Terveellistä ruokaa monella tapaa

Soppaa hämmentää vielä ystävien ja tuttavien henkilökohtaiset kokemukset ruuasta. Yksi saa voimaa kasvisruoasta, toinen välttelee hiilihydraatteja. Kolmas kokee, että syöminen pysyy hallinnassa, kun valitsee aina vähärasvaisia tuotteita ja joku syö mitä mieli tekee. Tietoa terveellisestä ruokavaliosta on ihan riittävästi, mutta tässä tietotulvassa menee välillä ammattilainenkin ymmälleen. Ei siis ole ihme, jos mietityttää, mitä sitä oikeasti kannattaa syödä.

Yksilöllinen ruokavalio

Kannustan pohtimaan, mikä on juuri sinulle sopiva ruokavalio. Ravitsemussuositukset on laadittu joukkoruokailuun ja koko kansalle ja ne ovatkin hyvä perusta oman ruokavalion laatimiseen. Mutta kannattaa muistaa, ettei ole vain yhtä tapaa syödä terveellisesti ja oikein. Ruokalautanen voidaan koota hyvin monin tavoin ja silti se on yksilöllisellä tasolla hyvinvointia edistävä. Omaa ruokavaliota miettiessä kannattaa pohtia myös ruokakulttuuria, sosiaalisia tilanteita ja millaisia haasteita oma elämä asettaa syömiselle ja ruualle. Erilaiset allergiat ja ruokayliherkkyydet, makumieltymykset ja tottumukset vaikuttavat ruokavalintoihin merkittäväsi. Ruoka on monelle myös nautinto ja osa hyvää elämänlaatua. Harva syö vain tankatakseen optimaalisen määrän energiaa ja ravintoaineita.

Pohdinnan aihetta

Mieti hetki omaa ruokavaliotasi ja syömistäsi. Alla muutamia kysymyksiä, jotka helpottavat pohdintaa ja arviointia. Tällä kertaa ei arvioida energiaravintoaineiden jakaumia tai rasvahappokoostumuksia, vaan katsotaan asiaa hiukan laajemmin.

Pysyykö painosi hallinnassa? Pystytkö hallitsemaan painoa suhteellisin ponnisteluin ilman, että sinulla on jatkuvasti mielessä syöminen ja ruoka?

– Terveyden kannalta on tärkeää, että paino pysyy normaalipainoisena tai lähellä sitä. Hyvällä ruokavaliolla pystyt hallitsemaan painoasi kohtuullisin ponnisteluin etkä koe olevasi jatkuvalla laihdutuskuurilla.

Onko veren sokeri-, rasva- ja maksa-arvot sekä verenpaineesi kohdallaan?

– Ruokavaliolla ja elämäntavoilla on iso vaikutus näihin veriarvoihin. Ja jos ne ovat normaalirajoissa, monien sairauksien riski on pienentynyt.

Onko sinulla vähän mielitekoja? Tuntuuko, että hallitset syömistä eikä syöminen sinua?

– On tärkeää, että syöminen on hallinnassa ja etteivät mieliteot ja näläntunteet ole ylitsepääsemättömiä. Jatkuvat mieliteot ja hallitsemattomat syömiset kertovat, että ruokavaliossasi on jotain pielessä: ateriarytmi, annoskoko, riittävyys, ravintoaineiden jakauma tai saanti ei ole kohdallaan. Moni asia voi vaikuttaa hallitsemattomaan syömiseen ja usein syy on ruokavaliossa. Mutta joskus myös mieliala ja tunnepuolen asiat sotkevat syömisen.

Onko sinulla hyvä olo syömisen jälkeen? Sekä fyysisesti että henkisesti? Kylläinen, muttei ähky? 

– Syömisen tulisi olla neutraalia joka päiväistä toimintaa tai tuoda ilon ja tyytyväisyyden tunteita. Jos syömisestä tulee aina kovin ahdistunut olo, kannattaa asiaa pysähtyä miettimään tarkemmin ja kertoa ajatuksistaan läheiselle tai terveydenhuollon ammattilaiselle.

Toimiiko vatsasi säännöllisesti ja normaalisti?

– Jatkuvat ummetukset, ripulit, ilmavaivat, närästykset, vatsakivut ja turvotukset eivät kuulu normaaliin elämään. Joku on pielessä, jos näitä vaivoja on jatkuvasti ja yleensä syynä on ruokavalio (joskus toki myös joku sairaus, joka on syytä poissulkea).

Jaksatko hyvin päivän toimissa ja työssäsi?

– Jaksamiseen vaikuttaa toki muutkin elämäntavat kuin syöminen, mutta ruokavaliolla on oma osuutensa muun muassa liikunnan ja unen lisäksi.

Kyllä-vastauksien takana on hyvin monenlaisia ruokatottumuksia, mutta jos sait kaikista vastaukseksi kyllä, olet oikealla tiellä. Voi olla, että ruokavaliosi kaipaa vielä jotain muutoksia, mutta olet ehdottomasti oikealla suunnalla. Jos vastasit moneen kysymykseen kieltävästi, kannustan sinua jatkamaan vielä oman ruokavaliosi löytymistä. Pohdi, mitä muutoksia voisit tehdä ja miten voisit edistää omaa hyvää oloa. Mieti avoimesti, mikä tuntuu hyvältä ja miten voisit edistää kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Anette Palssa

Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti

Anette Palssa on laillistettu ravitsemusterapeutti ja monille suomalaisille mediasta tuttu kasvo. Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja ravitsemuksesta ja toiminut asiantuntijana erilaisissa tehtävissä. Anette toimi Keventäjien ravitsemusasiantuntijana vuosina 2006-2015

  • Terveellinen ruokavalio on vastustuskyvyn perusta – näin syömällä taistelet flunssaa vastaan

    Tavallisen flunssan lisäksi myös influenssat kaatavat tällä hetkellä porukkaa petiin. Ravitsemusterapeutti Anette Palssan vinkeillä voit välttää sairastumisen. Käsien pesu lienee se yleisin ja helpoin keino, mutta useimmat miettivät myös, millaisella ruokavaliolla voisi vastustaa taudin aiheuttajaa....
  • Rasvaa vähän, mutta laadukkaasti

    Rasva puhuttaa paljon ja monet meistä tietävätkin jo, millaista rasvaa elimistö tarvitsee ja millainen rasva on terveellistä. Aika usein kuitenkin levite jätetään pois leivän päältä, kun halutaan keventää ruokavaliota. Tarvitsemme rasvaa energiantuotantoon, rasvaliukoisten vitamiinien turvaamiseksi...
  • Napostelusta tietoiseen syömiseen

    Napostelu, välipalastelu, näykkiminen, laiduntaminen, ohimennen syöminen, syöpöttely - millä nimellä halutaankaan kutsua ruokailua, jossa syödään monta kertaa ja yleensä pieniä määriä. Tämä on suunta, johon suomalaisten ruokailu on menossa. FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan noin 90...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest