Älä murehdi kesäkiloja turhaan – nämä helpot keinot estävät niiden kertymistä

Timo Haikarainen, liikuntavalmentaja

Normaalipainoisia, painoaan pudottaneita ja painonhallintavaiheessa olevia on vertailtu tutkimuksissa lomakausien aikana. Tutkimustulokset osoittivat, että onnistuneet painonpudottajat lihovat helpommin loma-aikana: heiltä siis vaaditaan suurempaa panostusta painonhallintaan. Tutkitusti myös vanhoihin ruokailu- ja liikuntatapoihin luisuu helpommin loman aikana, mutta kkun tästä riskistä on tietoinen, voi siihen silloin myös tehokkaasti vaikuttaa.

Liikunta auttaa

Painonhallinnassa liikunta on tärkeässä roolissa. Vaikka muuttaisit kesällä treenitottumuksiasi ja viettäisit aikaa mökillä ja kaukana kuntosaleista, varmista, että treenaat tai pysyt muuten fyysisesti aktiivisena useimpina päivinä. Noin tunnin päivittäinen liikunta on eräiden tutkimusten mukaan painonhallinnassa onnistuneita yhdistävä tekijä. Myös jo 20–30 minuutin päivittäisen kävelyn on havaittu hidastavan rasvankertymistä merkittävästi, jos ihmisten ruokailu on epäsäännöllistä ja heikkolaatuista.

Kesäkilot voivat olla myös kuvitelmaa

Pari vuotta sitten tutkijat tekivät mielenkiintoisen löydön. He seurasivat 34 miestä ja naista, 6 viikon lomajakson ajan. Yli kaksi kolmannesta heistä oli varmoja siitä, että he ovat lihoneet loman aikana, mutta todellisuudessa vain kahdella heistä paino oikeasti nousi. Yhteensä 32 henkilöllä ei painossa ja rasvaprosentissa ei ollut tapahtunut muutoksia, kun ne mitattiin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että nämä ihmiset olivat normaalipainoisia. Laihduttaneilla ylipainoisilla kiloja näyttää kertyvän hieman helpommin.

Onko kaikki kertyvä paino rasvaa?

Loma-aikana kiloja saattaa kertyä jonkin verran ja vapauksia sekä rentoutta tulee lomalla tietenkin jossakin määrin harrastaa. Jos energiansaanti lisääntyy muutaman viikon aikavälillä runsaasti, noin 60 prosenttia kertyneestä painosta on rasvaa. Loput ovat rasvatonta kehon painoa, eli lähinnä lihaksiin ja maksaan varastoitunutta hiilihydraattia ja sen mukana kehoon varastoitunutta vettä. Tämä on sikäli mukava uutinen, että nämä kilot lähtevät todella nopeasti, kun loma alkaa.

Varaudu loma-ajan treeneihin

Seuraavassa muutama helppo konsti ehkäistä kesäkilojen kertyminen:

Tee suunnitelma

Mieti jo etukäteen mitä liikuntaa voisit mökillä tai loma-aikana harrastaa. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty!

Varaudu esteisiin

Kyseenalaista ajatuksesi ja kuuntele sisäistä ääntäsi. Sanotko itsellesi: ”Ei täällä voi liikkua, kun aina sataa. Tai jos ei sada, hyttyset ovat kiusana!”. Pysäytä nämä ajatukset ja kyseenalaista ne. Onko todella näin? Pystyisitkö kuitenkin harjoittelemaan vaikkapa kävelemällä hyttyshuppu päässä tai kenties tekemällä sisällä lihaskuntoliikkeitä? Ihmiset ovat yllättävän luovia keksimään ratkaisuja hankalampiinkin ongelmiin, kyllä tämäkin onnistuu!

Huomioi hyötyliikunta

Kesällä pihatyöt, metsähommat ja esimerkiksi marjastus ovat mainioita keinoja lisätä energiankulutusta lähes huomaamatta. Voit korvat osan kuntoliikunnasta näillä arjen liikuntamuodoilla.

Jatka seurantaa ja pidä kirjaa

Onko sinulla ollut taipumusta stressata kesäkiloista? Onko huoli aiheellista? Sen tiedät vain mittaamalla. Lopeta arvuuttelu ja tarkista, miten painosi kesällä käyttäytyy. Jos huomaat vaa’an viisareiden kohoavan, vilkaise hieman tarkemmin syömisiä ja pyri lisäämään liikettä tai arkiaktiivisuutta. Jos paino ei muutu nykyisillä tottumuksilla, älä stressaa kesästä, vaan jatka nykyistä linjaa. Muista, että lomakilojen kertyminen on monilla osittain harhakuvitelmaa.

timo_haikarainen_avatar

Timo haikarainen, liikuntavalmentaja

Timo Haikarainen toimii päätyökseen personal training -valmentajana. Vuosien varrella Timo on tehnyt noin 15 000 personal training- ja kuntosaliohjausta. Liikuntavalmennuksen lisäksi hän toimii erilaisissa asiantuntija- ja koulutustehtävissä ja tekee media-alan töitä.

  • Spurteilla ja pompuilla räjähtävyyttä reisiin!

    Tämä kunto-ominaisuus on todennäköisesti sinunkin heikko lenkkisi. Sen heikkeneminen altistaa kaatumisille, vie pois tehoa niin lenkeistä kuin kuntosalitreenistä ja haittaa jopa kiinteytymistä ja painonpudotusta. Kyseessä on räjähtävä voima, jota on onneksi helppo kehittää! Nopean voimantuoton...
  • Näin pidät kehityksen käynnissä lenkkipolulla ja lihaskuntoharjoittelussa

    Aloitit kuntoilun tammikuussa. Alussa tuntui, että kunto kohoaa ja tekemisestä tulee helpompaa. Mutta nyt kevään korvilla tuntuu, että kehitystä ei enää tulekaan, vaikka säännöllisesti kuntoiletkin. Jos tämä kuulostaa tutulta, et ole yksin. Kuntoilun nousujohteisuuden sääntö...
  • Voimaa ja lihaksia pelkillä jännityksillä ilman painoa?

    Lihaksia pitäisi treenata, vaan kuntosali on kaukana? Olet reissun päällä eikä hotellissa ole mitään harjoitusvälineitä? Ei hätää. Pystyt nimittäin treenaamaan lihaksia kehittävästi eräällä hieman kummallisella treenimenetelmällä! Lihas aistii jännitystä, se ei näe treenivälinettä Lihaksemme aloittavat...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest