Vaikka haluaisitkin laihtua tai kehittää juoksukuntoasi, liika treenaaminen voi kostautua myöhemmin. Treenaamalla liian usein tai liian paljon lisäät loukkaantumis- ja sairastumisriskiäsi, sekä vähennät motivaatiota pitkällä aikavälillä. Fyysinen ylirasitus voi saada aikaan myös mielialan laskua ja ärtyisyyttä. Välillä onkin syytä levätä niin kehon kuin mielenkin hyvinvoinnin kannalta. Riittävä lepo on keventäjän paras ystävä.
Lepo, ruoka ja liikunta yhtä tärkeitä
Jos tunnet itsesi stressaantuneeksi, pahoinvoivaksi tai et nauti liikunnasta, pidä lepopäivä. Lepo tai rauhallinen liikunta ovat usein pakonomaista liikuntaa parempi vaihtoehto. Niin painonpudotus kuin treenitavoitteetkin vaativat kärsivällisyyttä, sillä liikunnan lisäksi lepo ja ravitsemus ovat kehon hyvinvoinnin kannalta yhtä tärkeitä asioita. Kehitystä tapahtuu parhaiten silloin, kun nämä kolme asiaa ovat tasapainossa.
Kehon ylikuormitus ei ole ainoastaan huippu-urheilijoiden ongelma, vaan se vaanii aivan tavallisiakin liikkujia, jotka aloittavat uuden liikuntaharrastuksen liian intensiivisesti. Yhtäkkiä alkaneessa, liian kovassa harjoittelussa elimistölle ei jää tarpeeksi aikaa palautua. Aloittelijan tulisikin aloittaa liikunta rauhallisesti ja lisätä harjoittelua vähitellen, muuten vaarana on motivaation loppuminen kokonaan.
Miksi lepo on tärkeää?
Levon avulla keho sopeutuu ja korjaa treenin aiheuttamia vaurioita, kuten pieniä lihasrepeämiä. Olet varmasti kuullut, että lihas kehittyy levossa. Tämä onkin aivan totta, sillä lihakset eivät palaudu ilman riittävää lepoa. Levon aikana kehon kuona-aineet poistuvat, palautuminen nopeutuu, glykokeenivarastot täyttyvät ja energiaa varastoituu uusia koitoksia varten.
Riittävästi levännyt keho taistelee myös paremmin sairauksia ja infektioita vastaan, ja palautunut keho on entistä valmiimpi uusiin haasteisiin. Väsyneet ja kipeät lihakset puolestaan kertovat liian vähäisestä levosta. Liian kova treenitahti voi myös syödä motivaatiota, sillä huonosti levännyt keho kehittyy hitaammin.
Ajattele laatua, älä määrää
Palauttelu alkaa jo treenien aikana, joten älä unohda venytellä ja jäähdytellä kunnolla. Runsas nesteen juominen ja syöminen ovat tärkeässä asemassa. Voit nopeuttaa lihastesi palautumista hieromalla lihaksiasi urheilupallojen tai putkirullan avulla.
Vaikka olisit kuinka huolissasi tavoitteidesi saavuttamisessa, malta silti levätä riittävästi. Ajattele urheilemista laadun, älä määrän kautta. Liian usein tai liian paljon kerralla harjoitteleminen eivät nosta suorituskykyä, vaan päinvastoin.
Suunnittele aikataulusi niin, että pidät lepopäivän aina kovemman harjoituksen jälkeen. Levon ei aina tarvitse tarkoittaa sohvalla makaamista, vaan sen voivat korvata myös muut matalatehoiset urheilulajit tai kehonhuolto. Kannattaa aina kuunnella kehoaan, sillä joskus täysi liikkumattomuuskin tekee erittäin hyvää.
Pidä viikossa vähintään yksi, mieluummin kaksi lepopäivää. Jos treeni takkuaa, pidä muutama lepopäivä putkeen ja palaa takaisin normaaliin rytmiin uudella innolla.