Tasapainoharjoitteet vähentävät vanhusten vakavia kaatumisia

Viikoittaiset tasapainoharjoitteet voi ranskalaistutkimuksen mukaan paitsi vähentää vanhusten kaatumisia myös ehkäistä niistä johtuvia loukkaantumisia. Havainto on tervetullut, sillä tätä ennen ei ole ollut varmaa miten hyvin tasapainoharjoittelu ehkäisee kaatumisloukkaantumisia.

Osana tutkimusta seitsemänsataa 75-–85 -vuotiasta kotonaan asuvaa naista satunnaistettiin kahdeksi vuodeksi viikoittaiseen ohjattuun tasapainoharjoitteluun tai verrokkiryhmään. Kaikkien osallistujien tasapaino ja kävelykyky olivat heikentyneet.

Tutkimuksen aikana harjoitusryhmässä kirjattiin yhteensä 300 loukkaantumiseen johtanutta kaatumista, mikä oli noin viidenneksen vähemmän kuin verrokkiryhmässä, jossa vammoja aiheuttaneita kaatumisia havaittiin lähes 400. Myös vakavat ja pahoihin vammoihin johtaneet kaatumiset olivat harvinaisempia tasapainoharjoituksia tehneiden ryhmässä.

Odotetusti myös tasapainoryhmäläisten fyysinen toimintakyky ja elämänlaatu paranivat kaksivuotisen tutkimuksen aikana.

Tutkijat pitävät tuloksiaan tervetulleena osoituksena pitkäkestoisen tasapainoharjoittelun tehosta kaatumisten ja kaatumista aiheutuvien loukkaantumisten ehkäisyssä. Tulokset julkaistiin British Medical Journalissa.

Suomessa runsas kolmannes yli 65-vuotiaista kaatuu ainakin kerran vuodessa ja yli 80-vuotiaista jopa joka toinen. Vakavan vamman heistä saa noin joka kymmenes, mutta lievemmät loukkaantumiset ovat huomattavasti yleisempiä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest