Vuonna 2013 tehdyn tutkimuksen mukaan yli 40 prosenttia vastaajista uskoo lihoneensa nykyisen työsuhteensa aikana. Erityisen alttiita painonnousulle ovat pitkiä aikoja työpöydän ääressä istuvat sekä korkeasta stressitasosta kärsivät.
Lue mitkä aiheuttavat lihomista työpaikalla, ja miten niiltä voi välttyä.
Tuntien istuminen
Useat työntekijät pitävät istumista suurimpana syynä lihomiseen. On totta, että työpäivänsä seisovat tai kävelevät sekä fyysistä työtä tekevät kuluttavat enemmän kaloreita kuin koko päivänsä tuolissa istuvat. Pitkään istuminen on lisäksi niska-hartiavaivojen yleisin syy. Koko työpäivää ei siis kannata istua paikallaan, vaan tauottaa työpäivää pienillä valinnoilla. Kävele kauimmaiseen vessaan, kulje portaita ja valitse lounaspaikka kävelymatkan päästä.
Työpaikka pitkän matkan päässä
Työpöydän ääressä istumisen lisäksi useat työntekijät kulkevat työmatkansa autossa istuen, jolloin liikunnalle jää vähemmän aikaa. Tutkimuksen mukaan julkisia liikennevälineitä käyttävillä työntekijöillä on alhaisempi painoindeksi kuin autolla liikkuvilla. Myös pyöräillen tai kävellen liikkuvien paino oli alhaisempi. Kokeile kulkea edes muutaman kerran viikossa julkisilla, ja kävele osan matkaa. Jos oma auto on ainoa vaihtoehto, valitse parkkipaikka hieman kauempaa.
Stressi
Yritä rauhoittua vaikka deadlinet painavat päälle. Stressihormoni kortisoli saa himoitsemaan rasvaisia ja sokerisia ruokia, jotka aiheuttavat lihomista. Pitkään jatkuva stressi saa helposti unohtamaan terveelliset elämäntavat kiireen keskelle. Työperäisen stressin on todettu myös lisäävän riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen. Pidä pieniä taukoja kesken työpäivän tai käy lounastauolla kävelyllä raittiissa ulkoilmassa. Pienetkin rauhoittumishetket laskevat stressitasoa ja helpottavat painonhallintaa.
Ylityöt
Paljon ylitöitä tekevät työntekijät lihovat helpommin. Suurin syy painon nousuun on unen vähyys. Väsyneenä kyky hallita ruokahalua heikkenee ja vaara sortua herkutteluun kasvaa. Myöhään venyvät työpäivät saattavat lisätä aterioiden määrää ja illalla noutoruoka houkuttaa terveellistä kotiruokaa enemmän. Jos joudut tekemään ylitöitä, huolehdi omasta jaksamisesta varaamalla mukaan terveellisiä välipaloja.
Lounaspaikat
Pizzabuffet vai salaattibaari? Työpaikan lounasvaihtoehdot vaikuttavat paljon työntekijöiden terveyteen. Työntekijät jotka työskentelevät tai kulkevat pikaruokapaikkojen ohi, tulevat syöneeksi usein ravintoarvoltaan huonoa, kaloripitoista ruokaa. Jos työpaikkasi läheltä ei löydy terveellisiä lounaspaikkoja, pakkaa mukaan omat eväät.
Kahvipullat ja karkkikipot
Joillakin työpaikoilla palavereissa tarjoillaan viinereitä viikoittain ja pöydällä oleva karkkikippo on aina täynnä. Todistetusti ihmiset syövät enemmän herkkuja jos niitä pidetään esillä. Jos aioit pudottaa painoasi, kierrä kahvihuone kaukaa ja piilota herkut pois näköpiiristä. Voit myös vinkata eteenpäin terveellisimmistä palaveritarjoiluista.
Kollegoitten ruokatottumukset
Syöminen on sosiaalinen tapahtuma. Työkaverin tilatessa rasvaisen pihvin teet todennäköisesti samoin. Ihmisillä on tarve kuulua joukkoon. Terveellisen vaihtoehdon tilaaminen on vaikeaa, jos muiden lautaset täyttyvät herkuista. Kerro rehellisesti työkavereillesi terveellisen lounaan hyödyistä, ja saatat huomata seuraavalla lounaalla myös muiden valitsevan terveellisemmän vaihtoehdon.
Välipala-automaatit
Kiire pitää sinut työpöytäsi ääressä, ja kahvilakin on liian kaukana. Näinä hetkinä välipala-automaatin herkut houkuttelevat. Automaatista saatavat herkut ja juomat ovat usein kaloripitoisia ja sisältävät vain vähän ravintoaineita.
Yritä pitää aina mukana terveellisiä välipalavaihtoehtoja, kuten hedelmiä ja pähkinöitä. Kun virvoitusjuomahimo iskee, juo ensiksi lasillinen kylmää vettä. Jos päädyt kuitenkin automaatille, valitse esimerkiksi suolattomia pähkinöitä jotka sisältävät hyvänlaatuista rasvaa.
Hissi
Milloin viimeksi kävelit portaita? Kulkemalla portaita hissin sijaan lisäät huomattavasti päiväsi kalorinkulutusta. Arkiliikunta ehkäisee normaalipainoisia lihomasta ja auttaa painoansa pudottaneita pysymään uudessa painossa. Lisäksi portaiden kävely vetreyttää ja virkistää työpäivän aikana kangistunutta kehoa. Valitse siis seuraavalla kerralla portaat niin töissä, kotona kuin kaupungillakin.
Pimeys
Työskenteletkö ikkunattomassa työhuoneessa ja saavut töihin ennen auringon nousua? Varsinkin talvisin aurinkoa ei välttämättä näe koko päivänä. Viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan aamuisin auringonvalolle altistuminen saattaa hoikentaa. Ennen puoltapäivää olisi hyvä nauttia auringonvalosta noin puolen tunnin ajan. Mitäpä jos kävelisit aamupäivällä tai lounastauon yhteydessä hetken auringossa? Terveyshyödyt kattavat helposti menetetyn työajan.
Työmatkat
Työmatkan sisältämät illalliset ja lounaat laukaisevat ylensyöntiä, vaikka henkilö söisikin kotona terveellisesti. Colombian yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan paljon työnsä puolesta matkustavilla on korkeampi painoindeksi kuin työnsä toimistolla tekevillä. Työmatkoilla terveellinen ruokavalio unohtuu ja liikunnan harrastaminen vaikeutuu.
Liikuntaa voi kuitenkin harrastaa esimerkiksi kävelyn muodossa. Hyödynnä myös hotellien uima-altaat ja kuntosalit.
Yötyöt
Yötyöläiset ovat alttiita painonnousulle, sillä yleensä yövuorolaiset elävät vapaa-aikanaan päivätyöläisen rytmissä. Kehon sisäinen kello on koko ajan muutoksessa. Yövuorolaiset turvautuvat useimmin myös epäterveellisiin ruokavaihtoehtoihin käytännön syistä ruokapaikkojen aukioloaikojen vuoksi. On tärkeää pitää yllä säännöllistä ruokarytmiä, vaikka työ ei olisikaan säännöllistä ja kiinnittää huomiota ruoan laatuun. Yötyötä tekevien kannattaa muistaa levätä riittävästi ja harrastaa ulkoliikuntaa.
Syömisen keskeytyminen
Työpöydän ääressä päivittäin syöminen lihottaa. Et ainoastaan menetä pientä kävelyhetkeä ruokalaan ja takaisin, vaan myös häiritset ruokailuasi. Vastaat sähköposteihin, puheluihin ja selailet uutisia. Ruoasta nauttiminen siirtyy toissijaiseksi toiminnoksi, etkä pian edes muista, että olet syönyt. Valitse seuraavalla kerralla lounaspaikaksi ruokala, tai jos syöt omia eväitä, siirry työpöydän äärestä taukotilaan.
Lähde