Suomalaiset syövät keskimäärin 10 grammaa suolaa päivässä eli tuplasti enemmän kuin suositellaan. Tuoreen tutkimuksen mukaan jokainen gramman lisäys päivittäisessä suolan saannissa suurentaa lasten ylipainoisuusriskiä noin kolmanneksella ja aikuisten riskiä runsaalla neljänneksellä. Runsas suolan saanti liittyi korkeampaan painoindeksiin, kehon rasvaprosenttiin sekä vyötärölihavuuteen.
Yhteydet havaittiin riippumatta osallistujien energiansaannista, iästä, sukupuolesta, liikunnallisuudesta, sosiaalisesta ja taloudellisesta asemasta tai monista elintavoista, jotka olisivat voineet selittää havainnot. Suolan saanti mitattiin vuorokausivirtsasta.
Runsas suolan käyttö on yhdistetty ylipainoisuuteen joissain tutkimuksissa tätäkin ennen, mutta niissä ei kaikissa ole huomioitu mm. energiansaannin vaikutusta tuloksiin. Nyt julkaistut tulokset ovatkin luotettavimmat tähänastisista.
Tämäkään aineisto ei silti paljasta, mistä yhteys tarkalleen johtuu eikä myöskään osoita, että tutkimuksessa havaittu lihominen johtuu vain ja ainoastaan suolasta. Joidenkin tutkimusten mukaan paljon suolaa syövät saattavat kuitenkin juoda paljon sokeroituja virvoitusjuomia, mikä puolestaan lihottaa. On myös mahdollista, että runsas suolan saanti on merkki muutenkin epäterveellisestä ruokavaliosta. Joka tapauksessa suolan käyttöä kannattaa hillitä sen lukuisten terveyshaittojen takia.
Tulokset julkaistiin Hypertension-lehdessä.
Lähde: Uutispalvelu Duodecim