Laihduttaako gluteeniton ruokavalio?

Mitä on pahamainen gluteeni?

Gluteeni on vehnässä, ohrassa ja rukiissa esiintyvä proteiini, eli valkuaisaine. Keliaakikolle gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehdusreaktion ja suolinukan vaurion. Välillä kuulee puhuttavan gluteenisensitiivisyydestä ilman keliakiaa. Joillakin erittäin herkkävatsaisilla keliakiaton gluteenisensitiivisyys on mahdollista. Osa oireilee pelkälle vehnälle, jolloin kyse ei ole yliherkkyydestä gluteenille.

Gluteeni ei lihota eikä laihduta

Gluteenitonta ruokavaliota ei ole syytä markkinoida tehokkaana painonhallintakeinona, vaikka tätä välillä näkee. Gluteeniton kakkupala sisältää yhtä paljon sokeria, hiilihydraatteja, rasvaa muita energianlähteitä kuin tavallinen – joskus enemmänkin. Gluteeniton ruokavalio saattaa kuitenkin tukea painonhallintaa sitä kautta, että mahdolliseen viljayliherkkyyteen liittyvät turvotukset ovat tipotiessä ja olo on hoikempi.

Joidenkin laihtuminen gluteenittomalla ruokavaliolla voi taasen selittyä sillä, että dieetillä ruokavalinnat kohdistuvat terveellisempiin ruokiin. Monissa epäterveellisissä (pika)ruuissa on gluteenia, joten gluteenia karttava saattaa tehdä järkevämpiä arjen ratkaisuja, kun einekset vaihtuvat kasviksiin. Jokainen erikoisruokavalio vaatii hieman ponnisteluja, joten kenties osa mieliteoista jää toteuttamatta, jos vaihtoehtoja on vähemmän. Toki nykyään gluteenittomia tuotteita on niin runsaasti tarjolla, ettei laihduttamista voi kokonaan jättää tämänkään varaan.

Poimi gluteenittoman ruokavalion parhaat puolet

Keventäjän kannalta paras poiminta gluteenittomasta ruokavaliosta on valkoisen vehnän välttäminen. Runsaan vaalean viljan käyttö on lukuisissa tutkimuksissa yhdistetty painonnousuun. Ihanteellista olisi kieltäytyä höttöhiilareista, mutta säilyttää hyvät kuidunlähteet, kuten ruisleipä ja kaurapuuro ruokavaliossaan.

Gluteenittoman ruokavalion kokeilemisessa on myös se hyvä puoli, että se voi tarjota uudelle keventäjälle tarpeellisen kurkistuksen omaan ruokavalioon. ”Näinkö minä yleensä syön?” Vaikka gluteenitonta dieettiä ei jatkaisikaan, siitä voi poimia tärkeitä oivalluksia jatkoa varten.

Gluteenittomat erikoistuotteet ovat myös vieläkin melko hintavia, mikä voi olla painonhallinnan kannalta hyväkin asia. Tyyris hinta saa parhaassa tapauksessa syömään pienempiä annoksia.

Vinkit gluteenittomaan leivontaan

Arjen kokkaus gluteenittomasti onnistuu usein hyvin, mutta leivonta vaatii jo enemmän tietotaitoa. Yleissääntö on, että tavallisia leivontaohjeita voi muuntaa gluteenittomiksi korvaamalla tavalliset jauhot gluteenittomilla jauhoseoksilla. Viljan gluteeni on kuitenkin se, joka antaa taikinalle sitkon. Gluteenittomista leivonnaisista puuttuu sitko, joten ne ovat tavallista hauraampia ja helpommin murenevia. Tämän vuoksi taikinaan kannattaa yhdistellä mahdollisimman montaa erilaista jauhoa ja hiutaletta.

Muista myös!

 • Hiivataikinoille riittää usein yksi kohotus. Leivonnaiset kannattaa siirtää uuniin varovasti, jotta ne eivät lässähdä.
 • Gluteenittomiin leipiin saa rapean paistopinnan, kun taputtelee leivät, sämpylät ja rieskat ohuehkoiksi ja laakeiksi.
 • Leipien ja sämpylöiden ravintoarvoa, makua ja väriä ja voi parantaa esim. kasvis- ja juuresraasteilla tai juustolla.
 • Gluteeniton leivonnainen maistuu parhaimmalta vastaleivottuna, sillä se säilyy vehnäleivonnaista huonommin.

Kokeile Keventäjien herkullisia gluteenittomia leivonnaisia:

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

 • Keventäjä kermojen viidakossa

  Suomalaisten ruokakauppojen hyllyillä komeilee valtava valikoima erilaisia kermoja ja kasvirasvavalmisteita. Paljouden keskellä keventäjän voi olla vaikea valita parasta. Perinteiset kermat Kerma valmistetaan erottamalla rasva maidosta. Kermaksi voidaan kutsua tuotetta, joka sisältää maitorasvaa vähintään 10 %...
 • Loppukesän parhaat kevythampurilaiset

  Hampurilaiset ovat ihanaa kesäruokaa, keventäjällekin. Viitseliäs valmistaa herkkupurilaisen itse ja muistaa kolmea tärkeää sääntöä: pienempikin hampurilainen täyttää, majoneesi kannattaa vaihtaa kevyempään, ja lisukkeet on syytä päivittää järkeviksi. Hampurilaisissa on paljon energiaa, rasvaa ja suolaa, eikä...
 • Kasvikset valloittavat grillin

  Grillissä kypsyvät maustevoin mehevöittämät varhaisnauriit, muhkeat, tuorejuustolla täytetyt portobellosienet, aromikas tsatsikin kera tarjottava fenkoli sekä makealla thai chilikastikkeella maustetut hedelmät. Tänä kesänä keventäjä innostuu uudenlaisista grillikasvisherkuista. Onneksi yhä useampi muistaa, että kasvikset kuuluvat grilliritilälle siinä...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest