Rohkeasti ryhmäliikuntaan – hyvä ohjaaja saa motivaation kohoamaan!

Kuntokeskusten, kunnan liikuntatoimien ja urheiluseurojen syksyn liikuntatunnit starttaavat taas käyntiin syyskuun alussa. Moni keventäjistäkin miettii, mikä ryhmäliikunta innostaisi viikoittaisiin hikoiluhetkiin ja oman kunnon kohennukseen. Jos sopiva tunti mietityttää, tarkista verkkosivuilta tai esitteistä tunnin sisältö. Jos et ole varma, millaiselle kuntotasolle tunti sopii ja millaista aikaisempaa liikuntakokemusta tunti vaatii, kysy rohkeasti kuntokeskuksesta tai muulta järjestevältä taholta. Tutuilta kannattaa kysellä suositteluja. Paras jumpparyhmä on aina sellainen, jossa osallistujilla on hauskaa, tunnelma on hyvä ja tunnin jälkeen on auvoisa olo. Lähde rohkeasti mukaan ryhmäliikuntatunneille!

Ryhmässä – mutta yksilöllisesti

Erilaisia jumppatunteja ja liikuntaryhmiä kannattaa malttaa kokeilla, ennen kuin tekee peruuttamattomia päätöksiä ryhmässä liikkumisen sopivuudesta itselle. Lihaskuntopainotteisilla tunneilla, kuten bodypumpissa, kuntojumpassa ja circuitissa ei vaadita rytmitajua, ja liikesarjat ovat useimmiten yksinkertaisia ja jokainen voi valita itse lisäpainojen määrän. Spinning, crossing ja vesiliikuntalajit sopivat mainiosti silloinkin, kun jaloissa on kremppoja tai paljon ylimääräisiä kiloja kannettavana.

Taichita, hathajoogaa, pilatesta ja erilaisia selkäjumppatunteja suositellaan liikunnan aloittajille sekä ylipainoa kantaville. Vetäjinä ovat useimmiten näissä koulutetut ohjaajat, fysioterapeutit tai liikunnan ammattilaiset.

Pilateksen tai joogan kaikkiin liikkeisiin ei välttämättä taivu, mutta ainahan voi tehdä helpotetusti tai vaihdella liikkeitä. Ohjaajalta kannattaa myös reippaasti kysyä näihin vaihtoehtoliikkeitä vaikkapa ensimmäisen tunnin jälkeen, mikäli ohjaaja ei ole niitä tunnin kuluessa antanut.

Malttia ja kärsivällisyyttä ryhmäliikuntaan

Tanssilliset tunnit, kuten zumba ja latinos sopivat kaikenkuntoisille. Aina voi olla hyppimättä tai askeltaa rauhallisemmalla tahdilla, ja tämä onkin hyvä aloittelijan muistaa. Se on parempi vaihtoehto kuin että ei tulisi seuraavalla kerralla enää ollenkaan. Viikko viikolta kunto nousee ja askelsarjat tulevat tutummiksi. Kukaan ei ole ensimmäisellä kerralla mestari, joten itseensä ja kanssaliikkujiinkin voi suhtautua sallivasti ja huumorilla.

Sykemittari on oiva apuväline muistuttamaan omalle kuntotasolle sopivasta menemisen tahdista. Hyvät kengät ovat tärkeät ja antavat tukea askelluksissa. Liikkumiseen tarkoitetut topit ja rintaliivit tukevat rintoja ja tekevät liikkumisesta mukavamman tuntuista. Urheilukäyttöön tehdyt ns. tekniset T- paidat tekevät liikkumishetkistä miellyttävämpiä, sillä ne tuntuvat kuivemmilta hikoilulitrojenkin jälkeenkin. Ja kun hikoilee paljon, kannattaa siemailla juomapullosta pieniä hörppyjä useita kertoja tunnissa. Kun vielä varaa mukaan pienen hikipyyhkeen, pääsee ryhmässä liikkumisen makuun.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest