Paranna jaksamistasi ja tee työstäsi helpompaa – puhti päivään hyvästä kunnosta

Timo Haikarainen, liikuntavalmentaja

Meillä kaikilla on maksimaalinen työkapasiteetti, eli kyky sietää fyysistä kuormitusta. Pitkien työpäivien aikana tärkeintä on aerobinen kapasiteetti. Se kuvaa sitä, kuinka paljon kroppasi pystyy tuottamaan energiaa hapen avulla.

Kovakuntoisella hapenottokyky saattaa olla kolme kertaa heikkokuntoista korkeampi. Mitä merkitystä tällä sitten on jaksamiseen töissä? Eihän siinä mistään treenistä kuitenkaan ole kyse? Useimmat vähänkään fyysiset työtehtävät nostavat hapenkulutusta lepotasolta. Kevyessä fyysisessä työssä hapenkulutus saattaa nousta jopa 1 L/min tasolle. Hyvin heikkokuntoisella maksimaalinen hapenottokyky saattaa olla noin 2 L/min tasolla. Silloin tämä henkilö työskentelee koko päivän vähintään 50 prosentin tasolla maksimikapasiteetistaan. Kovakuntoisempi työkaveri taas saattaa samassa hommassa kuormittua vain 25-30 prosenttia maksimaalisesta kapasiteetistaan.

Hommaa voi verrata kuntoilusuoritukseen: Hyvin heikkokuntoiselle rauhallinen kävely, joka vastaa kuormitukseltaan suunnilleen siivoamisen kaltaista kevyttä fyysistä työtä, ottaa voimien päälle melko pian. Kovakuntoinen taas pystyy helposti jatkamaan tällaista kuormitusta, kunnes se pitää kyllästymisen takia lopettaa.

Nopeammasta painonpudotuksesta paksumpaan tilipussiin

Paremman kunnon ja kuntoilun on havaittu olevan yhteydessä parempaa työtehoon ja jopa suurempiin tienesteihin. Nämä materiaaliset seikat ovat toki mukavia, mutta parasta on se, että paremman kunnon avulla jaksaminen paranee ja sitä kautta elämästä nauttii enemmän. Lisäksi kuntoilu ja kunnon kohottaminen parantaa terveyttä ja tehostaa myös laihtumista noin 20–30 prosenttia.

Miten päästä alkuun?

Yleiset liikuntasuosituksen ovat mainio paikka aloittaa. Tähtää siihen, että keräät kevyesti hengästyttävää liikuntaa pikku hiljaa noin 2,5 tuntia viikossa. Siis esimerkiksi 30 minuuttia 5 päivänä viikossa, vaikkapa kävellen tai vesiliikuntana.

Jos terveydentilasi on normaali, voit tehdä vaihtoehtoisesti voimakkaasti hengästyttävää treeniä noin 1 h 15 min viikossa. Nämä treenit voivat olla vauhtiliikuntaa. Jos aika on tiukalla, voit harkita maltillisia HIIT-–intervallispurtteja. Vaikkapa kuusi kertaa minuutin spurtit pyörällä, kaksi minuuttia välissä rauhallisella tempolla huilien, pari kertaa viikossa, toimivat erinomaisesti.

Tästä on hyvä aloittaa. Liikuntamäärää voi pikku hiljaa lisätä, jos siihen riittää aikaa. Välttämätöntä se ei ole. Positiiviset vaikutukset huomaat takuuvarmasti tälläkin määrällä!

Lähteet:

Åhstrand P-O ym. Textbook of work physiology. Human Kinetics. 2003.

Kosteas, V. 2012. The effect of on earnings: Evidence from NLSY. Journal of Labour Research. 33:225–250.

timo_haikarainen_avatar

Timo haikarainen, liikuntavalmentaja

Timo Haikarainen toimii päätyökseen personal training -valmentajana. Vuosien varrella Timo on tehnyt noin 15 000 personal training- ja kuntosaliohjausta. Liikuntavalmennuksen lisäksi hän toimii erilaisissa asiantuntija- ja koulutustehtävissä ja tekee media-alan töitä.

  • 10 konstia kestävään motivaatioon!

    Motivaatio. Sitä pidetään usein sisäsyntyisenä asiana. Sitä on tai sitten ei ole. Usein motivaatio myös halutaan ulkoistaa, erillisille tsemppareille tai ”persuuksille potkijoille”. Heilläkin on roolinsa. Mutta 19 vuoden valmennustaipaleen aikana olen havainnut, että uskomattomimmat motivaatiobuustit...
  • Estä joulukiloja kertymästä liikkumalla oikein

    Liikkumalla oikein voit vaikuttaa siihen, miten kehosi varastoi ravintoaineita ja kuinka paljon joulupöydän herkuista päätyy vyötäröllesi. Lue Keventäjien liikuntavalmentajan vinkit! Joulu ja täydet herkkupöydät lähestyvät, mikä tuo haastetta keventäjälle. Joulun aikaan toki sopiva rentous kuuluu...
  • Pimeä aika on haaste liikuntamotivaatiolle – näin annat tyrmäysiskun kaamokselle!

    Olen ollut liikunta-alalla töissä kohta 20 vuotta. Joka ikinen vuosi olen havainnut saman ilmiön. Päivien lyhetessä toden teolla loka-marraskuun vaihteessa, joutuu ihmisten liikuntamotivaatio koetukselle. Jos sinulle käy näin, et takuulla ole yksin. Tässä parhaat vinkkini...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest