Tuunaa joulun tähteet

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Joulupöydän antimiin paneudutaan ajoissa ja huolella. Menu suunnitellaan tarkkaan, ja lajimäärissä usein liioitellaan. Vaikka joulupöytään käymistä on odotettu hartaasti, jo pian joulun jälkeen sen antimet alkavat kyllästyttää. Keventäjän kannalta tässä piilee ikävä dilemma: toimiako ekologisesti, mutta samalla lihottavasti veistelemällä ylimääräisiä kinkun siivuja, jotta potkasta pääsisi vihdoin eroon vai heittääkö ruokaa rumasti roskiin? On olemassa kolmaskin vaihtoehto: tuunaa joulun tähteet luovasti niin, että raaka-aineita on vaikeaa tunnistaa alkuperäisestä asustaan. Useimmiten jouluruuan ”kyllästyttävyys” perustuu perinteisiin yhdistelmiin, ei niinkään yksittäisiin raaka-aineisiin.

Kinkku

Kinkku on monen joulupöydän kruunu ja usein valtava sellainen. Kinkkua ei soisi enää syövän loppiaisena, joten moni höylääkin kinkkuviipaleita yötä myöden. Keventäjän kannalta se ei tietenkään ole kovin järkevää. Joulukinkusta pääsee eroon rauhallisemmassakin tahdissa. Joulukinkku sopii loistavasti erilaisiin vokkeihin ja muihin aasialaisiin ruokiin. Ne sopivat jouluruokaan kyllästyneellekin. Muista myös, että vorscmackin voi valmistaa naudan jauhelihan sijaan hienoksi jauhetusta joulukinkusta!

Kokeile joulukinkun tähteitä esimerkiksi näissä resepteissä:

  • Rapsakka kinkku-hernesalaatti ja sinappikrutonkeja 🔒 Keventäjien jäsenille
  • Kaukoidän kinkkukiusaus 🔒 Keventäjien jäsenille
  • Kinkku-ruusukaalivokki 🔒 Keventäjien jäsenille
  • Nopea salaatti-kinkkukastikepasta 🔒 Keventäjien jäsenille
  • Vorschmack 🔒 Keventäjien jäsenille
  • Kalat

    Joulukaloja ostetaan usein säästeliäästi, ja esimerkiksi hintavaa mätiä ei yleensä juurikaan jää tähteeksi. Jos kaloja jää yli, hyödynnä ne erilaisissa laatikoissa. Savusilakoista, maidosta, mätitahnasta, tillistä ja tähteeksi jääneistä kylmistä perunoista syntyy ihana laatikko, jota voi nauttia ruisleivänkin päällä. Uudeksi vuodeksi voi hyvin säästää suolaan säilötyt sillit – ne maistuvat blinien täytteenä. Kylmäsavu- ja graavilohi naamioituvat vähemmän jouluisiksi pizzan päällä. Kirjolohi uppoaa yhdessä joulun juuresten ja oliivien kanssa pyttipannuun. Lohi kokee muuttumisleikin myös itämaisissa nuudelikeitoissa.

    Kokeile lipeäkalan tähteitä tässä reseptissä:

  • Bacalao eli kapakala portugalilaiseen tapaan 🔒 Keventäjien jäsenille
  • Keitetyt perunat

    Tähteeksi jääneet keitetyt perunat sopivat kalojen kanssa täydellisesti. Keitettyjä, kuorittuja perunoita voi hyödyntää myös valmistamalla niistä perinteisen muusin. Joulukinkusta ja perunamuusista syntyy kreikkalaisin maustein ja fetan kera kätevä lihaperunasoselaatikko.

    Kokeile tähteeksi jääneitä perunoita esimerkiksi näissä resepteissä:

  • Espanjalainen perunamunakas, paistia ja piparjuurituorejuustoa 🔒 Keventäjien jäsenille
  • Kukkakaali-perunasalaatti 🔒 Keventäjien jäsenille
  • Kreikkalainen lihaperunasoselaatikko 🔒 Keventäjien jäsenille
  • Laatikot

    Tähteeksi jääneitä joululaatikoita voi käyttää mehevöittämään leipätaikinoita.

    Joululeivät

    Yli jäävistä, hieman kuivahtaneista joululimpuista voi paistaa krutonkeja salaattien sattumiksi. Kuivahtaneesta leivästä voi myös jauhaa muruseosta jälkiruokiin. Mausta seos kanelilla, fariinisokerilla ja tilkalla rypsiöljyä.

    Glögi

    Kuumaa glögiä on mukava juoda jo joulukuun alussa, mutta harvemmin enää tammikuussa. Ylijääneestä glögistä syntyy helposti jälkiruokakiisseli. Sekoita litraan valmista (kylmää) glögiä 3/4 dl perunajauhoja ja keitä seosta koko ajan sekoittaen, kunnes seos kiehahtaa. Siirrä kattila liedeltä, lisää joukkoon 5 dl vadelmia (tai muita marjoja) ja vaniljasokeria maun mukaan.

    Piparkakku

    Piparit säilyvät hyvin, mutta Keventäjän ei kannata napsia niitä koko tammikuuta vain totutun tavan vuoksi. Piparkakut suurustavat lihakastikkeet, joten kokeile ylimääräisiä piparkakkuja esimerkiksi näissä resepteissä:

  • Broileria piparikastikkeessa 🔒 Keventäjien jäsenille
  • Possua piparikastikkeessa 🔒 Keventäjien jäsenille

Jouluruuan kyllästyttävyys perustuu perinteisiin yhdistelmiin, ei raaka-aineisiin.

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Miten keventäjä selviää joulupyhistä?

    Joulu lähestyy ja meillä keventäjillä on edessä suuret houkutukset ja itsehillintää vaativat hetket. Miten selviämme joulunajasta? Mitä valitsemme joulupöydästä tekemättä suurta numeroa keventämisestä? Pitäisikö jotain ruokaa välttää ja toisaalta, mitä kannattaisi kerätä lautaselle? Ruoka-asiantuntija Krista...
  • Jopa oliiviöljyä terveellisempi vaihtoehto – suosi tätä ruokavaliossasi

    Uusia, mielenkiintoisia kasviöljyjä tulee jatkuvasti markkinoille. Osa on ravitsemuksellisesti erinomaisia, muutkin vähintään makunsa puolesta tutustumisen arvoisia. Vanha tuttu rypsiöljy puoltaa kuitenkin paikkansa keventäjän jokapaikan öljynä. Viime aikoina on puhuttu paljon terveellisistä erikoisöljyistä, kuten pellavansiemenöljystä, camelinaöljystä...
  • Perunako pahasta?

    Suomalaisen ruuan kulmakivi, peruna joutuu aina aika ajoin huonoon valoon painon hallinnassa. Sadassa grammassa perunaa on vain 87 kcal, joten mikä perinnejuureksesta oikein tekee pahiksen? Vai onko perunaparan maine turhaan musta? Aina silloin tällöin joku...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest