Sopisiko jooga minulle?

Mitä jooga on?

Joogalla tarkoitetaan perinteikkäitä, Intiasta lähtöisin olevia harjoituksia, jotka kehittävät ihmisen fyysistä ja henkistä kuntoa. Keskeistä joogassa on kehon ja mielen tasapaino. Terminä yoga on peräisin sanskritin yhteyttä ja yhdistymistä tarkoittavasta sanasta. Jooga on kehittynyt nykyisen Intian alueella, ja sillä on tärkeä rooli hindulaisuudessa, buddhalaisuudessa ja jainismissa.

Kuinka pitkään joogaa on harrastettu?

Joogan historia ulottuu yli 5000 vuoden taakse, mutta on mahdollista, että sitä on harrastettu tätäkin pidempään. Kaivauksissa on löydetty vuoden 3000 eKr tienoille ajoittuvia, jooga-asentoja kuvaavia kivitauluja.

Millaisia vaikutuksia joogalla on?

Jooga yhdistää fyysisen ja henkisen harjoituksen, ja siksi myös sen hyödyt ovat monitahoisia. Joogan avulla voi parantaa tasapainoa, unen laatua, koordinaatiota, hengitystekniikkaa ja liikkuvuutta. Sen uskotaan myös lisäävän kehotietoisuutta, tarkkaavaisuutta ja keskittymiskykyä, nostavan mielialaa sekä vähentävän stressiä, masennusta ja aggressioita.

Kenelle jooga sopii?

Jooga on hyvä laji aloittelijalle, mutta siitä löytyy haastetta myös kokeneelle kuntoilijalle. Tärkeintä on kuunnella itseään ja kehoaan. Jooga sopii hyvin myös iäkkäämmille liikkujille, ja siitä voi olla hyötyä kuntoutuksessa. Tarjolla on myös esimerkiksi odottaville naisille sopivaa äitiysjoogaa.

Mitä hyötyä joogasta on laihduttajalle?

Monissa tutkimuksissa on todettu, että joogasta voi olla apua painon pudotuksessa ja hallinnassa. Jooga on muun liikunnan tavoin yhdessä oikeanlaisen ruokavalion kanssa hyvä keino pitää paino kurissa. Fyysisen hyödyn lisäksi joogalla on myös myönteisiä henkisiä vaikutuksia: se parantaa mielenhallintaa, lisää itsetuntemusta ja opettaa itsehyväksyntää. Jos keventäjällä on ongelmia itsehillinnän kanssa, voi jooga auttaa rauhoittumaan, rentoutumaan ja hallitsemaan mielitekoja.

Missä pääsee joogaamaan?

Harrastuksen aloittaminen onnistuu monissa kuntokeskuksissa ja kansalaisopistoissa järjestettävillä alkeiskursseilla. Tarjonta on hyvin laajaa, ja järjestävältä taholta kannattaakin varmistaa, mitä joogan monista muodoista tunneilla opetellaan. Kursseja löytyy myös kokeneille joogaajille.

Mikä joogan muodoista sopisi minulle?

On yksilökohtaista, mitä harjoittelussa haluaa painottaa: joillekin pääosassa on hengellisyys, toiset pitävät joogaa ennen kaikkea tehokkaana kuntoilumuotona.

Länsimaissa yleisin joogan muoto on Hathajooga. Se on lempeä ja rauhallinen laji, ja sopii siksi kaikille kuntoon katsomatta. Harjoitukset parantavat esimerkiksi tasapainoa ja notkeutta.

Astangajooga on fyysisesti raskaampaa. Notkeuden ja mielenhallinnan lisäksi se kehittää tehokkaasti myös voimaa ja lihaskuntoa. Oikea hengitystekniikka on tunneilla keskeisessä roolissa.

Vinyasajooga tai flowjooga on dynaaminen joogamuoto, jossa asennot liitetään yhteen erilaisten liikesarjojen avulla. Nimensä mukaisesti asennot virtaavat peräkkäin liikesarjoiksi, jotka vaihtelevat joka tunti ohjaajien mukaan. Vinyasajooga sopii myös aloittelijoille, mutta tarjoaa haastetta kokeneemmillekin joogeille.

Raja-joogassa painotetaan meditaatioharjoituksia ja keskittymiskyvyn kehittämistä. Myös nopeatahtinen ja dynaaminen Kundalini sekä 12 klassisen perusliikkeen varaan rakentuva Sivananda sopivat hyvin joogan henkisestä puolesta kiinnostuneille.

Hot Joogassa harjoitukset tehdään lajin nimen mukaisesti kuumassa, noin 38 celsiusasteen lämpötilassa. Tämä vilkastaa aineenvaihduntaa ja helpottaa venytysten tekemistä turvallisesti. Esimerkiksi Helsingissä, Espoossa ja Turussa on tarjolla myös Solar Yogaa, jossa hotjoogataan kirkasvalolamppujen loisteessa. Laji yhdistää liikunnan, lämmön ja valohoidon suotuisat vaikutukset.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest