Lihottaako keski-ikä?

Kirjoittaja Anna Saivosalmi

Itse en ole keski-iässä kokenut painon kyttäämistä tarpeellisena, enkä ole käynyt niin säännöllisesti vaa’alla kuin vaikkapa nuorempana. Painon kertymisen huomaan kuitenkin vaatteista ja olemuksesta, vaikka syönkin omasta mielestäni suhteellisen terveellisesti ja liikun melko paljon.

Onko painon nousu siis väistämätöntä? Kuuluuko se vanhenemiseen yhtä lailla kuin muutkin ikääntymiseen liittyvät muutokset?

Iän myötä paino kyllä nousee lähes väistämättä, ja tämä johtuu useammastakin syystä. On kuitenkin ihan puppua, ettei asiaan voisi itse, ainakin jonkun verran vaikuttaa.

Aineenvaihdunnan hidastumista iän myötä syytetään monesti siitä, että kiloja alkaa kertyä. Aineenvaihdunnan hidastuminen vanhempana ei kuitenkaan vähennä energiankulutustamme kuin noin parisataa kilokaloria päivässä. Tämä tarkoittaa yhtä pientä voileipää tai paria desiä jugurttia. Aineenvaihduntaa voi sitä paitsi buustata mm. liikunnalla.

No entäpä sitten hormonit? Niitä me naiset voimme kyllä osittain painonnoususta syyttää. varsinkin vaihdevuosissa hormonitasojen muutokset vaikuttavat kaiken muun lisäksi myös painoon. On kuitenkin helpompi syyttää aineenvaihduntaa tai hormoneita sen sijaan, että myöntäisimme iän myötä elämämme muuttuneen passiivisemmaksi ja istumapainoitteisemmaksi.

Vaikka paino ei iän myötä nousisikaan, niin kehonkoostumus muuttuu silti väistämättä. Lihasmassa alkaa huveta jo kolmekymppisenä, mikäli emme tee asialle jotain. Lihasmassa korvautuu rasvakudoksella, ja koska rasva painaa vähemmän kuin lihas, ei painossa tapahdu välttämättä muutoksia. Tämä prosessi vaikuttaa kuitenkin mm. energiankulutukseemme, sitä alentavasti, joten riksi lihomiseen kasvaa. Lisäksi tietysti lihaskuntomme heikkenee ja kehomme muuttuu rasvaisemmaksi. Lihasmassa ylläpitäminen siis kannattaa.

Elämä on tässä vaiheessa täyttä. Työ, lasten harrastukset ja muut velvollisuudet vievät aikaa ja myös innostusta tuijotella omaa napaa tai painoa. Kyse ei kuitenkaan ole vain oman navan tuijottelusta, vaan omasta terveydestämme, johon on aina parempi vaikuttaa ennaltaehkäisevästi, kuin vasta sitten joskus myöhemmin. On järkevämpää, ja myös vähemmän stressaavaa pyrkiä ehkäisemään liiallinen painonnousu jo etukäteen, kuin tuskailla kertyneiden kilojen kanssa myöhemmin.

Koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä. Se, mihin voimme vaikuttaa ovat omat elämäntapamme. Minusta iän myötä saakin jo olla pehmeämpi ja armollisempi. Silti haluan kannustaa itseäni ja myös sinua panostamaan esimerkiksi lihaskuntoharjoitteluun ja terveellisempien reseptien etsimiseen.

Hyvä terveys on avain hyvään elämään myös sitten siinä seuraavassa elämänvaiheessa.

  • Nouseeko sinunkin painosi iän myötä?

    Nuorempana minun oli suhteellisen helppo ylläpitää ihannepainoa ja myös tarvittaessa pudottaa muutama kilo, mikäli siihen ilmeni tarvetta. Painoa ei tarvinnut tarkkailla jatkuvasti, päinvastoin. Tuntui, että sitä saattoi syödä melko vapaasti. Toisaalta, jos housut alkoivat kiristää...
  • Mitä voimme oppia teinitähdiltä?

    Hymähdän vinosti, kun näen nuoren ja innokkaan sometähden tai julkkiksen julistavan, että ”Kaikki on mahdollista, kun vaan uskot ittees ja teet töitä unelmies eteen!” Hymähdyksessäni on lempeän hyväksyvää ymmärtämystä nuoruuden vimmalle ja naiiviudelle, mutta toisaalta...
  • Kesäksi kuntoon!

    Minua on aina lähtökohtaisesti ärsyttänyt mediassa pyörivät ”Kesäksi kuntoon!” -kampanjat. Joka vuosi samat lupaukset ja toivon kipinän herättäminen, vasta talviturkeistaan kuoriutuvissa suomalaisissa. Tässäkö sitä pitäisi nyt innostua elämänmuutoksesta, kun pääsiäisen herkut siintävät ihan muutaman viikon...

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest