Suomalaisten kolesterolitasot ovat olleet laskusuunnassa jo vuosikymmeniä, mutta nyt suuntaus on muuttunut.
Lääkärilehden artikkelissa kerrotaan, että viimeisen viiden vuoden aikana suomalaisten kolesterolipitoisuudet ovat nousseet sekä miehillä että naisilla: miehillä 1,7, prosenttia ja naisilla 3,1 prosenttia. Vaikka kolesterolipitoisuuden nousua naisilla oli hieman enemmän, ei ero ollut tilastollisesti merkitsevä.
Lehti viittaa FINSRISKI-tutkimukseen, jossa sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöitä on seurattu väestötasolla Suomessa vuodesta 1972 alkaen viiden vuoden välein. Seurattavana on ollut muun muassa sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöitä.
Suomessa on 1970-luvulta lähtien onnistuttu vähentämään sydän- ja verisuonitautikuolleisuutta erityisesti työikäisessä väestössä, mutta viime vuosina myös vanhemmissa ikäryhmissä. Tärkeimmät syyt sepelvaltimotautikuolleisuuden vähenemiseen ovat olleet kolesterolitason aleneminen, verenpaineen lasku ja tupakoinnin väheneminen. Lääkärilehden mukaan väestön veren kolesterolitason lasku on ollut selvästi merkittävin yksittäinen tekijä kuolleisuuden vähenemisessä.
Taustalla muutokset ruokavaliossa?
Julkisuudessa on käyty viime vuosina ravintokeskustelua, jossa on kritisoitu tyydyttyneitä rasvoja ja veren kolesterolia koskevia suosituksia. Tämän seurauksena on voin myynti lisääntynyt parin viime vuoden aikana. Myös statiinilääkitykseen on kohdistettu voimakasta kritiikkiä.
Veren kolesteroli reagoi ruokavaliomuutoksiin erittäin nopeasti, jo muutamassa viikossa.
– Koska ravinnon ja kolesterolin merkitys sydänterveydelle on niin keskeistä, on nyt havaittu kolesterolitason nousu huolestuttava, Lääkärilehden artikkelissa todetaan.
Lähteet:
Lääkärilehti