Sopivan terveelliseen ruokavalioon mahtuvat myös herkut

Kirjoittaja Anna Saivosalmi

Laihduttaja voi ajaa itsensä ansaan nipistämällä liikaa syömisistään. Vielä huolestuttavampi tilanne on, jos samaan aikaan aloitetaan säännöllinen liikunta ja treenaus. Keho ei saa ravinnosta tarvitsemiaan rakennusaineita ja pahimmillaan keho alkaa polttaa rasvan sijaan lihaksia.

Liian vähällä ravinnolla vastustuskykymme laskee ja keho kuormittuu. Suuri energiavaje heijastuu myös mieleen. Jatkuva nälkä saa ajatukset pyörimään ruuan ympärillä, ja mieliala heittelee.

Sen sijaan, että pyrkisi yltiöterveelliseen syömiseen, joka ei jätä sijaa herkuille (joita ennen pitkää alamme himoita kahta kauheammin, jos kiellämme itseltämme liikaa), kannattaisikin pyrkiä kohti sopivan terveellistä syömistä.

Kun arkena syö nälän mukaan, säännöllisesti ja riittävästi, proteiinit ja hyvät rasvat huomioiden, voi lauantaina nauttia palan hyvää juustoa ja vaikka viinilasillisen. On tärkeää, että arkena ei kituuteta kuitenkaan liian vähällä, jottei viikonloppuna tule ajauduttua ylilyönteihin. Kun energiatasapaino on kunnossa, ei herkkuja tee mieli vetää viikonloppuna kaksin käsin.

Sopivan terveelliseen ruokavalioon mahtuu myös herkkuja silloin tällöin, koska kokonaisuus on kunnossa. Herkut eivät hetkauta laihduttajankaan taivalta, jos suurin osa viikon aterioista on monipuolisia, ravitsevia ja tekevät kylläisiksi.

Jos 80/20 suhdeluku tuntuu liian tiukalta, kokeile 70/30 –taktiikkaa. 70% ruuasta on terveellistä kuten kasviksia, hedelmiä, marjoja, täysjyväviljatuotteita, hyvälaatuisia proteiineja sekä pehmeää rasvaa. 30% voi sitten taas olla paljon energiaa sisältävää ruokaa ja esimerkiksi myös herkkuja. Painon putoaminen voi tällöin olla tietysti hieman hitaampaa, mutta toisaalta: nälkä pysyy poissa, aineenvaihdunta käynnissä, mieliala korkeammalla ja jaksat myös liikkua.

  • Nouseeko sinunkin painosi iän myötä?

    Nuorempana minun oli suhteellisen helppo ylläpitää ihannepainoa ja myös tarvittaessa pudottaa muutama kilo, mikäli siihen ilmeni tarvetta. Painoa ei tarvinnut tarkkailla jatkuvasti, päinvastoin. Tuntui, että sitä saattoi syödä melko vapaasti. Toisaalta, jos housut alkoivat kiristää...
  • Mitä voimme oppia teinitähdiltä?

    Hymähdän vinosti, kun näen nuoren ja innokkaan sometähden tai julkkiksen julistavan, että ”Kaikki on mahdollista, kun vaan uskot ittees ja teet töitä unelmies eteen!” Hymähdyksessäni on lempeän hyväksyvää ymmärtämystä nuoruuden vimmalle ja naiiviudelle, mutta toisaalta...
  • Kesäksi kuntoon!

    Minua on aina lähtökohtaisesti ärsyttänyt mediassa pyörivät ”Kesäksi kuntoon!” -kampanjat. Joka vuosi samat lupaukset ja toivon kipinän herättäminen, vasta talviturkeistaan kuoriutuvissa suomalaisissa. Tässäkö sitä pitäisi nyt innostua elämänmuutoksesta, kun pääsiäisen herkut siintävät ihan muutaman viikon...

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest