Asiantuntija varoittaa: Vältä ihmedieettejä ja laihdutushuuhaata

Liian hyvää ollakseen totta

Oheiset väitteet on kopioitu suoraan erilaisten huuhaa-tuotteiden mainoksista, ja vaikka on periaatteessa helppo huomata, että tuollaisten uskomattomien väitteiden täytyy olla täysin perättömiä, moni menee lankaan. Mieleen tulee, että jospa kuitenkin olisi edes pieni mahdollisuus, että lupauksessa olisi hippunen totuutta. Varsinkin kun mainoslauseet on varsin taitavasti laadittu ja ne kuulostavat erittäin vakuuttavilta. Ja onhan hätäkin suuri, kun rantakauteen on enää muutama viikko tai lomakilot painavat vyötäröllä.

(Pseudo)tieteellisesti todistettu

Rasvasieppareita, selluliittigeelejä, kuitupuristeita, lisäravinteita, hoikentavia sukkahousuja, saunavöitä ja monia muita ihmeitä tekeviä tuotteita kaupitellaan hienoilla tieteelliseltä kuulostavilla termeillä. Sitriini, kitosaani, CLA, kromi ja pyruvaatti tai Garcinia cambogia-hedelmän kuoresta saatava hydroksisitruunahappo sekä griffonia-puun siemenistä tehty uute kuulostavat kieltämättä äärimmäisen tehokkailta. Biokemian pitkä oppimääräkään ei riitä hahmottamaan, että millä mekanismilla oheinen tuote voisi toimia. Hetkinen, miten se Krebsin sykli nyt oikein menikään?

Houkuttelevat viesti

Ei hätää, jos biokemia ei aukea, koska nämä väitteet vähemmän oppinutkin ymmärtää:

 • Sisältää luonnonaineita, joiden vaikutus on todistettu
 • Lopettaa heti näläntunteen
 • Polttaa rasvaa….nopeasti
 • Toimii tehokkaana antioksidanttina
 • Nopeuttaa aineenvaihduntaa
 • Poistaa turvotusta
 • Purkaa rasvavarastoja
 • Polttaa kaiken ylimääräisen rasvan
 • Vähentää selluliittia yli 60 %
 • Tehostaa kiinteytymistä

Harmi vain, että lupaus sähäkästä rasvan poltosta ilman erityistä omaa ponnistelua on valetta. Väite uhmaa termodynamiikkaa, ja valitettavasti rasva ei voi poistua ilman että syöminen vähenee tai liikunta lisääntyy. Rasvaa polttavia aineita ei ole olemassakaan.

Lupaukset rasvan poistumisesta nimenomaan ongelmapaikoista ovat myös erittäin houkuttelevia. Toiselle ongelmana on reisien ja pakaroiden rasva, toiselle vatsamakkarat. Huolimatta ongelman kohteesta, tuote silottaa vartaloa juuri tarvitsemastasi paikasta! Varsinkin selluliitti on siinä määrin sitkeä ongelma, että olisi kyllä hyvin näppärää, jos 60 % vähennys todella toteutuisi. Ikävä olla nutturapäisenä totuuden torvena, mutta tämä ihonalaisen rasvan sidekudosmuutos ei kyllä hieronnasta tai voiteen levityksestä hätkähdä. Laihdutuskaan ei aina poista selluliittia kokonaan.

Professori suosittelee

Amerikkalainen laihdutustuote on todellakin läpimurto! Tohtori Millerin australialaistutkimus todistaa! Ja onhan esitteessä myös kuvankaunis nainen, jonka housut ovat käyneet aivan liian suuriksi. Selvästi tuote on tehokas! Erilaisten todistajien käyttö on selvä lisätunnusmerkki huuhaalle. Tohtoreita tai tutkimuskeskuksia ei kuitenkaan välttämättä ole edes olemassa. Kun soitat numeroon, josta luvataan auttaa, mikäli tuote ei toimikaan, kuulet vain faksin vinkunaa, eikä itse asiassa koko firmasta ole puolen vuoden päästä jälkeäkään.

Kuuriluontoisesti – onneksi!

Laihdutshuuhaa-tuotteille tunnusomaista on niiden kuuriluontoinen käyttö. Kaikeksi onneksi, sillä silloin ne vasta haitallisia olisivatkin, jos niitä käytettäisiin pitkään. Esimerkiksi vakavia maksavaurioita on tavattu useistakin erilaisista tuotteista, nimenomaan heillä, jotka ovat käyttäneet tuotteita useita kuukausia – silloinkin kun tuotetta on käytetty ns. ohjeen mukaan. Tuotteiden mahdollisilta vakavilta haittavaikutuksilta suojaa, jos on nopeasti kyllästyvää sorttia – niin kuin monet onneksi ovat. Mutta suomalainen voi olla myös sitkeä, ja silloin voi olla odotettavissa ikäviäkin seuraamuksia.

Myös yksipuolisten huuhaa-dieettien kanssa voi käydä köpelösti. Näin on käynyt ainakin kananmuna-valkoviinidieetin uskolliselle noudattajalle. Maksa meni vaihtoon.

Järki käteen

Vaikka huuhaa tuntuu houkuttelevalta, luvassa on useiden kilojen painonlasku viikossa ja tuotteen mainoksessa vedotaan lääketieteellisiin ja kliinisiin kokeisiin, kannattaa ykskantaan jättää kaikki tämänkaltaiset konstit syrjään. Voit saavuttaa terveemmän, hoikemman ja seksikkäämmän vartalon myös kotikonstein! On oikeasti tärkeää säilyttää laihdutuksessa terve järki ja helliä kehoaan hyvällä ruoalla ja liikunnalla erikoisten ja mahdollisesti vaarallisten humpuukituotteiden sijaan.

Mukavaa kevennystä!

 

Kirsi Pietiläinen

Kirsi Pietiläinen, lääkäri

Kirsi Pietiläinen on lääkäri, lihavuustutkija ja apulaisprofessori Helsingin Yliopiston lihavuustutkimusyksikössä. Kirsillä on pitkä ja monipuolinen käytännön kokemus ylipainon ja lihavuuden hoidosta. Kirsi toimi Keventäjien asiantuntijana vuosina 2006-2015.

 • Syömisen hallinta = painonhallinta?

  Syömiseen liittyvien kysymysten kanssa mennään usein viettien ja tapojen vallassa: syödään kun ehditään, syödään kun on ruoka-aika, syödään kun syöminen nyt sattui tulemaan mieleen (ja se tulee mieleen usein) jne. Näyttää kuitenkin siltä, että varsinkin...
 • Miksi 1500 kcal on Keventäjissä ravintoaineiden näkökulmasta alin suositeltu energiansaanti ?

  Keventäjissä 1500 kalorin rajaa pidetään määränä, joka on ravintoaineiden suhteen turvallinen jos syö täysipainoisesti ja harrastaa liikuntaa suosituksen mukaisen vähimmäismäärän. Tavallista ruokaa syöden alle 1500 kilokalorin energiansaanti on näillä reunaehdoilla todella vähän, sillä ilman erityistä...
 • Kannattaako ikääntyvän keventää?

  Väestötasolla painoindeksi suurenee miehillä noin 65-vuoteen saakka, naisilla hieman myöhempään ikään. Vyötärön ympärysmitta suurenee myös iän mukana ja suureneminen jatkuu painoindeksiin verrattuna vanhempaan ikään. Tämä selittynee sillä, että painoindeksiin vaikuttaa rasvan lisäksi lihaskudoksen määrä, joka...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest