Vaivaako suklaanhimo? Korjaa nämä asiat arjessasi

Mielihalut voivat tuntua erityisen voimakkailta juuri silloin, kun laihdutat ja haluat välttää herkkujen syömistä. Mielesi hamuaa jäätelöä ja kakkua, mutta järkesi käskee sinun syödä kasviksia. Näiden vinkkien avulla voit päästä pahimpien mielitekojen yli.

Syöt liian vähän aamulla

Aamuisin kannattaa panostaa ravitsevaan ja terveelliseen aamupalaan. Jos et ole tottunut syömään aamuisin, et ehkä tunne itseäsi nälkäiseksi. Muista kuitenkin, että kunnon aamupalan syöminen pitää mielihalut loitolla myöhemmin päivällä. Tutkimuksien mukaan proteiinipitoisen aamupalan nauttivat syövät päivän aikana vähemmän herkkuja kuin aamupalan välin jättäneet.

Proteiini voi auttaa aivoja stimuloimaan dopamiinin vapautumista, jolloin mielihalut vähenevät tehokkaasti. Hyviä proteiinipitoisia aamupalan aineksia ovat muun muassa kananmuna ja kaurapuuro.

Annoksesi ovat liian suuria

Kun tunnet vastustamatonta kiusausta nauttia palan suklaakakkua, muista ennen kaikkea annoskoko, sillä usein pienikin pala riittää taltuttamaan makeanhimon. Pieni pala suklaata tai sipsejä tuovat varmasti suurempaa tyydytystä kuin suuret annokset, ja tulet samalla syöneeksi myös vähemmän kaloreita. Kun seuraavan kerran haluat herkutella, valitse pieni annos, syö se nauttien ja odota viisitoista minuuttia. Vartissa mielesi lakkaa hamuamasta lisää herkkuja ja olet tyytyväinen pieneenkin annokseen. Pienen annoksen jälkeen et myöskään tunne syyllisyyttä herkuttelusta.

Et syö mitään

Pahinta mitä voit tehdä himoitessasi herkkuja on jättää ne kokonaan syömättä. Syömättömyys saa sinut ajattelemaan yksinomaan herkkuja, etkä pysty keskittymään muuhun. Syömättömyyden sijaan kokeile korvata epäterveelliset herkut terveellisillä naposteltavilla, jotka tyydyttävät pahimmat syömishimosi.

Himoitsetko karkkia? Kokeile sen sijaan makeita viipaloituja hedelmiä tai sipsien sijasta pientä määrää pähkinöitä. Korvaamalla herkut koostumukseltaan samanlaisilla ruoilla mielihalusi tyydyttyvät varmimmin. Mielihalut ovat kaiken lisäksi lyhytikäisiä, ja pian olet jo unohtanut mitä sinun teki mieli tunti sitten. Jos kuitenkin käy niin, että vain sipsit tyydyttävät mielitekosi, mittaa annoksesi tarkkaan ja syö se hitaasti nauttien.

Et tiedä minkä vuoksi haluat herkutella

Kätesi käy alati keksipurkilla, mutta jos et tiedä minkä vuoksi haluat herkutella, et voi tehdä mitään asian korjaamiseksi. Yritä selvittää omia mielitekojasi pitämällä niistä kirjaa. Kun herkkuhimo iskee, kirjaa ylös kokemiasi tunteita muutamalla sanalla vaikka puhelimeesi. Oletko väsynyt, ahdistunut, kyllästynyt vai iloinen?

Kirjaamalla tuntemukset ylös saatat pystyä lopulta löytämään syyn siihen, miksi mielesi himoitsee herkkuja. Kun tiedostat omat heikot kohtasi, pystyt helpommin tekemään jotain niiden korjaamiseksi.

Syöt vain terveellisesti

Mielihalujen ei tarvitse tarkoittaa kaikki tai ei mitään -ajattelua. Voit tyydyttää mielihalusi yhdistämällä pienen määrän himoitsemaasi ruokaa terveellisten elintarvikkeiden kumppaniksi. Se toimii myös siksi, että mieliruokasi tekevät aterioistasi mielekkäämpiä ja maukkaampia, ja samalla kehosi saa terveellistä ja ravitsevaa ruokaa.

Tämä ajattelu toimii hyvin myös noutopöydässä, jossa lautaselle kannattaa valita suurimmaksi osaksi terveellisiä ruokia, mutta jättää hieman tilaa omalla herkkuruoalleen. Kun lautaselta kolme neljäsosaa on kunnossa, voit hieman herkutellakin. Pitämällä ateriat mielekkäinä, et sorru helposti ylimääräiseen naposteluun.

Koettelet tahdonvoimaasi

Mielihalujen välttäminen pelkän tahdonvoiman avulla ei aina riitä. Älä tyydy luottamaan pelkkään tahdonvoimaasi, vaan keksi mielihalujen iskiessä pientä tekemistä. Eräässä tutkimuksessa todettiin, että mieliteot pysyivät paremmin kontrollissa pienen tekemisen, esimerkiksi pelien avulla. Pelaamalla kolmen minuutin ajan pelejä mielihalut vähentyivät huomattavasti verrattuna ihmisiin, jotka vain istuivat odottamassa mielihalujen ohi menemistä. Kuinka epäreilulta se kuulostaakin, niin pelkkä tahdonvoima ei aina riitä.

Pidät kiusauksia ympärilläsi

Sinun ei tarvitse käydä henkistä taistelua itsesi ja keksipaketin kanssa joka ikinen päivä. Sananlasku poissa silmistä poissa mielestä toimii tässä asiassa tehokkaasti. On helpompi vastustaa kiusausta, kun pidät herkut poissa näkyviltäsi, jolloin et edes tule ajatelleeksi niiden olemassaoloa. Sijoita herkut kaappiin, jota et avaa aivan joka hetki.

Jos näet herkut aina kun avaat ruokakomeron, on aivan liian helppoa napata yksi. Piilota herkut sen sijaan ylähyllyille tai terveellisten elintarvikkeiden taakse. Vältä myös suurien pakkauksien ostamista, jolloin osa herkuista jää kummittelemaan kaappeihisi.

Käytät sosiaalista mediaa

Tahmeaa grillattua juustoa ja ihanan kermaisaa jäätelöä. Ruokakuvia on hauska katsella, mutta älä ihmettele, jos kuvien katselemisen jälkeen mielesi tekee juosta lähimmälle jäätelökioskille. Eräässä tutkimuksessa huomattiin, että kuvat kaloripitoisista elintarvikkeista laukaisivat enemmän mielihaluja kuin kuvat vähäkalorisista ruoista. On olemassa kuitenkin paljon ruokasivustoja, joissa esitellään herkullisen näköisiä, mutta terveellisiä ruokia. Jos et voi vastustaa ruokasivuilla surffailua, selaile ainoastaan terveellisten ruokien kuvia. Ne voivat saada sinut myös inspiroitumaan kokkaamaan jotain uutta.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest