Turvotus ei ole lihomista

Usein ihmiset tulkitsevat turvotukseksi ruoan huonosta imeytymisestä aiheutuvan vatsan pömpötyksen, jolloin on kyseessä kaasun muodostuminen. Huonosti imeytyviä ja ilmaa kerääviä aineita ovat valkoiset jauhot, herneet, pavut, ksylitolia sisältävät purukumit, kaalit, sipuli, sienet, paprika, sokeri, makeutusaineet ja hiilihappopitoiset juomat.

Alkoholi vaikuttaa jonkin verran elimistön vesitasapainoon. Krapulavaiheessa elimistöön jää vettä, jolloin virtsamäärä vähenee ja olo saattaa tuntua turvonneelta.

Ilmaa vatsaan voivat kerätä myös hiivaa sisältävät elintarvikkeet, kuten tuoreet pullat tai tuore ruisleipä ja olut. Tuoreen ruisleivän voi korvata vaikka jälkiuunileivällä tai näkkileivällä.

Todellinen turvotus kuitenkin johtuu nesteiden kertymisestä ja sen aiheuttamat syyt ovat varsin yksilöllisiä.

Miksi turvottaa?

Syitä turvotukseen voi olla monia. Jaloissa ja sormissa esiintyvä, silmin havaittava turvotus on yleensä ylimääräistä nestettä, jota kerää ruoan ja juoman sisältämä suola. Kun vähäsuolaiseen ruokavalioon tottunut syö suolaisempaa ruokaa, elimistöön kerääntyy tavallista enemmän natriumia. Se sitoo runsaasti vettä, joka näkyy turvotuksena. Turvotus kestää yleensä pari päivää, jonka jälkeen kehon nestetasapainoa säätelevät munuaiset alkavat häätää liiallista natriumia virtsasta ja turvotus laskee.

Tyypillinen vatsan turvotus tulee ja menee. Se on poissa aamulla mutta lisääntyy iltaa kohti ja pahenee tavallisesti aterian jälkeen. Pienet ateriakoot vähentävät oiretta, kun taas suuret ateriakoot ja ummetus usein pahentavat sitä. Naisilla turvotus lisääntyy ennen kuukautisia. Tuntuu siltä, että vyö ja kiristävät vaatteet pitää riisua, ja vatsa on usein kosketusarka.

Pitkään paikoilla oleminen, niin istuminen kuin seisominenkin, aiheuttaa turvotusta varsinkin jaloissa. Turvotus syntyy, kun hiussuonista siirtyy enemmän nestettä ulos ympäröiviin kudoksiin kuin takaisin sisään ja laskimoverenkierto hidastuu. Myös liian kireät sukat saattavat hidastaa laskimoverenkiertoa ja aiheuttaa turvotusta. Kesähelteetkin saattavat aiheuttaa turvotusta, kun verisuonet laajenevat ja keho yrittää alentaa lämpötilaansa.

Liian vähäinen uni, lihavuus, epäsäännölliset elämäntavat ja pitkään jatkunut stressi aiheuttavat turvotusta. Kuukautiset, vaihdevuodet ja tietyt lääkkeet voivat myös kerätä nesteitä kehoon. Jos turvotus on kroonista ja häiritsevää, on syytä kääntyä lääkärin puoleen.

Mikä auttaa?

Turvotuksen vuoksi ei pidä vähentää vedenjuontia, vaan on juotava riittävästi, sillä munuaiset tarvitsevat vettä suolan erittämiseen. Vettä pitäisi muistaa juoda vähintään 1,5-2 litraa päivässä. Kuitujen syönnillä saadaan suolisto toimimaan paremmin. Kuiduilla on ehkäisevä vaikutus nesteiden kertymisestä johtuvaan turvotukseen. Tosin on muistettava, että kuitu myös kerää ilmaa.

Nesteet lähtevät liikkeelle ja aineenvaihdunta tehostuu, kun ruoan laatu ja määrä ovat tasapainossa. Ruokailurytmin pitäisi olla säännöllistä ja ruoka-annosten kohtuullisen kokoisia. Säännölliset elämäntavat, kiireetön ateriointi ja liikunnan lisääminen auttavat monia. Liikunta on todella tehokas keino saada nesteet liikkeelle. Jos joudut olosuhteiden pakosta istumaan pitkään ahtaasti paikallasi, niin liikuttele ainakin varpaita, nilkkoja ja käsiä.

Liikunnan lisäksi muut terveelliset elämäntavat, riittävä lepo ja rentoutuminen kiireen keskellä vaikuttavat turvotuksen vähenemisen lisäksi koko hyvinvointiimme. Ylikilojen pudottaminen vähentää olennaisesti turvotusta.

Turvotus on yleensä elimistön normaali reaktio poikkeavaan tilanteeseen, eikä siinä ei ole mitään vaarallista. Arkielämään kuuluvat pienet turvotukset. Niitä tulee ja menee, eikä niistä tarvitse kantaa sen enempää huolta.

Kannattaa muistaa, ettei tuloksia saavuteta muutamassa päivässä. Kärsivällisyys palkitaan, kun turvotuksesta haluaa päästä eroon.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest