Avokado on paljon muutakin kuin leivänpäällinen tai guacamolen perusta. Tämä pehmeä, täyteläinen hedelmä sopii niin aamiaiselle, lounaalle kuin illallisellekin – jopa jälkiruokiin ja grilliin! Sen terveelliset rasvat, mieto maku ja muuntautumiskyky tekevät siitä todellisen keittiön moniottelijan.
Grilliin – kyllä vain!
Grillikausi on avokadolle erinomainen tilaisuus loistaa uudella tavalla. Halkaise avokado, poista kivi ja sivele leikkuupinnat kevyesti öljyllä. Grillaa muutama minuutti, kunnes pinnat saavat kauniin värin. Grillattu avokado sopii loistavasti esimerkiksi lohen, kanan tai kasvisvartaan kaveriksi.
Haluatko tehdä vaikutuksen alkupalalla? Täytä avokadonpuolikkaat mozzarellalla, tomaatilla ja basilikalla – lämmitä hetki grillissä ja viimeistele balsamicosiirapilla.
LUE MYÖS: Avokadolla hurjia terveysvaikutuksia – tiesitkö näitä?
Aamun vihreä voimalähde
Pehmeä avokado tuo täyteläisyyttä ja ravintorikkautta aamiaiseen. Smoothien joukossa se antaa samettisen rakenteen ilman tarvetta maitotuotteille. Kokeile yhdistelmää avokado, banaani ja kaakaojauhe, tai sekoita vihreä voimasmoothie kurkusta, lehtikaalista, selleristä ja avokadosta – virkistävä ja kylläisyyttä lisäävä aloitus päivälle!
Voit myös viipaloida avokadoa leivän päälle esimerkiksi ruis- tai kauraleivän kaveriksi. Ripaus sitruunamehua ja rouhaisu mustapippuria tekevät yksinkertaisesta yhdistelmästä herkullisen.
Lounaan raikastaja ja pehmentäjä
Salaateissa avokado toimii kuin luonnon oma kastike. Sen lempeä maku tasapainottaa kirpeämpiä ja rouskuvampia raaka-aineita kuten paprikaa, retiisiä tai viinirypäleitä. Muista lisätä tilkka sitruuna- tai limemehua estämään tummumista ja säilyttämään hedelmän heleä väri.
Avokado toimii myös kylmissä keitoissa ja kulhoruoissa – erityisen hyvin se istuu esimerkiksi couscousin, paahdettujen kasvisten ja hummuksen kanssa.
Dippien ja levitteiden kuningas
Guacamole lienee avokadon tunnetuin käyttötapa – eikä syyttä. Tämä klassikkodippi saa makua limestä, tomaatista, valkosipulista ja chilistä. Mutta avokadodippi voi olla muutakin: kokeile maustaa sekaan vaikkapa valkosipuli-jogurttia tai tuoreita yrttejä ja tarjoile vihannesten tai näkkileivän kanssa.
Voit myös tehdä avokadosta nopean levitteen leivälle murskaamalla sen haarukalla ja sekoittamalla joukkoon hieman oliiviöljyä, suolaa ja halutessasi valkosipulia tai tahinia.
LUE MYÖS: Avokado on kesäsalaattien ehdoton raaka-aine – terveyshyötyjä riittää
Leivontaa ilman voita?
Avokado on myös oiva rasvanlähde leivonnassa. Se voi korvata osan voista tai öljystä esimerkiksi muffineissa, brownieissa tai jopa pannukakuissa. Rasvainen koostumus takaa mehevän lopputuloksen ja antaa reseptille terveellisemmän käänteen.
Voit myös surauttaa avokadosta suklaamoussen tai raakaherkun – yhdistä avokadoa, raakakaakaojauhetta, banaania ja ripaus hunajaa, ja saat täyteläisen herkun ilman valkoista sokeria tai maitotuotteita.
Yhteenveto
Avokado on paljon enemmän kuin trendikäs vihreä leivänpäällinen – se on arjen pelastaja, juhlaruoan viimeistelijä ja terveellisten herkkujen salainen ase. Kokeile rohkeasti uusia tapoja hyödyntää tätä ravinnerikasta hedelmää, ja löydä omat suosikkisi.
LUE MYÖS: Avokadosta apua painonpudotukseen – lisää kylläisyydentunnetta