Älä anna kesäkilojen pilata lomaasi

– Lomalla tehdään eroa arkeen myös ruuan ja juoman avulla. Esimerkiksi alkoholin ja grillimakkaran kulutus kasvaa merkittävästi kesä-heinäkuussa. Kun hyvää ruokaa on runsaasti tarjolla, vain harvat pystyvät pitämään annoskoot kurissa ja tekemään aina viisaita valintoja. Runsaaseen syömiseen yhdistetty alkoholin piiloenergia näkyy väistämättä lihomisena, sanoo ravitsemusterapeutti Anette Palssa.

Suomalaisista jo yli puolet on ylipainoisia. Loman aikana karttuneesta muutamasta kilosta ei kuitenkaan kannata huolestua.

– Useimmille karttuu kesäloman aikana helposti muutama lisäkilo, mutta useimmiten ne tasoittuvat syksyn myötä ilman erillisiä toimia, kun elämää palaa arkirytmiin, Palssa toteaa.

Selkeä nyrkkisääntö auttaa

– Laihduttaminen itsessään ei tuo mitään hyvää elämään. Jos on tarvetta painonhallintaan, se on syytä tehdä viisaasti eli muuttaa ruokavaliota rauhassa ja hitaasti, eikä laihdutella muutaman kuukauden sykäyksissä, Palssa kertoo.

Myös lomalla kannattaa pitää terveellisiä ja tipattomia päiviä välissä. Se on hyvinvoinnin kannalta tärkeää, mutta myös nautinnollisempaa. Jatkuvasta nautiskelusta tulee pöhöttynyt olo, eivätkä nautinnotkaan tarjoa samanlaista rentoutumista. Loma palauttaa mieltä ja kehoa paremmin, kun muistaa kohtuuden.

– Tasapainoisessa ruokavaliossa ei tarvitse luopua mistään, koska herkut ja erilaiset vaihtoehdot mahtuvat mukaan. Hyvä ohjesääntö on 80–20-suhdeluku. Kun noin 80 prosenttia valinnoista syömisen ja juomisen suhteen ovat terveellisiä, ruokavalio kestää sen, että noin 20 prosenttia vaihtaa vapaalle, Palssa sanoo.

Joka kerta kun aurinko paistaa, niin ei tarvitse avata siideriä tai rynnätä terassille. Syömisessä ja ruokavaliossa on loppujen lopuksi kyse yksinkertaisista oivalluksista.

Aivot oppivat terveelliseen ruokaan

Omat halumme ja mielitekomme ovat siitä mielenkiintoisia, että ne mukautuvat lähestulkoon mihin tahansa ruokavalioon ajan kanssa. Aivomme oppivat arvostamaan myös terveellistä ruokaa ja erilaisiin makumieltymyksiin voi oppia. Se mistä on tykännyt yksivuotiaana, ei välttämättä vastaa nykyisiä makutottumuksia.

Jos grillaaminen kuuluu ehdottomasti kesääsi, kokeile grillata makkaran sijaan välillä kalaa ja kasviksia. Ja jäätelökin voi syödä kevyemmin esimerkiksi marjojen kanssa. Palssa kannustaa nauttimaan kesästä ja hyödyntämään loma-aikaa esimerkiksi liikkumisen lisäämiseen.

– Loman aikana liikkumista on hyvä lisätä, kun vapaa-aikaa on enemmän ja etenkin jos syö reilummin. Kannattaa pyrkiä lisäämään hyötyliikuntaa ja leppoista liikuntaa, Palssa vinkkaa.

Ihanaa kesäaikaa kaikille!

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest