Uinti on loistava tapa polttaa kaloreita ja muokata kehoa – tiesitkö nämä faktat uimisesta?

Treeniä koko vartalolle

Vesiliikunta on hyväksi verenkiertoelimistölle mutta samalla se on monipuolinen ja kiinteyttävä harjoitus vartalolle: uiminen on hyvää liikuntaa koko keholle käsivarsia ja selkää myöten. Veden vastus tekee lajista tehokkaan myös lihaskunnon kehittämisen kannalta, sillä vedessä liikkuminen lisää lihasmassaa ja näin ollen kiinteyttää kroppaa. Sen sijaan, että sinun tarvitsisi huolehtia yksittäisten lihasten rasittamisesta, uiminen huoltaa koko vartaloa. Veden paine ja noste tehostavat liikeratoja vieläpä jokaiseen suuntaan.

Hyvä tapa polttaa kaloreita

Vedessä kaloreita todella kuluu, koska energiankulutus on vedessä suurempaa kuin kuivalla maalla harjoiteltaessa.  Veden tiheys, paine ja noste tekevät liikkujan olon kevyeksi, mutta veden vastus nostaa sykkeen ja kalorinkulutuksen teholukemiin.

Vedessä liikkumisen energiankulutukseen vaikuttaa liikkumisen tehon, liikkujan painon ja veden vastuksen lisäksi myös veden viileä lämpötila. Uimahallilämpöisessä 27-asteisessa vedessä lämmönhukan johdosta kuluu keskimäärin 40 prosenttia enemmän energiaa kuin kuivalla maalla. Kylmässä vedessä muutokset ovat vielä suurempia. Yli 35 asteisessa vedessä elimistö pyrkii taas poistamaan liikalämpöä ohjaamalla verenkiertoa enemmän iholle ja raajoihin, joten syke nousee ja kaloreita kuluu enemmän.

Nivelystävällistä liikuntaa

Vesiliikunta on tehokasta peruskuntoharjoittelua ja sopii hyvin myös selkä-, polvi-, ja lonkkaongelmien kuntoutukseen. Juoksulajeja harrastaville uiminen puolestaan on hyvää liikuntaa välipäivien ajaksi.

Uiminen on nivelystävällinen laji, sillä vesi kannattelee kehon painoa eikä uiminen niveliin kohdistu kovia iskuja tai vääntöjä. Vesiliikunta on siis suuremmallekin painonpudottajalle turvallista ja nivelystävällistä, mutta kuitenkin todella tehokasta.

Pidentää lihaksia

Uiminen yhdistää vastusharjoittelua ja aerobista treeniä: keho käy läpi paljon erilaisia liikkeitä, joiden avulla lihakset pysyvät taipuisina ja aineenvaihdunta vilkastuu.

Vesiliikunnassa kehon isot lihasryhmät työskentelevät tehokkaasti. Lihasten kestävyyskunto kohenee ja vesiliikunnalla on todettu myös olevan lihasmassan kehittymistä ja kiinteytymistä edistäviä vaikutuksia.

Ei vaadi hienoja välineitä

Uimaan lähteminen on helppoa ja halpaa! Uiminen ei vaadi hienoja välineitä tai suuria rahallisia panostuksia. Riittää, että omistat uimapuvun ja halutessasi voit hankkia myös uimalasit ja -lakin.

Loistavaa ja monipuolista aerobista liikuntaa

Myös uinti kuuluu kestävyyslajeihin, vaikka se mielletäänkin toisinaan juoksua kevyemmäksi, sillä se ei hikoiluta näkyvästi.

Treenivaihtoehdot ovat rajattomat, kun on kyse vesilajeista. Perinteisen kuntouinnin rinnalle on nykyään tarjolla myös monia muita mielenkiintoisia vesiliikuntamuotoja vesijuoksusta hydrospinningiin ja vesizumbaan.

Altaaseen hyppääminen on virkistävää. Sinun ei tarvitse olla ammattilainen saadaksesi lajista hyötyjä, vaan uiminen sopii loistavasti kenelle tahansa!

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest