Vatsavaivat ja toive painonpudotuksesta. Siinä varmasti yleisimmät syyt, miksi ruokavaliosta lähdetään karsimaan ja poistamaan yksittäisiä ruoka-aineita.
Hyvä ystäväni kertoi, että hän ryhtyi viljattomalle ja täysin gluteenittomalle ruokavaliolle juuri näistä syistä. Huomasin, että hämmästyttävän moni muukin oli päätynyt poistamaan lautaseltaan juuri viljatuotteet, koska se tuntui ajatuksena niin helpolta. Mutta kannattaako tämä?
Viljatuotteiden, erityisesti leivän ympärillä on jo pitkään leijunut ”syntisyyden verho”. Väitetään, että leipä lihottaa ja turvottaa sekä aiheuttaa vatsavaivoja. Harva kuitenkaan ajattelee, että viljatuotteet voivat juuri päinvastoin auttaapainonpudotuksessa ja vatsavaivojen hallinnassa, kunhan valitsee oikein.
Ruokavaliota karsimalla ojasta allikkoon
Viljatuotteet karsimalla voi tehdä itselleen paljon hallaa. Varsinkin täysjyväviljatuotteet sisältävät monia tärkeitä ravintoaineita kuten magnesiumia, sinkkiä, proteiinia ja rautaa. Riittävää kuidun saantia voi olla hyvin vaikea taata ilman täysjyväviljaa. Itseasiassa vatsan turvotus voikin olla merkki juuri kuidun saannin vähyydestä, joka on meille suomalaisille yleistä. Silloin viljatuotteiden poistaminen voi jopa pahentaa vatsavaivoja.
Lautaselleen kannattaakin valita juuri täysjyväviljaa, joka sisältää runsaasti kuituja ja pitää kylläisenä pitkään ja estää verensokerin suuria heilahteluja. Jos tuntuu, ettei vatsa kestä ruisleipää, kannattaa kokeilla täysjyväkauraa, se sopii useimmille.
Ruokavalion tiukka rajaaminen voi johtaa niukkaan ja laadultaan heikkoon syömiseen. Tämä voi taas heijastua jatkuvana napostelun tarpeena ja hallitsemattomana nälkänä, joka taas vaikeuttaa painonhallintaa. Riisikakkujen nakertamisen sijaan huomattavasti parempi valinta olisikin esimerkiksi kuitupitoinen kauraleipä. Kylläisenä mieliteot eivät vaivaa niin usein.
Mistä kuidut ja muut tuikitärkeät ravintoaineet?
Harva tulee ajatelleeksi, että kuitupitoiset täysjyväviljatuotteet tarjoavat ravintoa suolistomikrobeillemme, jotka ovat merkittävä osa kehomme hyvinvointia. Suoliston ja vatsan hyvinvoinnin lisäksi mikrobien vaikutus näyttää nykytutkimuksen mukaan ulottuvan jopa mielialaan, vastustuskykyyn ja painonhallintaan asti.
Jos siis jotain haluaa karsia, kannattaisikin kiinnittää huomio valkoisiin sokerisiin hiilihydraatteihin ja välttää mieluummin valkoista leipää, pullaa, leivonnaisia, karkkeja ja limsoja sekä alkoholia. Näistä emme saa juurikaan ravintoaineita. Viljatuotteiden karsiminen kokonaan ei siis kannata, ellei kyseessä ole selkeä allergia tai esim keliakia.
Tällä viikolla aionkin kiinnittää erityistä huomiota kuidunsaantiini (suositus 25-35g/päivässä) ja suosia lempeitä täysjyväpuuroja, täysjyväriisiä/pastaa ja kauraleipää, kasviksia unohtamatta.
Nouseeko sinunkin painosi iän myötä?
Nuorempana minun oli suhteellisen helppo ylläpitää ihannepainoa ja myös tarvittaessa pudottaa muutama kilo, mikäli siihen ilmeni tarvetta. Painoa ei tarvinnut tarkkailla jatkuvasti, päinvastoin. Tuntui, että sitä saattoi syödä melko vapaasti. Toisaalta, jos housut alkoivat kiristää...Mitä voimme oppia teinitähdiltä?
Hymähdän vinosti, kun näen nuoren ja innokkaan sometähden tai julkkiksen julistavan, että ”Kaikki on mahdollista, kun vaan uskot ittees ja teet töitä unelmies eteen!” Hymähdyksessäni on lempeän hyväksyvää ymmärtämystä nuoruuden vimmalle ja naiiviudelle, mutta toisaalta...Kesäksi kuntoon!
Minua on aina lähtökohtaisesti ärsyttänyt mediassa pyörivät ”Kesäksi kuntoon!” -kampanjat. Joka vuosi samat lupaukset ja toivon kipinän herättäminen, vasta talviturkeistaan kuoriutuvissa suomalaisissa. Tässäkö sitä pitäisi nyt innostua elämänmuutoksesta, kun pääsiäisen herkut siintävät ihan muutaman viikon...