Voimaa kasviproteiinista – viisi parasta lähdettä

Ihminen tarvitsee proteiinien muodostamiseen 20 aminohappoa, joista kahdeksan on välttämättömiä. Eläinperäisten elintarvikkeiden proteiinit ovat täydellisiä, eli ne sisältävät kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja. Kasvisproteiinit taas ovat soijapapua lukuun ottamatta epätäydellisiä. Puuttuvat aminohapot eivät tee niistä kuitenkaan huonompia proteiininlähteitä, vaan avainsanana on monipuolisuus.

Esimerkiksi täysjyväviljojen nauttiminen kasviproteiinin kanssa auttaa turvaamaan kaikkien välttämättömien aminohappojen saannin.

Parhaimmat kasviproteiinit:

Soija

Soijapapu sisältää proteiinia 36 gr/100 gr, tofu puolestaan 8 gr/100 gr.

Soija on paras kasvikunnan proteiininlähde, se sisältää enemmän proteiinia kuin mitkään muut pavut. Soija sisältää myös kaikkia ihmisen tarvitsemia aminohappoja ja lisäksi terveellisiä tyydyttymättömiä rasvahappoja. Soijaa myydään monessa eri muodossa, joten sen hyödyntäminen ruoanlaitossa on helppoa.

Palkokasvit, eli pavut, herneet ja linssit

Punainen linssi sisältää proteiinia 24,7 gr/100 gr, kidneypapu 22 gr/100 gr.

Palkokasvit sisältävät runsaasti proteiinia, mutta myös verensokerin tasaisena pitäviä hitaita hiilihydraatteja. Ne sisältävät lisäksi kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita. Papuja, linssejä ja herneitä löytyy useita eri laatuja, joten kyllästymään ei palkokasvien käytössä pääse.

Pähkinät ja siemenet

Manteli sisältää proteiinia 24 gr/100 gr, pellavansiemen 29 gr/100 gr.

Pähkinät ja siemenet sisältävät paljon proteiinia, mutta myös kuitua.

Pähkinöissä ja siemenissä on lisäksi muun muassa hyviä rasvoja, antioksidantteja ja vitamiineja. Pähkinöistä saat helposti proteiinia syömällä niitä sellaisenaan tai ripottelemalla esimerkiksi salaattiin.

Quorn

Quorn sisältää proteiinia 14 gr/100 gr.

Quorn on käymismenetelmällä valmistettua sieniproteiinia. Tämä hyvä lihankorvike sisältää myös paljon kuitua, sekä sinkkiä ja seleeniä. Quorn sopii erityisen hyvin painonpudottajille, sillä se pitää hyvin nälän loitolla. Tuote sisältää kuitenkin kananmunaa, joten se ei sovi vegaanien ruokavalioon.

Kvinoa

Kvinoa sisältää proteiinia 14 gr/100 gr.

Tämä superkasvin maineen saanut kasvi sisältää proteiinin lisäksi runsaasti kuitua ja ravintoaineita. Kaiken lisäksi kvinoa on gluteeniton kasvi, joten voit käyttää sitä gluteenittomassa ruokavaliossa viljan tavoin. Kokeile vaikkapa puuroissa tai aterian lisukkeena.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest