttaa nimittäin parantamaan henkistä hyvinvointiasi vähentämällä stressiä, parantamalla mielialaa ja kohottamalla itsetuntoa. Pyöräily voi parhaimmillaan auttaa sinua parantamaan keskittymiskykyäsi ja tarjota mindfulnessin kaltaisia elementtejä.

7. Painonhallinta paranee

European Journal of Obesity -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan puolitoista tuntia tai enemmän viikossa pyöräilevät painavat keskimäärin vähemmän kuin pyöräilyä harrastamattomat. Keventäjän kannattaa harkita pyöräilyä painonhallinnan lisäksi myös siksi, että pyöräilyllä saa tehokkaan treenin lyhyessäkin ajassa. 

Lähteet: UKK Instituutti, Women’s Health 

  • Parempi kuin monivitamiini! Kevään sesonkivihannes on todellista superruokaa

    Vitamiinien syömisen sijaan kannattaa ruokavalioon sisällyttää maukkaita ja ravintoarvoiltaan monipuolisia vihanneksia. Yksi tällainen vitamiinipommi on kevään sesonkivihannes, eli parsa. Sen lisäksi, että parsa on tehokas diureetti, eli nesteenpoistaja, se on täynnä vitamiineja ja antioksidantteja. Ja...
  • Laihdutuslääkkeet eivät ratkaise lihavuuden hoitoa - mutta voivat tukea elämäntapamuutoksessa

    Ylipainon ennustetaan lisääntyvän lähivuosina maailmanlaajuisesti. Asiantuntijoiden mukaan lihavuus on globaali epidemia, jonka taltuttamiseen vaaditaan uudenlaisia ja monipuolisia keinoja. Diabeteksen hoitoon suunnattu, semaglutidiin pohjautuva lääke on noussut laajasti keskusteluun sen ruokahalua vähentävän ominaisuuden takia. Mehiläisen asiantuntijalääkärit...
  • 10 vinkkiä kestävän juoksukunnon rakentamiseen

    Keväällä luonnon herätessä uuteen eloon, inspiroituu moni juoksun aloittamisesta. Alla olevat Coronarian fysioterapeutti Taru Lammin kymmenen vinkkiä auttavat sinua juoksun aloittamisessa ja pitämään harrastusta yllä pidempäänkin. 10 vinkkiä: Näin pääset alkuun juoksemisessa 1. Kirkasta tavoite...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest

Kotitreeni - treenaa kotona