Jodin puutteesta aiheutuvat ongelmat kehittyvät pitkän ajan kuluessa, joten ongelmien ennalta ehkäisyyn on tartuttava ajoissa. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) uudessa suosituksessa kehotetaan suosimaan jodioitua suolaa sekä kotitalouksissa, ruokapalveluissa että elintarviketeollisuudessa. Suolan kokonaissaantia kehotetaan kuitenkin vähentämään.
Jodilisä laitosruokaan ja leipään parantaisi väestön jodin saantia
Jodin saanti on vuosikymmenten kuluessa vähentynyt. Yhä useampi ruokailee muualla kuin kotona eikä teollinen ruoka sisällä lisättyä jodia. Suomalaista aikuisista kolmannes ruokailee päivittäin henkilöstöravintolassa, koululaiset syövät kouluaterian ja leikki-ikäiset päiväkodeissa. Ruokapalveluilla on siten suuri merkitys kansanterveyden edistämisessä. Ruokaa myös tehdään vähemmän kotona ja jodioidun suolan korvaa kodeissa yhä useammin erikoissuolat ja erilaiset mausteseokset, jotka eivät sisällä jodia.
Jodioidun suolan käyttö elintarvikkeissa palauttaisi suomalaisten joditasot suositellulle tasolle. Kansainvälisesti laajasti käytössä oleva jodioitu suola on helppo, halpa ja tehokas keino ehkäistä jodinpuutteesta aiheutuvia haittoja. Siirtymällä jodioidun suolan käyttöön ravintoloissa ja julkisissa ravintopalveluissa sekä elintarviketeollisuudessa voitaisiin väestön jodin saanti turvata. Esimerkiksi Tanskassa käytetään leivissä ja muissa leipomotuotteissa jodioitua suolaa. Hyväksi osoittautunut käytäntö tulisi aloittaa myös Suomessa.
Maitotuotteet ja kala parhaat jodin lähteet
Jodi on ihmisille ja eläimille välttämätön hivenaine, jota on Suomen maaperässä luontaisesti hyvin vähän. Merkittävä jodin puutos, jota esiintyi Suomessa 1950-luvulle asti, voi aiheuttaa kilpirauhasen suurentumisen sekä häiritä kasvua ja kehitystä lapsilla. Jodin päivätarve on keskimäärin 100 mikrogrammaa ja väestön saantisuositus 150 mikrogrammaa. Parhaita jodin lähteitä ovat tällä hetkellä maitotuotteet, kala, kananmunat ja jodioitu suola. Syömällä niitä ravitsemussuositusten mukaisesti jodia saadaan riittävästi. Uuden jodisuosituksen toteutuessa mm. leipä nousisi hyväksi jodin lähteeksi.
Suosituksessa kehotetaan välttämään sekä liian vähäistä että liiallista jodinsaantia. Kun ruuissa käytetyn jodisuolan pitoisuus on sama kuin nykyisen ruokasuolan (25 mg jodia per kg suolaa) ei liikasaannin vaaraa ole. Joidenkin jodia runsaasti sisältävien valmisteiden (esim. joditipat, merilevät) kohdalla liikasaanti on mahdollinen ja niiden annosteluohjeita tulee noudattaa.