Kananmuna sopii keventäjälle

Kananmunan ravintosisältö on erinomainen, sillä siinä on lähes kaikkia muita ravintoaineita paitsi C-vitamiinia. Kananmunassa on hyvää proteiinia ja sen sisältämät rasvat ovat pääosin hyviä, pehmeitä rasvoja. Lisäksi muna sisältää runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita kuten B-, A-, D- ja E-vitamiineja, foolihappoa ja seleeniä.

Suuri osa rasvasta ja samoin munan sisältämistä ravintoaineista on munankeltuaisessa, siksi munanvalkuaisessa onkin huomattavasti vähemmän kaloreita (41 kca/100g).

Kananmunat ovat loistava proteiinin lähde, mikä auttaa pitämään olon kylläisenä pitkään: siksi ne sopivat hyvin myös laihduttajalle. Varsinkin paljon liikkuvat hyötyvät kananmunien proteiinista, joka auttaa palautumaan urheilun rasituksesta. Aamupalalla nautittu kananmuna puuron tai leivän lisäksi pitää hyvin nälkää loitolla lounaaseen asti ja vähentää napostelun himoa.

Kananmuniin ei myöskään kyllästy kovin nopeasti, sillä niille löytyy kymmeniä erilaisia valmistustapoja. Munan käyttö on hyvin helppoa ja monipuolista, lisäksi muna on hyvin säilyvä elintarvike, joten sitä on kätevä pitää aina kotona. Munakas tai muu munaruoka valmistuu hetkessä ja on siksi kätevä kiireisen arjessa.

Munat kuuluvat pääsiäiseen

Munat kuuluvat myös moniin pääsiäisleivonnaisiin ja pashaan. Pääsiäismunan historia ulottuu vuosituhansien taakse ja nykyäänkin se symboloi uutta elämää. Pääsiäisenä munia värjätään ja syödään normaalia enemmän.

Munien värjääminen onnistuu elintarvikeväreillä, sipulin kuorilla, mustikalla ja punajuurella. Munia pitää keittää ainakin 10 minuuttia, jotta esim. sipulin- ym. kuorien väri tarttuu pintaan. Pehmeäksi tai puolikovaksi keitetyt munat maistuvat monelle paremmin kuin kovat munat. Silloin munan kuoret voi maalata esim. vesi- tai muilla väreillä ja tussilla. Halutessasi voit säilyttää kauniisti maalatun munan, kun teet raa’an munan molempiin päihin reiät ja puhallat sisuksen ulos.

Tarkkana suklaamunien kanssa

Pääsiäisenä on lupa herkutella, mutta etenkin laihduttajan on syytä pohtia, kuinka monta suklaamunaa kannattaa pääsiäispyhinä syödä. Suklaamunan ravintosisällöstä jopa yli puolet voi olla sokeria. Niiden valmistuksessa käytetään myös kaakaovoita, joka tekee niistä melkoisia kaloripommeja. Yleensä suklaamuna on kuitenkin sisälmykseltään ontto, joten suklaan määrä jää melko pieneksi. Muista kohtuus kaikessa, niin voit halutessasi hyvin nauttia myös suklaamunan tai kaksi pääsiäisen aikana.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest