Välipalapatukka – terveellinen vaihtoehto?

Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti

Suomalaiset syövät yhä enemmän välipaloja, niistä tulee kolmannes päivittäisestä energiasta. Välipalat ovat suositeltavia, mutta tutkimuksissa on myös todettu, että ne tuppaavat olla melko energiapitoisia ja voivat jopa haitata painonhallintaa.

Monenlaista patukkaa

Useimmissa kaupoissa on varsin laaja valikoima erilaisia mysli-, välipala-, energia- ja proteiinipatukkaa. Lähimarketissa oli yli 20 vaihtoehtoa ja se pisti minunkin pään pyörälle. Olin ajatellut tarjota keventäjille kattavan vertailun erilaisista välipalapatukoista, mutta laajan valikoiman takia joudutte tyytymään hiukan suppeampaan vertailuun. Möyhin hiukan tätä patukkavuorta ja listaan asioita, joita kannattaa tutkia pakkausmerkinnöistä. Kerron myös omat suosikkini, mutta se ei tarkoita, että kaikki muut olisi todella huonoja vaihtoehtoja tai minun valintani olisi ainoa hyvä.

Myslipatukat

Myslipatukoissa on selvästi kaksi kategoriaa: perinteinen ja kevyt. Perusmyslipatukassa rasvaa on 16-20 %, kuituja vähän (tai ei ilmoitettu) ja sokeria 20-40 %. Energiamäärä reilu 400 kcal per 100g. Vaikka patukkaa kohden energiamäärä oli hieman yli 100 kcal, minusta nämä eivät ole mitään terveysruokaa ja nostavat verensokerin reippaasti ylös ja sitten taas alas. Perusmyslipatukat sopivat herkutteluhetkiin, mutteivät ole päivittäinen välipala.

Kevyet myslipatukat

Kevyempiä myslipatukoita on monelta eri valmistajalta. Niitä markkinoidaan jo selvästi terveelliseksi ja hyväksi välipalaksi. Energiaa näissä patukoissa on 70-90 kcal, rasvaa reilusti alle 10 %, sokeria 25-30% ja kuitua 3-22 %. Vaihteluvälit ovat suuria. Rasvan ja kaloreiden lisäksi on tärkeää katsoa myös sokeria ja kuitupitoisuus. Jos tuijottaa vain kaloreita, niin voi tehdä melko epäterveellisen valinnan.

Minä päädyin tutkimisen jälkeen valitsemaan Alpen Light patukan: energiaa alle 70 kcal, kuitua enemmän kuin ruisleivässä ja rasvaakin kohtuudella. Kuidunlähteenä on viljakuidun lisäksi oligofruktoosi, jolla on tutkitustikin suotuisia vaikutuksia suolistoon ja hyvinvointiin. Tämä patukka ei välttämättä ole ainoa hyvä, ja tutki löydätkö sinä vastaavan tai paremman vaihtoehdon.

Välipalakeksit

Välipalakeksit eivät oikein kulje mukana, ellei tykkää muruista. Mutta työpaikan kaapissa ne säilyvät hyvänä pitkään. Välipalakekseistä hyviä vaihtoehtoja ovat Paussit ja Elovena-keksit sekä muut keksit, joissa on rasvaa n. 10-15 % ja kuitua vähintään n. 4-5 %. Kannattaa muistaa, että kaikesta kuidusta ja vähärasvaisuudesta huolimatta, välipalakekseissä on energiaa, joten pakettitolkulla niitä ei kannata syödä. Mutta keksi tai pari kahvin kanssa iltapäivällä on mukava ja terveellinen nautinto.

Proteiinipatukat

Nimensä mukaisesti proteiinipatukoissa on paljon proteiinia verrattuna muihin välipalapatukoihin. Proteiini on hyväksi painonhallitsijalle ja pitää mukavasti nälkää poissa. Proteiinipatukoissa on myös melkoinen valinnan mahdollisuus. Ensimmäisenä on koko, isosta tulee luonnollisesti paljon energiaa ja korvaa oikeastaan aterian, välipalaksi riittää n. 35 g kokoinen patukka. Proteiinipatukoissa on kuitua, ne ovat yleensä vähärasvaisia ja suklaasta huolimatta suhteellisen energisiä. Patukan valintaan vaikuttaakin eniten maku, joka vaihtelee kamalasta jopa hyvän makuiseen. Proteiinipatukka kulkee hyvin matkassa ja pitää, ainakin minun, nälkääni paremmin poissa kuin myslipatukat.

Valitse mieluumin hedelmä

Erilaiset välipalapatukat ovat hyvä vaihtoehto, kun mitään muuta ei ole tarjolla. Edelleen suosittelen kuitenkin mieluummin hedelmiä (omena, banaani), ruis- tai muuta täysjyväleipää leikkeleellä tai vaikka näkkäriä ja tuorejuustoa. Oletteko huomanneet, että leipähyllyssä on saatavilla Wasan näkkäreitä, joiden välissä on tuorejuustoa ja ne vielä maistuvatkin näkkäriltä, jonka välissä on tuorejuustoa. Erilaiset juomatkin ovat oivallisia välipaloja: juotavat jogurtit ja smoothiet ja proteiinijuomat. Muista kuitenkin, että ne sisältävät usein paljon sokeria.

Jos huomaat, että syöt välipalapatukoita makeanhimoon, suosittelen, että lopetat sen heti alkuunsa. Pohdi mieluummin makeanhimon syytä. Jos mielesi tekisi suklaata, ei kannata syödä välipalapatukkaa laihaksi lohduksi, sillä pienessä suklaapatukassa, kuten Pätkis, Jim, Dacapo yms., on energiaa reilu 100 kcal!

Anette Palssa

Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti

Anette Palssa on laillistettu ravitsemusterapeutti ja monille suomalaisille mediasta tuttu kasvo. Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja ravitsemuksesta ja toiminut asiantuntijana erilaisissa tehtävissä. Anette toimi Keventäjien ravitsemusasiantuntijana vuosina 2006-2015

  • Koko perheen kevennys

    Julkisuudessa puhutaan paljon siitä, miten hoikkuutta ja lihaksisuutta ihannoidaan ja toisaalta myös lasten, nuorten sekä aikuisten lisääntyneestä lihavuudesta. Tutkimukset osoittavat, että lasten ja nuorten ylipaino on yleistynyt viimeisen 20 vuoden aikana. On myös havaittu, että...
  • Puoli kiloa päivässä

    Tuttu mainoslause kertoo selkeästi ja yksinkertaisesti, että kasviksia (vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja) tulisi syödä vähintään puoli kiloa päivässä. Me Keventäjissä suosittelemme kasvisten määräksi 600 grammaa, sillä iso kasviksien osuus ruokavaliossa on tärkeimpiä painonhallintaan vaikuttavia...
  • Hyvinvointisuunnitelma koko vuodelle

    Vuodenvaihteessa kuntosalit, uimahallit ja jumpparyhmät alkavat täyttyä tupaten täyteen. Uuden vuoden alkaessa monella on mielessä kunnon kohottaminen, terveellisemmät elämäntavat ja painonpudottaminen. Tee alkavalle vuodelle hyvinvointisuunnitelma tukemaan elämänmuutostasi! Vaikka varsinaisia uudenvuodenlupauksia ei tehtäisikään, monella on muistissa...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest