Ympäristön muokkaaminen on tutumpaa syömisen parista. Esimerkiksi tuttu ”älä osta herkkuja kotiin” – vinkki on hyvä esimerkki ympäristön muokkaamisesta. Mutta myös liikuntapuolella voit tehdä monia asioita, joilla parannat onnistumisen mahdollisuutta ja vähennät sen kuuluisan ”tahdonvoiman” roolia päätöksessäsi liikkua.
Treeniympäristön muokkaaminen vaatii hieman suunnittelua ja toimenpiteitä etukäteen. Joskus ne voivat olla hieman hankaliakin. Mutta näihin asioihin vaikuttaminen kannattaa. Aloita siis onnistumisympäristösi muokkaaminen heti, vaikka suunnittelisit treenistarttia vasta vuodenvaihteeseen!
1. Liiku lähellä
Kartoita liikuntamahdollisuudet ja paikat. Mitä lähempänä ja mitä helpompi liikuntapaikalle on lähteä, sitä todennäköisemmin sinne menet. Liikuntaan sitoutumista selvittäneissä tutkimuksissa on todettu tämä auttaa. Lähtisitkö kenties treeneihin kotiovelta? Tai löytyykö työpaikan tai lasten harrastuspaikan vierestä kuntosali tai muita liikuntatiloja?
2. Liiku inspiroivassa ympäristössä
Yksi treeniaktiivisuuteemme vaikuttavista tekijöistä on niin kutsuttu pystyvyydentunne, tai minä-pystyvyys. Eli kuinka hyvin uskot tietoisesti ja hieman alitajuisestikin selviämään harjoitteluun liittyvistä haasteista. Nosta pystyvyydentunnettasi valitsemalla treeniympäristösi niin, että siellä on esimerkiksi innostavia roolimalleja tai vertaisryhmää, jotka joko ovat selättäneet samanlaisia treenihaasteita mitä sinulla on, tai pyrkivät niitä tällä hetkellä selvittämään. Tällaisessa ympäristössä innostuminen ja voimaantuminen on todennäköisempää kuin paikassa, jossa kaikki ovat täysin erilaisella kuntotasolla kuin sinä. Omaan lähtötasoon sopivia harjoituspaikkoja tai ryhmiä kannattaa kartoittaa vaikkapa oman kunnan liikuntatoimesta.
3. Tee muistilappuja
Liikuntamuistutukset kuulostavat kliseeltä. Mutta ne toimivat! Treenistä muistuttavat laput saavat sinut harjoittelemaan enemmän ja vaikkapa portaisiin kiinnitetyt muistutukset liikkeen hyödyistä saavat sinut liikkumaan enemmän. Muista tehdä pieniä viilauksia muistutuksiin tasaisesti, sillä samanlaisina ne näyttävät menettävän tehoaan. Vaihda tekstejä, väliä ja paikkaa vaikkapa viikon välein.
4. Lyö vetoa
Tämä konsti ei sovi kaikille, mutta jos se tuntuu mielekkäältä, kannattaa kokeilla. Ystäväpiiristäsi löytyy varmasti sopivan kilpailuhenkinen ihminen, jonka kanssa voit lyödä vedon vaikkapa tietyn treenimäärän keräämisestä tietyllä aikajaksolla. Tai ehkäpä lyötte vetoa jonkin liikuntasuorituksen tekemisestä. Vedossa toimii kaksi isoa ”motivaatioveturia”: Hyödyn mahdollisuus ja menettämisen pelko. Näitä voit käyttää tehokkaina aseina treenirutiinin rakentamisessa.
5. Pakota parkkijärjestelyillä
Arkiliikunta ja –liike ovat keskeinen osa keventäjän toimivaa liikuntapalettia. Myös arkiliikkeen lisäämiseen voi myös käyttää sopivia ”pakkokeinoja”. Jos sinulla on esimerkiksi tietty vakio autopaikka tai pysäköintipaikka, voisitko kenties siirtää sitä 500-1000 metriä kauemmaksi töistäsi tai kotoasi? Vaikkapa kilometrin etäisyys lisää päivässä vähintään 12–15 minuuttia liikettä päivääsi. Viikkotasolla, viikonloput mukaan lukien, keräätkin jo noin 85-105 minuuttia lisää aktiivisuutta.
6.Eliminoi televisio
Mihin olet usein vaihtanut liikunnan? Kenties televisionkatseluun? Mitäpä jos kokeilisit jotain myös tällä osa-alueella? Voit esimerkiksi peruuttaa jonkun suoratoistopalvelun, jonka sarjat ja elokuvat vetävät sinut vastustamattomasti ruudun ääreen. Tai todella radikaalina toimenpiteenä laittaa telkkarin vähäksi aikaa laatikkoon. Äkkiä aikaa alkaa löytyä ja harjoittelurutiinisi saa mahdollisuuden vahvistua.
7. Pakkaa valmiiksi
”Ei tullut treenikamppeita mukaan, niin en sitten mennyt töistä jumppaan..”. Kuulostaako tutulta? Aivan. Ota rutiiniksi treenivälineiden pakkaaminen kassiin edeltävänä päivänä. Jo tämä teko lisää mahdollisuutta siihen, että todella teet treenin. Radikaalimpi keino on korvata pikku hiljaa vaatekaapin sisältöä kohti sporttisempaa suuntaan. Kun vaatekaapissasi on ”löhö-vaatteiden” sijasta sporttitekstiilejä, jo se voi rakentaa positiivisella tavalla ”liikkujan identiteettiäsi”!
8. Valikoi seurasi
Tämä ohje ei aina kuulosta sosiaalisesti korrektilta. Mutta olet varmasti huomannut, että toiset ihmiset kannustavat sinua liikkumaan ja toiset kannustavat sinua olemaan liikkumatta! Jos mahdollista, pyri viettämään mahdollisimman paljon aikaa sellaisten ihmisten kanssa, jotka kannustavat sinua liikkeelle – jopa hieman patistavat siihen. Kyse on sinun terveydestäsi ja hyvinvoinnistasi. Sohvaperuna-kavereita ei toki tarvitse täysin hylätä. Ja heille kannattaa joka tapauksessa muistuttaa, että teet treeniä omilla ehdoillasi ja sinulla on selkeät tavoitteet ja syyt liikkua – ja ennen kaikkea oikeus harjoitella!
Timo haikarainen, liikuntavalmentaja
Timo Haikarainen toimii päätyökseen personal training -valmentajana. Vuosien varrella Timo on tehnyt noin 15 000 personal training- ja kuntosaliohjausta. Liikuntavalmennuksen lisäksi hän toimii erilaisissa asiantuntija- ja koulutustehtävissä ja tekee media-alan töitä.
Satsaa näihin lihaksiin: Ryhti kuntoon kuntosalilla yläselkää vahvistamalla
Yläselän lihakset kannattaa pitää kunnossa, sillä niillä on valtava osuus ryhtiin sekä hartiaseudun ja alaselän hyvinvointiin. Paranna ryhtiäsi ja vähennä selkäkipuja noudattamalla näitä helppoja ohjeita. Heikot lenkit kropassa ovat jokaisella yksilöllisiä. Silti tiettyjen lihasryhmien heikkous...Kävely voi triplata kalorikulutuksen – helpot kikat saavat rasvan palamaan!
Kävely on keventäjälle oivallinen liikuntamuoto. Sitä voi tehdä missä vaan ja se on raajoille huomattavasti pehmeämpää kuin juoksu. Kävely on myös mainio energiakuluttaja. Keventäjien liikuntapäiväkirjan lajiosiosta löydät kävelyn ja voit katsoa tavallisen kävelyn energiankulutuksen kohdallasi....Ylläpidä kuntoasi kesän aikana – näin helppoa se on!
Oletko liikkunut talven ja kevään ahkerasti, mutta kesälomien aikana harrastukset jäävät vähemmälle? Ei huolta! Voit ylläpitää saavuttamaasi kuntotasoa yllättävän pienellä vaivalla ja jatkaa sen kohottamista taas syksyn tultua. Lomakaudella kuntosalit jäävät usein unholaan, mutta toisaalta...