Piristy sitruksista!

Sitrushedelmät ovat nyt sesongissa, joten niitä kannattaa poimia ostoskoriinsa.

Ne sisältävät runsaasti c-vitamiinia, ja jo yhdestä (suuresta) appelsiinista täyttyy päivittäinen 75 milligramman c-vitamiinin tarve. Laihduttaja arvostaa c-vitamiinia, sillä virkeänä on helpompi motivoitua painonhallintaan. Muista kuitenkin, että c-vitamiini tuhoutuu helposti lämpökäsittelyissä. Mehukkaat sitrushedelmät kannattaakin syödä sellaisenaan, salaatteihin ja vokkeihin tuoreena lisättynä tai mehuksi puristettuna. Toki sitrukset tuovat raikasta hedelmäisyyttä myös jälkiruokiin, leivonnaisiin ja hilloihin.

C-vitamiinin lisäksi sitrushedelmät sisältävät kuitua, joka pitää keventäjän kylläisenä pidempään.

Appelsiini pitää pintansa

Hedelmämuoti heilahtelee, appelsiini pysyy. Sitrusperheen veteraani on varmasti tunnetuin sitrushedelmä. Keltaiset appelsiinit koristavat joulupöytää, ja tammikuun lopussa kauppoihin tulee punaisia veriappelsiineja.

Appelsiinissa on noin 47 kcal/100 g.

Kokeile seuraavia Keventäjien appelsiinireseptejä

Kirpeä greippi maistuu aamiaisella

Greippi on todennäköisesti appelsiinin ja pomelon risteytys. Greippejä on kahdenlaisia: vaaleita ja verigreippejä. Verigreipit ovat vaaleita makeampia.

Hapahkon makunsa ansiosta greipit sopivat hyvin aamupalalla tai alkuruokana syötäväksi, erilaisiin salaatteihin ja salaatinkastikkeisiin sekä raikkaisiin jälkiruokiin. Greippi kannattaa syödä lusikalla hedelmänpuolikkaista, jotta ei tarvitse syödä sen kitkeriä hedelmäkalvoja.

Greipissä on noin 35 kcal/100 g.

Kokeile seuraavia Keventäjien greippireseptejä

Suuri pomelo ja makea sweetie

Vihreä, päärynänmuotoinen pomelo on suurin sitrushedelmä. Se muistuttaa maultaan greippiä, mutta ei ole aivan niin karvas.

Sweetie on puolestaan greipin ja pomelon siemenetön risteytys. Aromaattisesta sweetiestä puuttuu täysin greipin karvaus, mutta sen hedelmäkalvot maistuvat niin katkeralta, että ne on syytä ”perata” huolella pois.

Maista vaihteeksi rumeliinia

Ugli on greipin, appelsiinin ja tangeriinin risteytys ja sitä kutsutaan myös nimillä rumeliini ja tangelo.  Ugli on ison greipin kokoinen, kuhmuraisen muodoton ja siemenetön. Uglia käytetään greipin tapaan.

Hapokas sitruuna raikastaa ruuat

Tuttu sitruuna on painonhallitsijan hyvä ystävä, sillä se tuo kevyihin ruokiin syvää raikkautta. Limetti maustaa puolestaan jälkiruokaherkut. Kuivattu kaffirlimetti sopii erinomaisesti aasialaisiin ruokiin.

Sitruunassa on noin 41 kcal/100 g.

Kokeile seuraavia Keventäjien sitruuna- ja limettireseptejä

Pikkusitrusten tiheä viidakko

Makea mandariini, maukas klementiini ja mehukas satsuma. Rakkaan lapsen monta nimeä menevät helposti sekaisin. Pienikokoisia sitrushedelmiä kutsutaan pikkusitruksiksi. Arkikielessä mandariini on monesti nimitys niille kaikille, vaikka mandariini jakaantuu useaan alalajikkeeseen. Jokaisella alalajikkeella on vastaavasti vielä omat alalajikkeensa. Yhteistä pikkusitruksille on kuitenkin, että ne maistuvat paitsi kätevinä, kevyinä välipaloina, myös jälkiruoissa sekä salaattien sattumina. Erityisen hyvin pikkusitrukset sopivat possunlihan ja juustojen kanssa.

Ainoa pikkusitrus, jota ei voi syödä sellaisenaan on pomeranssi, sillä se on erityisesti jouluherkuista tuttu maustehedelmä. Pomeranssi muistuttaa ulkoisesti pientä appelsiinia.

Pikkusitruksissa on noin 45 kcal/100 g.

Kokeile seuraavia keventäjien pikkusitrus-reseptejä

Piskuinen kumkvatti

Kaikkein pienin sitrushedelmä on kitkeränmakea kumkvatti, jonka voi syödä kuorineen. Kumkvatteja voi kypsentää esimerkiksi lihan lisäkkeeksi, mutta tyypillisimmin ne koristavat jälkiruokia.

Käytä monipuolisesti

Parhaita sitrushedelmät ovat popsittuina suoraan suuhun. Silloin hedelmän kuidut päätyvät myös varmimmin vatsaan. Sitrukset ovat kuitenkin hyvin monikäyttöisiä aina jälkiruoista juomiin ja patoihin.

Sitrushedelmät säilyvät parhaiten viileässä, mutta mehu on helpoin puristaa huoneenlämpöisestä hedelmästä. Sitrushedelmien kuori sopii erilaisten ruokien maustamiseen. Muista pestä kuori (juuresharjalla) huolellisesti ennen sen raastamista. Varo raastamasta valkoista osaa mukaan, sillä se on kitkerän makuista.

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Kulhollinen keveyttä

    Keittoja suositellaan usein kilojen karistajille, eikä syyttä. Keitot ovat monessakin mielessä erinomaista ruokaa. Keitto pitää lämpimänä, mutta ennen kaikkea myös kylläisenä. Keitoista puhuttaessa liian monen keventäjän muistikuvissa kummittelevat takavuosien dieettiohjeiden mukaiset selleri-kaalikeitot, joita lusikoitiin vastahakoisesti...
  • Keventäjä kermojen viidakossa

    Suomalaisten ruokakauppojen hyllyillä komeilee valtava valikoima erilaisia kermoja ja kasvirasvavalmisteita. Paljouden keskellä keventäjän voi olla vaikea valita parasta. Perinteiset kermat Kerma valmistetaan erottamalla rasva maidosta. Kermaksi voidaan kutsua tuotetta, joka sisältää maitorasvaa vähintään 10 %...
  • Loppukesän parhaat kevythampurilaiset

    Hampurilaiset ovat ihanaa kesäruokaa, keventäjällekin. Viitseliäs valmistaa herkkupurilaisen itse ja muistaa kolmea tärkeää sääntöä: pienempikin hampurilainen täyttää, majoneesi kannattaa vaihtaa kevyempään, ja lisukkeet on syytä päivittää järkeviksi. Hampurilaisissa on paljon energiaa, rasvaa ja suolaa, eikä...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest