Yhä harvempi tunnustaa tänä päivänä syövänsä, mitä sattuu. Erityisruokavalioiden kirjo on kasvanut sitä mukaan, kun ihmisten tietoisuus ruuasta on lisääntynyt. Samalla tavallinen sekasyöjäkin joutuu miettimään, mitä tahtoo ruokavaliollaan kertoa, sillä ruokavalinnoilla luodaan minäkuvaa. Ruoka ei ole suinkaan pelkkää polttoainetta, vaan vahva viesti. Vanha kansanviisaus ”olet mitä syöt”” konkretisoituu pauhaavassa ruokasodassa.
Ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä on todennut osuvasti: ””Maailma ympärillämme on muuttunut monimutkaiseksi. Ruoka on helpompi puheenaihe, sillä olemme siinä itse kiinni haarukassa. Ruoka on uusi seksi, asia, josta voi puhua ja kiistellä.””
Kokemus päihittää kylmän tiedon?
Kun ravitsemustieteestä on tullut kaiken kansan ravitsemustiedettä, ilmoille jää suuri kysymys: mitä ja ketä enää uskoa? Ruokakeskustelussa korostuu ravitsemuksen yksilöllisyys, ja moni pitää itseään oman syömisensä parhaana asiantuntijana. Oma tunne hyvinvoinnista onkin tärkeä tekijä mietittäessä, mitä söisi.
Kansalliset ravitsemussuositukset eivät maistu sellaisenaan kuin osalle meistä. Ruokavalio voi hyvin olla järkevä ja monipuolinen, vaikka siinä olisikin rajoituksia. Aniharvan ruokavalio on täydellinen. Virallisten ravitsemussuositusten valtti piilee kuitenkin siinä, että ne pohjaavat tieteellisiin tutkimuksiin.
Viisainta onkin poimia ravitsemussuositusten tärkeimmät kulmakivet ja maustaa niitä omilla, yksilöllisillä valinnoilla. Kaikkia tutkitusti terveellisiä ruoka-aineita ei ole pakko syödä, mutta silloin on tärkeää miettiä kokonaisuutta, koska keholle tärkeät ravintoaineet on saatava aina jostain. Jos noudattaa hyvin rajoittunutta ruokavaliota, on todennäköistä, että jonkin ravintoaineen saanti jää niin niukaksi, että se näkyy ennemmin tai myöhemmin elimistön toiminnassa. Samalla tilanne on altis lipsahtamaan syömishäiriön puolelle. Silloin ruokavalinnat ohjaavat ihmisen toimintaa niin paljon, että tämä kaventaa muuta elämää huomattavasti. Järkevän syömisen rajaa on asiantuntijankin vaikea määritellä.
Plasebo lautasella
Mielen salatusta voimasta puhutaan nykyään yhä enemmän. Useissa itsensäkehittämisoppaissa neuvotaan kontrolloimaan ajatteluaan positiiviseen suuntaan. Hoitotyössä tunnustetaan jopa plasebon rooli. Olisikin hämmentävää, jos plasebolla ei olisi minkäänlaista roolia syömisessämmekin. Plasebon perusajatushan on, että kun ihminen odottaa saavansa jotain, hänen odotusarvonsa johtaa siihen, että hän todellakin kokee saavansa sen, mitä odottikin.
On olemassa tutkimuksia, joissa osalle koeryhmästä on kerrottu aterian x sisältävän paljon energiaa, vaikka todellisuudessa on ollut kyse hyvin vähäenergiaisesta ateriasta. Ateria tuotti suuremman kylläisyyden niillä, jotka kuvittelivat syövänsä tuhtia tavaraa. Jopa kylläisyys on siis lyhyellä aikavälillä huijattavissa.
Myös superruoan suosio saattaa osaltaan perustua plaseboon. Luonnon omat ”supervoimat”, kuten kaukaisten kansojen yrttirohdot tai vastaavasti kotimainen, puhtaassa mullassa kasvava luomujuures saattavat synnyttää tunteen siitä, että ollaan terveellisen syömisen ytimessä.
Ongelma on tietysti se, että käytännössä on mahdotonta tietää, mikä osa yksilöllisestä kokemuksesta on plaseboa ja mikä ”aitoa” hyötyä. Yksi julistaa onnistuneensa keventämään maitorahkan ansiosta, toinen uskoo, että paino putoaa, kun ei syö iltakuuden jälkeen, ja kolmas vannoo hoikentavan aamujumpan nimeen. Niin kauan, kun opit eivät rasita elimistöä ja haettu hyöty saavutetaan, sillä ei liene merkitystä, onko kyse plasebosta vai todellisesta oivalluksesta. Motivaation merkitys kun ylittää moninkertaisesti tarpeen saada asiasta aukotonta tutkimusnäyttöä. Jokaisella ravitsemusasiantuntijalla on mahdollisuus käyttää syömisen plasebovaikutusta etunaan. Keventäjä, joka uskoo siihen, että häneen ja hänen kehonsa viesteihin uskotaan, saavuttaa todennäköisemmin parempia tuloksia kuin pelkkien tieteellisten faktojen alle lannistettu laihduttaja.
Krista Kupariharju, ruokatoimittaja
Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.
Kevään juhlien makeat herkut
Kevät on iloisten juhlien aikaa. Niissä keventäjänkin on lupa nauttia, elämäntaparemontti ei romutu juhlissa herkutteluun. Ihannetilanteessa emäntä on kuitenkin varannut noutopöytään myös kevyempiä vaihtoehtoja. Perinteisiä kaloripommeja ovat voi- ja lehtitaikinaleivonnaiset, paksut keksi-rasvaseospohjaiset juustokakut sekä erilaiset...Kulhollinen keveyttä
Keittoja suositellaan usein kilojen karistajille, eikä syyttä. Keitot ovat monessakin mielessä erinomaista ruokaa. Keitto pitää lämpimänä, mutta ennen kaikkea myös kylläisenä. Keitoista puhuttaessa liian monen keventäjän muistikuvissa kummittelevat takavuosien dieettiohjeiden mukaiset selleri-kaalikeitot, joita lusikoitiin vastahakoisesti...Keventäjä kermojen viidakossa
Suomalaisten ruokakauppojen hyllyillä komeilee valtava valikoima erilaisia kermoja ja kasvirasvavalmisteita. Paljouden keskellä keventäjän voi olla vaikea valita parasta. Perinteiset kermat Kerma valmistetaan erottamalla rasva maidosta. Kermaksi voidaan kutsua tuotetta, joka sisältää maitorasvaa vähintään 10 %...