Vinkkejä 5:2 -diettiin – näin saat paastopäivien kalorit riittämään!

5:2 -pätkäpaastodieetti on tuttu juttu laihdutusrintamalla. Toisin kuin monet dieettihullutukset, se ei ole hautautunut uusien alle. Syynä on varmasti se, että vaikka 5:2:ssa on puutteensa, siinä on myös paljon hyvää.

Idea 5:2 -pätkäpaastodieetissä on, että kahtena päivänä viikossa ”paastotaan” ja muina päivinä voi syödä vapaasti. Paastopäivinäkään ei olla perinteisellä mehupaastolla, vaan silloin saa syödä 500 (naiset) ja 600 (miehet) kaloria päivässä. Paastopäivät eivät saa olla peräkkäisiä päiviä.

5:2 -dieettiä on kritisoitu siitä, että se ylläpitää mustavalkoista ajattelua kielletyistä ja sallituista ruuista. Tällainen voi syventää syömähäiriöille alttiin laihduttajan ahdistusta. Toinen ongelma 5:2 -dieetissä on se, ettei 5 päivän syömistä kontrolloida mitenkään. Huonoin mahdollinen toteutus 5:2:sta onkin se, että viitenä päivänä viikossa eletään kuin pellossa ja tuhotaan näin paastopäivien aikaansaama kalorivaje.

Moni kuitenkin vannoo 5:2 -dieetin ja sen tuomien tulosten nimeen. Pätkäpaastolla onkin hyvät puolensa. Se tarjoaa ensinnäkin mahdollisuuden katsoa, mitä suuhun tulee yleensä laitettua. Parhaassa tapauksessa ”normipäivienkin” ruokavalinnat muuttuvat kevyemmiksi. Toiseksi; parin paastopäivän ei pitäisi aiheuttaa puutoksia, jos syö muuten terveellisesti. Ja ennen kaikkea: dieettiä on suhteellisen helppo noudattaa, kunhan muistaa muutaman tärkeän vinkin:

1. Suunnittele paastopäivien sisältö

Suunnittele paastopäivien syömiset hyvissä ajoin. Homma kompastuu alkumetreille, jos menet kauppaan nälkäisenä. Mieti myös, mitkä paastopäivät sopivat omaan viikkorytmiisi parhaiten?

2. Ei kaikkea kerralla

Jaa päivän kalorit useammalle aterialle. Paastopäivät ovat yhtä kidutusta, jos syöt yhden päivässä 500 kalorin aterian!

3. Proteiineja ja kasviksia

Suosi paastopäivinä kasviksia sekä proteiineja, kuten kananmunaa, maitotuotteita, sekä vähärasvaista lihaa ja kalaa.

4. Keitot ovat paastopäivien pelastus

Keitot ovat loistavaa ruokaa, sillä ne täyttävät, mutta sisältävät parhaimmillaan hyvin maltillisesti energiaa. Keitot sisältävät runsaasti nestettä, joka sitoo keiton sisältämiä muita osia niin, että keittoruoka pysyy mahalaukussa pitkään, eikä kiiruhda ohutsuoleen.

5. Hätävarat mukaan

Paastopäivinä tulee harvemmin istuttua koko päivää kotona ja keskityttyä paastoamiseen. Vältät paaston romuttumisen, kun kannat esim. Beef Jerkyä mukanasi taskussa. Siitä saa nopean avun nälkään, ja tarvittaessa voi sitten nipistää jossain toisessa päässä.

6. Huomio juomapuoleen

Muista, että juomatkin lasketaan ruuaksi. Paastopäivien juomiksi sopivat parhaiten vesi, sokerittomat mehut sekä kahvi ja tee (mustana).

7. Maltti on valttia

Kärsivällisyys on kaiken A ja O pätkäpaastollakin. Yhden viikon paastoaminen tuskin tuo vielä tuloksia -korkeintaan olo on virkeämpi. Laihduttaminen on aina vaikeampaa kuin lihottaminen.

Valmiit ateriaratkaisut yhden kuukauden 5:2 -dieetin paastopäiviin

Viikko 1

 Paastopäivä 1
 Aamiainen 94 kcal
 Lounas  213 kcal
 Välipala  27 kcal  Hapankorppupala, viipale ohuen ohutta savukinkkua ja 25 g kurkkua
 Päivällinen  147 kcal
 Iltapala  48 kcal
YHTEENSÄ: 529 kcal
Paastopäivä 2
 Aamiainen 83 kcal
 Lounas 125 kcal
 Välipala 73 kcal
 Päivällinen 186 kcal
 Iltapala 43 kcal
YHTEENSÄ: 510 kcal

Viikko 2

Paastopäivä 1
 Aamiainen 129 kcal
 Lounas 137 kcal
 Välipala 88 kcal
 Päivällinen 142 kcal
 Iltapala 27 kcal Hapankorppupala, viipale ohuen ohutta savukinkkua ja 25 g kurkkua
YHTEENSÄ: 523 kcal
 Paastopäivä 2
 Aamiainen 46 kcal
 Lounas 190 kcal
 Välipala 34 kcal
 Päivällinen 183 kcal
 Iltapala 55 kcal 1/2 Banaani
YHTEENSÄ: 508 kcal

Viikko 3

Paastopäivä 1
 Aamiainen 89 kcal 200 g Kaurapuuroa veteen keitettynä
 Lounas 199 kcal
 Välipala 33 kcal Mandariini
 Päivällinen 158 kcal
 Iltapala 76 kcal
YHTEENSÄ: 555 kcal
Paastopäivä 2
 Aamiainen 48 kcal
 Lounas 181 kcal
 Välipala 105 kcal 2 dl rasvatonta jogurttia, 1/2 dl pakastevadelmia ja 1/2 rkl kauralesettä
 Päivällinen 150 kcal
 Iltapala 50 kcal 1 dl Viinirypäleitä
YHTEENSÄ: 534 kcal

Viikko 4

Paastopäivä 1
 Aamiainen 109 kcal
Mansikka-päärynäsmoothie 🔒 Keventäjien jäsenille
 Lounas 114 kcal
 Välipala 73 kcal 2 dl Ykkösviiliä
 Päivällinen 140 kcal
 Iltapala 76 kcal
YHTEENSÄ: 555 kcal
Paastopäivä 2
 Aamiainen 33 kcal Kiivi
 Lounas 142 kcal
 Välipala 136 kcal
Marja-nektariinipirtelö 🔒 Keventäjien jäsenille
 Päivällinen 135 kcal
 Iltapala 74 kcal
YHTEENSÄ: 520 kcal

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Keveyttä Aasian keittiöistä

    Monen mielikuvissa aasialainen ruoka perustuu valkoiseen riisiin tai ui kookosmaidossa. Todellisuudessa keventäjä voi ottaa paljon oppia Kaukoidän keittiöistä. Eksoottisten raaka-aineiden valikoima kaupoissa on parantunut, mikä on tehnyt thaimaalaisesta, kiinalaisesta, intialaisesta ja japanilaisesta kokkailusta entistä helpompaa...
  • Parsa on keventäjän kevätkasvis

    Parsan paras sesonki kestää maaliskuun lopulta kesäkuun loppuun. Nyt onkin jo korkea aika popsia parsat suihin. Vähäkalorinen parsa on toivottu vieras keventäjän grillissä. Ulkomaisen parsan ilmestyminen kauppoihin huhtikuun korvalla on takuuvarma kevään merkki. Samoihin aikoihin...
  • Fleksaus on järkevä ruokatrendi!

    Fleksaus eli fleksitarismi on vanha juttu uudella nimellä. Fleksitaristi lisää kasvisten määrää ruokavaliossaan joko säästämällä lihan juhlahetkiin, lisäämällä kasviksia liharuokiin tai käyttämällä valmiita lihankorvikkeita. Fleksaus voi auttaa laihtumaan! Fleksaus on trendikästä, mutta mitä se oikein...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest