Runsas proteiininsaanti estää painon jojoilua – näin paljon tarvitset

Painonpudotusprojektiin liittyy kaksi erillistä vaihetta: laihdutusvaihe ja painonhallintavaihe.

– Laihdutusvaihe onnistuu useimmilta varsinkin laihdutusuran alussa, muta sen jälkeen seuraa hallintavaihe, joka usein epäonnistuu. Meidän on erittäin vaikea säilyttää laihdutuksen tuloksia pitkällä aikavälillä, sanoo professori Aila Rissanen HUS:n lihavuustutkimusyksiköstä.

Runsasproteiininen ruokavalio saattaa auttaa jojoilun estämisessä. Tutkimustulosten perusteella näyttää siltä, että laihdutustulokset on helpompi säilyttää runsasproteiinisen ruokavalion avulla.

– Normaali proteiininsaanti, eli 0,8 grammaa per painokiloa kohden vuorokaudessa riittää laihdutusvaiheessa, mutta painonhallintavaiheessa proteiinia tarvitaan enemmän.

Painonhallinnassa 0,8–1,2 grammaa per painokiloa kohden vuorokaudessa on riittävä määrä.

Rissanen huomauttaakin, että karppauksen, eli vähähiilihydraattisen ruokavalion teho vaikuttaa liittyvän enemmän proteiininsaantiin kuin rasvan lisäämiseen tai hiilihydraattien vähentämiseen.

Motivaatio ongelmana

Ongelmaksi runsasproteiinisessa ruokavaliossa muodostuu se, että pitkällä aikavälillä ruokavalio jää helposti hieman yksipuoliseksi ja vie syömisestä mielihyvää. Ihmiset alkavat tutkimusten mukaan lipsua ruokavaliosta ja palata kohti vanhoja tottumuksia, mikä ei kannata.

Varmaa tutkimusten mukaan on, että suositusten mukaisesta proteiininsaannista kannattaa huolehtia.

– Suositusta vähäisempi saanti altistaa sairauksille ja suurentaa kuolemanvaaraa kaikenikäisillä.

Liioittelukaan ei kuitenkaan kannata. Liiallisesta proteiininsaannista saattaa olla myös haittoja.

Aila Rissanen puhui proteiinin merkityksestä painonhallinnassa Helsingissä järjestetyssä proteiiniseminaarissa. Seminaarin järjestivät Meijeritieteellinen seura ry ja Maito ja Terveys ry.

 

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest