8 konstia joilla muokkaat ympäristösi treenimotivaatiota tukevaksi ja vähennät tahdonvoiman tarvetta

Ympäristön muokkaaminen on tutumpaa syömisen parista. Esimerkiksi tuttu ”älä osta herkkuja kotiin” – vinkki on hyvä esimerkki ympäristön muokkaamisesta. Mutta myös liikuntapuolella voit tehdä monia asioita, joilla parannat onnistumisen mahdollisuutta ja vähennät sen kuuluisan ”tahdonvoiman” roolia päätöksessäsi liikkua.

Treeniympäristön muokkaaminen vaatii hieman suunnittelua ja toimenpiteitä etukäteen. Joskus ne voivat olla hieman hankaliakin. Mutta näihin asioihin vaikuttaminen kannattaa. Aloita siis onnistumisympäristösi muokkaaminen heti, vaikka suunnittelisit treenistarttia vasta vuodenvaihteeseen!

1. Liiku lähellä

Kartoita liikuntamahdollisuudet ja paikat. Mitä lähempänä ja mitä helpompi liikuntapaikalle on lähteä, sitä todennäköisemmin sinne menet. Liikuntaan sitoutumista selvittäneissä tutkimuksissa on todettu tämä auttaa. Lähtisitkö kenties treeneihin kotiovelta? Tai löytyykö työpaikan tai lasten harrastuspaikan vierestä kuntosali tai muita liikuntatiloja?

2. Liiku inspiroivassa ympäristössä

Yksi treeniaktiivisuuteemme vaikuttavista tekijöistä on niin kutsuttu pystyvyydentunne, tai minä-pystyvyys. Eli kuinka hyvin uskot tietoisesti ja hieman alitajuisestikin selviämään harjoitteluun liittyvistä haasteista. Nosta pystyvyydentunnettasi valitsemalla treeniympäristösi niin, että siellä on esimerkiksi innostavia roolimalleja tai vertaisryhmää, jotka joko ovat selättäneet samanlaisia treenihaasteita mitä sinulla on, tai pyrkivät niitä tällä hetkellä selvittämään. Tällaisessa ympäristössä innostuminen ja voimaantuminen on todennäköisempää kuin paikassa, jossa kaikki ovat täysin erilaisella kuntotasolla kuin sinä. Omaan lähtötasoon sopivia harjoituspaikkoja tai ryhmiä kannattaa kartoittaa vaikkapa oman kunnan liikuntatoimesta.

3. Tee muistilappuja

Liikuntamuistutukset kuulostavat kliseeltä. Mutta ne toimivat! Treenistä muistuttavat laput saavat sinut harjoittelemaan enemmän ja vaikkapa portaisiin kiinnitetyt muistutukset liikkeen hyödyistä saavat sinut liikkumaan enemmän. Muista tehdä pieniä viilauksia muistutuksiin tasaisesti, sillä samanlaisina ne näyttävät menettävän tehoaan. Vaihda tekstejä, väliä ja paikkaa vaikkapa viikon välein.

4. Lyö vetoa

Tämä konsti ei sovi kaikille, mutta jos se tuntuu mielekkäältä, kannattaa kokeilla. Ystäväpiiristäsi löytyy varmasti sopivan kilpailuhenkinen ihminen, jonka kanssa voit lyödä vedon vaikkapa tietyn treenimäärän keräämisestä tietyllä aikajaksolla. Tai ehkäpä lyötte vetoa jonkin liikuntasuorituksen tekemisestä. Vedossa toimii kaksi isoa ”motivaatioveturia”: Hyödyn mahdollisuus ja menettämisen pelko. Näitä voit käyttää tehokkaina aseina treenirutiinin rakentamisessa.

5. Pakota parkkijärjestelyillä

Arkiliikunta ja –liike ovat keskeinen osa keventäjän toimivaa liikuntapalettia. Myös arkiliikkeen lisäämiseen voi myös käyttää sopivia ”pakkokeinoja”. Jos sinulla on esimerkiksi tietty vakio autopaikka tai pysäköintipaikka, voisitko kenties siirtää sitä 500-1000 metriä kauemmaksi töistäsi tai kotoasi? Vaikkapa kilometrin etäisyys lisää päivässä vähintään 12–15 minuuttia liikettä päivääsi. Viikkotasolla, viikonloput mukaan lukien, keräätkin jo noin  85-105 minuuttia lisää aktiivisuutta.

6.Eliminoi televisio

Mihin olet usein vaihtanut liikunnan? Kenties televisionkatseluun? Mitäpä jos kokeilisit jotain myös tällä osa-alueella? Voit esimerkiksi peruuttaa jonkun suoratoistopalvelun, jonka sarjat ja elokuvat vetävät sinut vastustamattomasti ruudun ääreen. Tai todella radikaalina toimenpiteenä laittaa telkkarin vähäksi aikaa laatikkoon. Äkkiä aikaa alkaa löytyä ja harjoittelurutiinisi saa mahdollisuuden vahvistua.

7. Pakkaa valmiiksi

”Ei tullut treenikamppeita mukaan, niin en sitten mennyt töistä jumppaan..”. Kuulostaako tutulta? Aivan. Ota rutiiniksi treenivälineiden pakkaaminen kassiin edeltävänä päivänä. Jo tämä teko lisää mahdollisuutta siihen, että todella teet treenin. Radikaalimpi keino on korvata pikku hiljaa vaatekaapin sisältöä kohti sporttisempaa suuntaan. Kun vaatekaapissasi on ”löhö-vaatteiden” sijasta sporttitekstiilejä, jo se voi rakentaa positiivisella tavalla ”liikkujan identiteettiäsi”!

8. Valikoi seurasi

Tämä ohje ei aina kuulosta sosiaalisesti korrektilta. Mutta olet varmasti huomannut, että toiset ihmiset kannustavat sinua liikkumaan ja toiset kannustavat sinua olemaan liikkumatta! Jos mahdollista, pyri viettämään mahdollisimman paljon aikaa sellaisten ihmisten kanssa, jotka kannustavat sinua liikkeelle – jopa hieman patistavat siihen. Kyse on sinun terveydestäsi ja hyvinvoinnistasi. Sohvaperuna-kavereita ei toki tarvitse täysin hylätä. Ja heille kannattaa joka tapauksessa muistuttaa, että teet treeniä omilla ehdoillasi ja sinulla on selkeät tavoitteet ja syyt liikkua – ja ennen kaikkea oikeus harjoitella!

timo_haikarainen_avatar

Timo haikarainen, liikuntavalmentaja

Timo Haikarainen toimii päätyökseen personal training -valmentajana. Vuosien varrella Timo on tehnyt noin 15 000 personal training- ja kuntosaliohjausta. Liikuntavalmennuksen lisäksi hän toimii erilaisissa asiantuntija- ja koulutustehtävissä ja tekee media-alan töitä.

  • Pimeä aika on haaste liikuntamotivaatiolle – näin annat tyrmäysiskun kaamokselle!

    Olen ollut liikunta-alalla töissä kohta 20 vuotta. Joka ikinen vuosi olen havainnut saman ilmiön. Päivien lyhetessä toden teolla loka-marraskuun vaihteessa, joutuu ihmisten liikuntamotivaatio koetukselle. Jos sinulle käy näin, et takuulla ole yksin. Tässä parhaat vinkkini...
  • Toivotko liikunnalta parempia tuloksia? Älä tee näin

    Tuntuuko harrastamasi liikunta tehottomalta? Syynä saattavat olla yksinkertaiset ja pienet virheet, jotka vesittävät treeniesi tehoa. Tarkista, ettet tee näitä virheitä liikkuessasi! Aiemmassa artikkelissa käsittelimme yleisiä mokia, joita keventäjille sattuu treenin suunnittelussa ja tavoitteiden asettelussa. Nyt...
  • Treenaajien pahimmat virheet – älä sorru näihin!

    Liikuntaharrastuksen ylläpitäminen onnistuu paremmin, kun osaa välttää muutaman tärkeän sudenkuopan. Keventäjien liikunta-asiantuntija Timo Haikarainen listasi virheet, joihin liikunnan aloittaminen useimmiten tyssää. 1. Ilman suunnitelmaa aloittaminen Jos treeni aloitetaan ilman suunnitelmallisuutta, vastaa se tilannetta, jossa turisti...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest