Tuunaa joulun tähteet

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Joulupöydän antimiin paneudutaan ajoissa ja huolella. Menu suunnitellaan tarkkaan, ja lajimäärissä usein liioitellaan. Vaikka joulupöytään käymistä on odotettu hartaasti, jo pian joulun jälkeen sen antimet alkavat kyllästyttää. Keventäjän kannalta tässä piilee ikävä dilemma: toimiako ekologisesti, mutta samalla lihottavasti veistelemällä ylimääräisiä kinkun siivuja, jotta potkasta pääsisi vihdoin eroon vai heittääkö ruokaa rumasti roskiin? On olemassa kolmaskin vaihtoehto: tuunaa joulun tähteet luovasti niin, että raaka-aineita on vaikeaa tunnistaa alkuperäisestä asustaan. Useimmiten jouluruuan ”kyllästyttävyys” perustuu perinteisiin yhdistelmiin, ei niinkään yksittäisiin raaka-aineisiin.

Kinkku

Kinkku on monen joulupöydän kruunu ja usein valtava sellainen. Kinkkua ei soisi enää syövän loppiaisena, joten moni höylääkin kinkkuviipaleita yötä myöden. Keventäjän kannalta se ei tietenkään ole kovin järkevää. Joulukinkusta pääsee eroon rauhallisemmassakin tahdissa. Joulukinkku sopii loistavasti erilaisiin vokkeihin ja muihin aasialaisiin ruokiin. Ne sopivat jouluruokaan kyllästyneellekin. Muista myös, että vorscmackin voi valmistaa naudan jauhelihan sijaan hienoksi jauhetusta joulukinkusta!

Kokeile joulukinkun tähteitä esimerkiksi näissä resepteissä:

  • Rapsakka kinkku-hernesalaatti ja sinappikrutonkeja 🔒 Keventäjien jäsenille
  • Kaukoidän kinkkukiusaus 🔒 Keventäjien jäsenille
  • Kinkku-ruusukaalivokki 🔒 Keventäjien jäsenille
  • Nopea salaatti-kinkkukastikepasta 🔒 Keventäjien jäsenille
  • Vorschmack 🔒 Keventäjien jäsenille
  • Kalat

    Joulukaloja ostetaan usein säästeliäästi, ja esimerkiksi hintavaa mätiä ei yleensä juurikaan jää tähteeksi. Jos kaloja jää yli, hyödynnä ne erilaisissa laatikoissa. Savusilakoista, maidosta, mätitahnasta, tillistä ja tähteeksi jääneistä kylmistä perunoista syntyy ihana laatikko, jota voi nauttia ruisleivänkin päällä. Uudeksi vuodeksi voi hyvin säästää suolaan säilötyt sillit – ne maistuvat blinien täytteenä. Kylmäsavu- ja graavilohi naamioituvat vähemmän jouluisiksi pizzan päällä. Kirjolohi uppoaa yhdessä joulun juuresten ja oliivien kanssa pyttipannuun. Lohi kokee muuttumisleikin myös itämaisissa nuudelikeitoissa.

    Kokeile lipeäkalan tähteitä tässä reseptissä:

  • Bacalao eli kapakala portugalilaiseen tapaan 🔒 Keventäjien jäsenille
  • Keitetyt perunat

    Tähteeksi jääneet keitetyt perunat sopivat kalojen kanssa täydellisesti. Keitettyjä, kuorittuja perunoita voi hyödyntää myös valmistamalla niistä perinteisen muusin. Joulukinkusta ja perunamuusista syntyy kreikkalaisin maustein ja fetan kera kätevä lihaperunasoselaatikko.

    Kokeile tähteeksi jääneitä perunoita esimerkiksi näissä resepteissä:

  • Espanjalainen perunamunakas, paistia ja piparjuurituorejuustoa 🔒 Keventäjien jäsenille
  • Kukkakaali-perunasalaatti 🔒 Keventäjien jäsenille
  • Kreikkalainen lihaperunasoselaatikko 🔒 Keventäjien jäsenille
  • Laatikot

    Tähteeksi jääneitä joululaatikoita voi käyttää mehevöittämään leipätaikinoita.

    Joululeivät

    Yli jäävistä, hieman kuivahtaneista joululimpuista voi paistaa krutonkeja salaattien sattumiksi. Kuivahtaneesta leivästä voi myös jauhaa muruseosta jälkiruokiin. Mausta seos kanelilla, fariinisokerilla ja tilkalla rypsiöljyä.

    Glögi

    Kuumaa glögiä on mukava juoda jo joulukuun alussa, mutta harvemmin enää tammikuussa. Ylijääneestä glögistä syntyy helposti jälkiruokakiisseli. Sekoita litraan valmista (kylmää) glögiä 3/4 dl perunajauhoja ja keitä seosta koko ajan sekoittaen, kunnes seos kiehahtaa. Siirrä kattila liedeltä, lisää joukkoon 5 dl vadelmia (tai muita marjoja) ja vaniljasokeria maun mukaan.

    Piparkakku

    Piparit säilyvät hyvin, mutta Keventäjän ei kannata napsia niitä koko tammikuuta vain totutun tavan vuoksi. Piparkakut suurustavat lihakastikkeet, joten kokeile ylimääräisiä piparkakkuja esimerkiksi näissä resepteissä:

  • Broileria piparikastikkeessa 🔒 Keventäjien jäsenille
  • Possua piparikastikkeessa 🔒 Keventäjien jäsenille

Jouluruuan kyllästyttävyys perustuu perinteisiin yhdistelmiin, ei raaka-aineisiin.

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Jokainen on asiantuntija? – Ravitsemussuositukset ja oma kokemus

    Ravitsemusretoriikassa uskotaan vahvaan yksilöön. Tästä ei ole pitkä matka siihen, että jokainen meistä on asiantuntija. Oman kehon kuunteleminen on tärkeää, mutta on hyvä myös ymmärtää väestötason ravitsemussuosituksia. Yhä harvempi tunnustaa tänä päivänä syövänsä, mitä sattuu....
  • Pakastevihannekset helpottavat arkea

    Puolivalmisteet ovat joskus kiireisen keventäjän pelastus. Pakastevihanneksissa on kaikki hyvä tallella. Säilykkeissä, pussijauheissa ja mikroaterioissa kasvisten ravintoainehävikki on suurempi. Kiireestä tulee helposti keventäjän arkkivihollinen. Kaikki tietävät, että kasviksia tulisi syödä runsaasti, mutta monen into kasviskokkailuun...
  • Kevyet herkut kypsyvät höyryssä – ruoan höyrytys on helppoa ja terveellistä

    Höyryssä valmistettu ruoka on terveellistä. Höyryttää voi paitsi kalaa ja kasviksia, jopa herkullisia jälkiruokia. Halvimmat höyrytysvälineet maksavat muutaman euron, joten höyrytys ei ole välineurheilua! Höyryttäminen on tunnetusti terveellinen tapa valmistaa ruokaa. Höyryssä lämpötila pysyy alle...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest