Kananmuna on terveellistä syötävää

Nykyään saa myös erikoisrehulla kasvatettuja munia, joiden kolesterolimäärä on normaalimunia vähän pienempi ja omega-3 rasvahappojen määrä vähän suurempi kuin tavallisissa kananmunissa. Keventäjäkin voi syödä useamman munan viikossa. Kananmunapakkauksen tekstistä selviää mm. parasta ennen päivämäärä, koko, kasvatusolosuhteet, pakkaajan nimi ja mahdollinen erikoisrehu.

Kananmunassa on lähes kaikkia muita ravintoaineita paitsi C-vitamiinia. Siinä on hyvää proteiinia, sen sisältämät rasvat ovat pääosin hyviä pehmeitä rasvoja. Lisäksi muna sisältää runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita kuten B-, A-, D ja E-vitamiineja, foolihappoa ja seleeniä.
Kananmuna painaa 53-75 g kokoluokan mukaan. S pieni <53 g, M keskikokoinen 53-56 g, L iso 63-73g ja XL >erittäin iso 73g. Kuori painaa 10%, valkuainen 60 % ja keltuainen 30%.
Suuri osa rasvasta ja samoin munan sisältämistä ravintoaineista on munankeltuaisessa, siksi munanvalkuaisessa onkin huomattavasti vähemmän kaloreita (41 kca/100g ). Keventäjän resepteissä käytän M eli keskikokoisia munia ellen toisin mainitse.

Kananmuna on lisäaineeton tuoretuote

Munan käyttö on helppoa ja monipuolista, lisäksi muna on hyvin säilyvä elintarvike, joten sitä on kätevä pitää aina kotona. Munat säilyvät ainakin 28 päivää muninnasta (EU:n yhteinen käytäntö), mutta säilyvät yleensä huomattavasti pidempään. Pilaantuneen munan tuntee jokainen hajusta!
Kananmunan paras säilytyslämpötila on tasainen ja +12- +14 astetta. Joten munalle sopii viileä- tai jääkaappi kylmyys. Säilytä munat omassa pakkauksessa tylppä pää ylöspäin. Kananmuniin voi tulla maku-ja hajuvirheitä, jos säilytät niiden vieressä purjoa, sipulia, hedelmiä ja tilliä.

Munien oikeat keittoajat (kun lisäät ne kiehuvaan veteen)

  • pehmeä, löysä 4 min, löysä sisus
  • puolikova 6-8 min, keltuainen osittain hyytynyt
  • kova 10-12 min, keltuainen hyytynyt kokonaan
  • jäähdytä munat keittämisen jälkeen kylmässä vedessä. Silloin kuoret irtoavat helpommin eikä synny tumma rengasta keltuaisen ja valkuaisen väliin.

Suomalaiset kananmunat voit turvallisesti syödä raakana esim. häränsilmäksi paistettuna ja pehmeäksi keitettynä. Valkuaisvaahtoa voit käyttää sellaisenaan jälkiruokiin ja sekoittaa munaa myös juomiin. Niin voi tehdä myös Ruotsissa. Muualla maailmassa munat on paras syödä aina kunnolla kypsennettynä.

Muutama vinkki kananmunasta

Tuore muna hyytyy paremmin ja nopeammin kuin vanha muna. Muista se kun valmistat uppomunia tai munahyydykettä tms.

Vanhempi muna taas vatkaantuu tuoretta paremmin ja nopeammin. Huoneenlämpöiset munat vatkaantuvat paremmin kuin kylmät. Muista että astian ja vatkaimen täytyy olla puhtaita ja kuivia, kun ryhdyt vatkaamaan munia tai valkuaisia. Sokeri tekee vaahdosta pysyvämmän ja leivonnaisesta kuohkeamman. Siksi makeutusjauheella valmistettu kakku ei ole yhtä kuohkea kuin sokerilla valmistettu.

Valkuaisvaahto syntyy nopeasti ja pysyväksi, kun lisäät joukkoon tilkan etikkaa tai sitruunamehua. Lisää sokeri vasta vatkaamisen loppuvaiheessa. Valkuainen ei vaahtoudu, jos joukkoon pääsee tippakin keltuaista tai muuta rasvaista.

Kananmuna on ruoka itsessään. Sen voi keittää, paistaa, siitä valmistuu helposti munakas, munakokkeli, munahyydyke ja munavoi. Muna on ihmeaine ruuanlaitossa. Se parantaa ruoan ravintoarvoa, leivonnaisten rakennetta ja väriä (voitelu), kuohkeuttaa, kohottaa, kuorruttaa (lämpimät voileivät, marengilla kuorrutetut tortut) sitoo (munamaito, pannukakku, vanukkaat), suurustaa (vaniljakastike, keitot kiisselit), emulgoi (majoneesi, hollantilaiskastike).

Muna maistuu sellaisenaan keitettynä tai paistettuna, munakkaana, kokkelina, hyydykkeissä ja se antaa makua ja koostumusta lettuihin, laatikkoruokiin ja leivonnaisiin ym.

Reseptejä

 

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest