Milloin viimeksi olet pysähtynyt pohtimaan omaa ruokasuhdettasi? Jos oma ruokasuhde on ihan ongelmaton ja mutkaton, sen äärelle ei välttämättä ole aiemmin juurikaan edes pysähtynyt. Joskus taas ruokasuhdetta ei ole tullut pohtineeksi, koska päähuomio on ollut jossain muualla, kuten oikeanlaisessa syömisessä. Tällöin varsinaiset ongelmat eli ruokasuhteen haasteet, jäävät syömisen suorittamisen jalkoihin.
Paino-ongelmat kertovat useimmiten jonkunlaisista haasteista ruokasuhteessa. Ruokasuhde on monelle painonhallinnan akilleen kantapää. Siksi sitä kannattaa pysähtyä tutkimaan aina aika ajoin – ja varsinkin, jos on aikeissa tehdä jotain syömiseen liittyviä muutoksia ja toivoo niistä kestäviä.
Mistä sitten voi tietää, onko omassa ruokasuhteessa kaikki kunnossa? Tai, mitkä ylipäätään on terveen ja mutkattoman, tasapainoisen ruokasuhteen kulmakiviä? Tässä kymmenen terveen ruokasuhteen tunnusmerkkiä:
- Terveestä ruokasuhteesta kertoo järkevä syöminen, säännöllinen ateriarytmi, joustavuus, armollisuus ja sallivuus
- Ruokavalintoja voi tehdä joustavasti eikä mitkään ruoat ole kategorisoitu mustavalkoisesti (esim. kielletty-sallittu)
- Syömistä ohjaa pääasiassa nälkä ja kylläisyys eikä näitä signaaleja ohiteta arkisyömisessä
- Syömisen voi lopettaa helposti tuntiessaan itsensä kylläiseksi eikä tarvitse ahtaa itseä ähkyyn asti
- Syömistilanteet ja syödyt määrät pysyvät hallinnassa ilman turhan ankaraa kurinalaisuutta ja kontrollointia
- Ruoka on ensisijaisesti kehon polttoainetta – mutta se saa yhtä lailla olla myös nautinto (kunhan se ei ole arjessa liian isolla jalustalla)
- Halutessaan kaikkea voi syödä kohtuudella, eikä tarvitse elää kieltäymyksessä; esim. herkutella voi syyllistymättä
- Syöminen lisää hyvinvointia ja tukee jaksamista ja sitä sävyttävät pääasiassa neutraalit tai myönteiset tunteet
- Syömiseen ei liity pettymystä, syyllisyyttä, pahaa mieltä, ahdistusta tai alakuloa eikä ruoalla palkita, hemmotella, lohduteta, tai rankaista itseä
- Ruokaan ja syömiseen ei liity liikaa laskemista, ansaintalogiikkaa (”kamala päivä töissä, olen ansainnut herkutteluhetkeni”), kaupankäyntiä (”jos nyt liikun tämän verran, saan syödä illalla pitsaa”) tai ”vaihtotaloutta” (esim. ”jos nyt syön vain kevyesti, voin illalla syödä enemmän”)
Listaa lukiessasi, kuinka monta kertaa nyökkäsit? Mitä useammassa kohdassa nyökkäsit, sen todennäköisemmin ruokasuhteesi on terveellä pohjalla. Hienoa! Mutkaton ruokasuhde on onnistuneen painonhallinnan kulmakivi.
Mutta jos huomasitkin, että ruokasuhteessasi on ryppyjä rakkaudessa, on hyvä hetki pysähtyä pohtimaan ruokasuhteen perustuksia. Kysy itseltäsi, miksi ruokaan on muodostunut hankala suhde. Onko se aina ollut niin vai onko tapahtunut jotain, mikä sai sinut ottamaan ruoan pakokeinoksesi? Onko jotain, mitä voit tehdä palauttaaksesi ruokasuhteesi taas mutkattomammaksi?
On paljon, mitä voit tehdä jo tänään saavuttaaksesi mutkattomamman ruokasuhteen. Lopulta kyse on pienistä teoista ja arjen valinnoista. Aloita näistä kolmesta askeleesta:
1. Luovu liiasta pingottamisesta
Ensinnäkin luovu kuuriajattelusta. Kun unohdat pikavoitot ja tähtäät pitkäjänteisyyteen syömisissäsi, huomaat sen todennäköisesti myös painossasi. Hae ruokasuhteeseen joustavampaa suhtautumista ja sallivuutta. Älä kiellä itseltäsi mitään jyrkästi – sen sijaan, tarkastele enemmänkin, miten voisit saavuttaa kohtuullisen suhtautumisen syömisiisi. Mitään ei tarvitse kieltää itseltään, mutta toisaalta herkkujakaan ei tarvitse ahmia kaksin käsin. Älä myöskään syyllisty syömisistä. Syyllisyys syömisissä ei saa yrittämään enempää, se vain latistaa ja saa luovuttamaan helpommin. Kun syöt, anna itsellesi lupa nauttia.
2. Tähtää riittävän hyvään syömiseen
Mutkaton ruokasuhde perustuu riittävän hyvään syömiseen. Mieti, mikä olisi sinulle riittävän hyvää syömistä? Syö säännöllisesti pitkin päivää, ja huolehdi siitä, että ateriavälit eivät veny yli neljän tunnin. Kiinnitä huomio siihen, että syöt määrällisesti riittävästi ja tarpeeksi monipuolisesti. Yhtä lailla tärkeää kuin syödä sisällöllisesti riittävän hyvin, on myös panostaa syömistilanteisiin. Opettele pysähtymään syömishetkiin, harjoittele tietoista syömistä ja ennen kaikkea: taltuta kiire ruokailutilanteista!
3. Tunnista syömisen syyt
Kun tunnistat syyt, mitkä sinua ajavat syömään, on helpompi reagoida oikein. Jos sinulla on nälkä: syö kunnon ruokaa. Taltuta nälkä syömällä riittävästi oikeaa ruokaa, älä siirrä nälkää myöhemmäksi napostelemalla. Jos sinulla on mieliteko ja napostelemisen tarve, kokeile ensin pientä aikalisää. Mieliteoilla voi opetella surffaamaan – ne eivät aina vaadi välitöntä ratkaisua. Joka tapauksessa ensin kannattaa syödä kunnon ruokaa ”pohjalle” ja vasta sitten tutkiskella, mitä mieliteolle kannattaa tehdä. Jos sinulla on tunne, muistuta itseäsi siitä, ettei tunnetta voi ratkaista ruoalla. Tunteita ei myöskään paran e tukahduttaa tai lanata matalaksi syömällä, tärkeämpää olisi pysähtyä tunteen äärelle, kuulostella sen kertomaa viestiä ja ylipäätään, yrittää hyväksyä sen viriäminen. Opettele olemaan tunteidesi kanssa – älä yritä syödä niitä turruksiin.
Katarina Meskanen, psykologi
Katarina on erityisesti tunnesyömiseen ja syömishäiriöihin perehtynyt psykologian maisteri, kliininen psykologi ja tuleva psykoterapeutti. Työssään syömishäiriöiden parissa hän tapaa paljon ihmisiä, jotka painiskelevat paitsi syömisensä, kehonsa ja painonsa mutta myös omien tunteidensa kanssa.
Kahdeksan askelta psykologiseen painonhallintaan
1. Ota tavoitteeksi hyvinvointi, ei tietty kilolukema Painonhallinta on parhaimmillaan omaan hyvinvointiin satsaamista ja omaan itseensä panostamista, ei kurissa ja nuhteessa kituuttamista tai jonkun kilolukeman jahtaamista. Vaa’an lukeman ei kuulu olla ainoa tavoiteltava asia. Loputon...Mutkaton ruokasuhde
Minkälainen on sinun suhteesi ruokaan? Onko ruokasuhteesi kutakuinkin mutkaton vai onko suhteesi ruokaan kuin salainen rakkaus tai viha-rakkaus-suhde? Edustaako ruoka sinulle kehon polttoainetta ja hyvän olon lähdettä, vai ristiriitaista nautintoa, salaista pahetta ja tunnontuskien aiheuttajaa? Milloin viimeksi...(Epä)täydellinen syöminen
Pyritkö sinä täydellisyyteen syömisissäsi? Täydellisyyteen pyrkiminen on monille laihduttajalle tuttua. Kun täydellisyys assosioituu syömisiin, syöminen on suoritus, jossa voi joko onnistua (täydellisesti) tai epäonnistua. Täydellinen syöminen on onnistumista tiukkojen normien noudattamisessa, säädeltyä syömistä, ja ruokavalion...