TSEMPPIKIRJE: Sopivan terveelliseen ruokavalioon mahtuvat myös herkut

Anna Saivosalmi
Kirjoittaja Anna Saivosalmi

Laihduttaja voi ajaa itsensä ansaan nipistämällä liikaa syömisistään. Vielä huolestuttavampi tilanne on, jos samaan aikaan aloitetaan säännöllinen liikunta ja treenaus. Keho ei saa ravinnosta tarvitsemiaan rakennusaineita ja pahimmillaan keho alkaa polttaa rasvan sijaan lihaksia.

Liian vähällä ravinnolla vastustuskykymme laskee ja keho kuormittuu. Suuri energiavaje heijastuu myös mieleen. Jatkuva nälkä saa ajatukset pyörimään ruuan ympärillä, ja mieliala heittelee.

Sen sijaan, että pyrkisi yltiöterveelliseen syömiseen, joka ei jätä sijaa herkuille (joita ennen pitkää alamme himoita kahta kauheammin, jos kiellämme itseltämme liikaa), kannattaisikin pyrkiä kohti sopivan terveellistä syömistä.

Kun arkena syö nälän mukaan, säännöllisesti ja riittävästi, proteiinit ja hyvät rasvat huomioiden, voi lauantaina nauttia palan hyvää juustoa ja vaikka viinilasillisen. On tärkeää, että arkena ei kituuteta kuitenkaan liian vähällä, jottei viikonloppuna tule ajauduttua ylilyönteihin. Kun energiatasapaino on kunnossa, ei herkkuja tee mieli vetää viikonloppuna kaksin käsin.

Sopivan terveelliseen ruokavalioon mahtuu myös herkkuja silloin tällöin, koska kokonaisuus on kunnossa. Herkut eivät hetkauta laihduttajankaan taivalta, jos suurin osa viikon aterioista on monipuolisia, ravitsevia ja tekevät kylläisiksi.

Jos 80/20 suhdeluku tuntuu liian tiukalta, kokeile 70/30 –taktiikkaa. 70% ruuasta on terveellistä kuten kasviksia, hedelmiä, marjoja, täysjyväviljatuotteita, hyvälaatuisia proteiineja sekä pehmeää rasvaa. 30% voi sitten taas olla paljon energiaa sisältävää ruokaa ja esimerkiksi myös herkkuja. Painon putoaminen voi tällöin olla tietysti hieman hitaampaa, mutta toisaalta: nälkä pysyy poissa, aineenvaihdunta käynnissä, mieliala korkeammalla ja jaksat myös liikkua.

  • TSEMPPIKIRJE: Sopivan terveelliseen ruokavalioon mahtuvat myös herkut

    Olen seurannut hieman huolestuneena keskustelua siitä, että moni painonpudottaja syö liian vähän. Kuntokuurille lähdetään karsimalla ruokavaliosta kaikki ”epäterveellinen”, ja lopulta sinne jää vai hyvin niukasti sisältöä. Laaditaan kieltolistoja ja rajoituksia. Laihduttaja voi ajaa itsensä ansaan...
  • Vartalon muodonmuutos on ollut huikea!

    Törmäsin iltapäivälehden sivuilla jotakin dieettiä noudattaneiden muutoskuviin. Oli ennen ja jälkeen - kuvia eri kokoisista ja muotoisista kehoista. Oli kuvia edestä, sivulta ja takaa. Useimpien henkilöiden kasvot oli sutattu, jotta heitä ei voinut tunnistaa kuvasta,...
  • Tämän takia syön kolmen tunnin välein

    ”Sinähän syöt koko ajan!”, minulle tokaistaan useasti. ”En koko ajan, mutta useasti kyllä!”, vastaan. Ulkopuolisesta saattaa tuntua, että olen tosiaan jatkuvasti syömässä. Tämä voi johtua siitä, että ateriavälini venähtävät harvoin yli kolmen tunnin. Olen todennut,...

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest