Maidon juominen ei sittenkään ehkäise tätä suomalaisten kansantautia

Tutkimus perustuu lähes sadantuhannen tanskalaisen terveys- ja ruokavaliotietoihin, ja niiden perusteella maidon juominen ei vaikuta siihen, miten todennäköisesti henkilö sairastuu aikuistyypin diabetekseen. Maito ei liittynyt myöskään ylipainoon. Yhteyksiä ei havaittu edes yli viisi lasillista maitoa päivittäin juovilla.

Tutkijat hyödynsivät tutkimuksessaan myös geenitason tietoja, joiden avulla pystyttiin erottelemaan maitoa juovat maitoa todennäköisesti välttävistä. Tämä onnistui tarkastelemalla geenivariantteja, jotka liittyvät suoliston kykyyn pilkkoa laktoosia. Myöskään tässä analyysissa maito ei vaikuttanut diabetesriskiin.

Sama tutkijaryhmä on tutkinut myös maidon muita terveysvaikutuksia samalla tutkimusaineistolla. Hiljattain he osoittivat muun muassa, ettei maidon ja maitotuotteiden käyttö altista sydänkohtauksille tai muille sydänoireille, vaikka niinkin on epäilty käyvän.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest