Junnaako painonpudotus? Kysy itseltäsi nämä kysymykset

Ravitsemusterapeutti Sirpa Soinin tutkimuksen mukaan ratkaisu pysyvään painonpudotukseen on ajattelutavan muuttaminen.

Terveystalon ravitsemusterapeutti Sirpa Soini on tutkinut väitöskirjassaan painonpudotuksessa onnistuneita.

–  Tutkimuksen mukaan ne, jotka aidosti ajattelevat, että suunnitellut muutokset esimerkiksi ruokavaliossa tai liikunnassa kestävät läpi elämän, onnistuvat pitämään painon poissa. Onnistujia myös yhdistää ajatukset siitä, että tehtävät muutokset ovat helppoja, eikä mistään tarvitse luopua kokonaan, Soini kertoo.

Suurin osa ihmisistä lähestyy painonpudotusta kuurina, jota on mahdotonta ylläpitää loppu elämän.

–   Kun painonpudotukseen suhtautuu elämäntapamuutoksena eikä laihdutuskuurina, joutuu ehkä miettimään ensimmäistä kertaa, minkälaiset muutokset toimivat ihan oikeasti omassa elämässä ja arjessa. Ei siis pelkästään toimita mekaanisesti annettujen ohjeiden, kuten ruokavalioiden tai treeniohjelmien mukaan, Sirpa Soini jatkaa.

Haitalliset ajattelumallit ovat usein huomaamattomia

Elämäntapamuutoksia haittaavat ajattelumallit ovat Soinin mukaan monesti opittuja eli liittyvät aikaisempiin epäonnistuneisiin laihdutuskokemuksiin.

– Kaikki voi olla kiinni ihan pienistä ajattelumalleista, joita ei edes pysähdy miettimään. Monesti ajatellaan esimerkiksi niin, että laihduttamiseen pitää satsata joko täysillä tai ei ollenkaan. Tämä herkästi johtaa siihen, että kuvitellaan, ettei elämäntapojen muuttamiseen ole voimavaroja tai aikaa. Tai siihen, että kun ottaa yhden tai kaksi karkkia, on sama syödä koko pussi, koska on jo tavallaan epäonnistunut.

Todellisuudessa elämäntapamuutoksessa onnistuminen nojaa perusjuttuihin: herkuttelun määrän vähentämiseen ja liikunnan lisäämiseen itselle sopivalla tavalla.

–  Vastaanotollani törmään usein myös siihen ajatukseen, että painonpudotuksessa olisi jokin kikka kolmonen, jota ei ole vielä tajunnut. Mutta käytännössä elämäntapamuutoksissa onnistuneet pitävät vain simppeleistä perusjutuista kiinni: he ovat vähentäneet herkkujen syömistä, säännöllistäneet ruokarytmiä, pienentäneet annoskokoja ja lisänneet arkiliikuntaa.

Ajattelutapojen muuttaminen on usein se vaikein osuus: haasta ajatteluasi hyvillä kysymyksillä

Ravitsemusterapeutin vastaanotolla haitallisia ajattelumalleja puretaan nykytilan kuvaamisella ja esittämällä sopivia kysymyksiä.

– Vastaanotollani käy usein asiakkaita, jotka kertovat, etteivät ole aikaisemmin puhuneet kenellekään painoonsa liittyvistä murheista tai haasteista. Puhuminen ja asioiden nykytilan läpikäynti auttavat kuitenkin näkemään mahdollisuuksia muutoksiin. Oikeiden kysymysten on tarkoitus saada asiakas pohtimaan tekemistään uusista näkökulmista, Sirpa Soini kuvailee.

Kysy itseltäsi esimerkiksi näitä kysymyksiä

•    Millaisia esteitä minulla on pysyvien muutosten tekemiseen?
•    Mikä olisi juuri minun tapani kiertää esteet?
•    Olenko ottanut liian paljon tai liian suuria muutostavoitteita?
•    Mitä silloin teen arjessani, kun tilanne on ihanteellinen?
•    Ajattelenko painonpudotuksen olevan vaikeaa vai helppoa?
•    Miksi ajattelen, että painonpudotus on vaikeaa?

  • Näin pidät kehon viileänä helteellä: "Janon tunne voi kertoa liian myöhään veden tarpeesta"

    Elimistön liiallisen lämpenemisen ja kuivumisen tunnistaa heikotuksesta, sekavuudesta, pahoinvoinnista ja ripulista.  Kun lämpötila kipuaa hellelukemiin ja aurinko porottaa, on syytä suojautua kuumuudelta ja kiinnittää nesteytykseen erityishuomiota. – Helteellä vaarana on elimistön liiallinen lämpeneminen ja kuivuminen....
  • Psykologin neljä neuvoa: Tällainen on palauttava loma

    Jos palautuminen on jäänyt kesälomalla vajaaksi, voivat vaikutukset näkyä syksyllä töiden alkaessa. Kesä ja valo usein aktivoivat meitä tekemään enemmän asioita kuin talvikaudella. − Päivät venyvät, kun illat eivät ole enää pimeitä ja tekemistä on...
  • Terveellinen ruokavalio pienellä budjetilla? Näin onnistut

    Terveellisen ruokavalion ei aina tarvitse tarkoittaa suuria kustannuksia. Monet meistä ajattelevat, että terveellisen ruokavalion ylläpitäminen on kallista, mutta totuus on, että pienilläkin muutoksilla ja oikeanlaisella suunnittelulla voit nauttia ravitsevista aterioista ilman, että se rasittaa kukkaroasi....

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest