BED – Aikuistyypin ahmimishäiriö

Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti

BED on alidiagnosoitu ja läheskään kaikki lääkäreistä tai hoitajista ei tiedä tästä sairaudesta. Tyypillinen asiakas on ikuinen laihduttaja, joka kokee, ettei mikään auta. Aina paino ei ole ehtinyt nousta hälyttävän suureksi, mutta ahmiminen ja laihduttaminen vuorottelevat elämässä. Saattaa myös olla, että asiakas kertoo, ettei syö juuri mitään ja silti paino vain nousee, syömiseen liittyvä syyllisyys voi olla niin voimakasta, ettei siitä kehdata puhua. Toisinaan ahmimiskohtaukset halutaan myös unohtaa, joten niitä ei muisteta.

Ahmimishäiriöiselle kehotus laihduttaa tai sairauksilla varoittelu usein vain lisää ahdistusta. Kun ihminen tietää yrittäneensä tuloksetta laihtua, lisää tämä vain syyllisyyttä omasta painosta. Terveydenhoitohenkilökunnan tulisikin tunnistaa BED – potilaat ja ohjata heitä oikeaan hoitoon.

Ahmimishäiriön tunnusmerkkejä ovat:

1. Toistuvia ahmimiskohtauksia, joille on tunnusomaista:
–    Ruoka-annokset ovat selvästi suurempia kuin mitä tyypillisesti ihmiset syövät
–    Tunne, ettei syöminen ole hallinnassa ahmimisjakson aikana ja ettei syömistä pysty keskeyttämään

2. Useimpien ahmintajaksojen aikana todetaan vähintään kolme seuraavista:
–    Tavallista nopeampi syöminen
–    Syöminen, kunnes on epämiellyttävän täynnä
–    Suurten määrien syöminen vaikkei ole nälkä
–    Yksin syöminen, koska häpeää syömäänsä ruokamäärää
–    Itseinho, masennus ja syyllisyyden tunne syömisestä

3. Ahmiminen aiheuttaa voimakasta ahdistusta ja häpeää

4. Ahmimiskohtauksia esiintyy keskimäärin kaksi kertaa viikossa puolen vuoden aikana.

Ahmimishäiriön hoito

Suomessa BED -sairautta hoidetaan syömishäiriöklinikoilla. Minulla ei ole tarkkaa kuvaa, kuinka moni ahmimishäiriöisistä on hoidon piirissä, mutta olen ymmärtänyt, että hoitoa on tarjolla liian vähän.

Hoidossa kulkevat rinnakkain syömisen hallinta ja psyykkisen syyn selvittäminen ja hoitaminen. Hyvään hoitotulokseen ei päästä, jos vain toista osaa hoidetaan. Joskus asiakas on saattanut käydä läpi pitkän terapian, mutta syömiseen ei ole puututtu oikealla tavalla ja ahmiminen voi jatkua edelleen.  Ryhmähoito on todettu BED:n hoidossa toimivaksi. Ammattilaisten ohjaamassa ryhmässä vertaistuki on tärkeä osa hoitoa.

Syyt ahmimishäiriön takana ovat hyvin erilaisia. Joskus taustalla on hyvin vaikeita asioita, jopa hyväksikäyttöä. Ahmimishäiriö voi tulla myös ilman mitään suurempaa kriisiä ja on vaikeaa löytää mitään selkeää syytä.

Ravitsemusterapia ja ahmimishäiriö

BED:in ravitsemushoidossa keskitytään laihduttamisen lopettamiseen, täsmäsyömiseen, ja muutenkin ruokavalion normalisoimiseen. Monet ovat jakaneet ruoka-aineita kiellettyihin ja sallittuihin, normaali annoskoko ja käsitys tavallisesta syömisestä ovat hämärtyneet. Syyllisyyttä saattaa tulla aivan tavallisestakin syömisestä. On tärkeää, että ravitsemustila on kunnossa, jottei liian niukka syöminen laukaise ahmimista ja jotta voidaan syventyä ahmimisen psyykkiseen taustaan.

Täsmäsyöminen on kaiken ydin, käytännössä tämä tarkoittaa, että syödään säännöllisesti ja riittävästi. Monelle jo yksin tämä tuo syömiseen selkeästi lisää hallintaa. Vaikka ahmimista tulisi, seuraavasta ateriasta jatketaan normaalia syömistä, eikä yritetä syödä vähempää. Tärkeää on myös luopua laihduttamisesta ja se voi olla vaikeaa, koska monella on reilusti ylipainoa ja takana vuosien laihdutuskierre. Vaikkei tavoitteena ole laihtuminen, usein paino kuitenkin lähtee laskuun, kun ahmiminen saadaan hallintaan.

Täsmäsyömisen lisäksi on tärkeää huolehtia riittävästä proteiinin ja rasvan saannista, joskus näiden välttämättömien energiaravintoaineiden saannin puute lisää ahmimistaipumusta. Lisäksi käsitellään mm.: annoskokoja, ruokaan ja omaan kehoon liittyviä vääristyneitä mielikuvia ja uskomuksia, tilanteita joissa syöminen on hallitsematonta ja mitä syömisen tilalle elämässä.

BED-sairauden hoito on pitkäjänteistä työtä, jossa muutokset voivat olla hitaita. Mutta usein potilasta auttaa jo tieto siitä, että hänellä on sairaus. Se vähentää syyllisyyttä ja auttaa ymmärtämään omaa tilannetta paremmin.

 

 

Anette Palssa

Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti

Anette Palssa on laillistettu ravitsemusterapeutti ja monille suomalaisille mediasta tuttu kasvo. Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja ravitsemuksesta ja toiminut asiantuntijana erilaisissa tehtävissä. Anette toimi Keventäjien ravitsemusasiantuntijana vuosina 2006-2015

  • Koko perheen kevennys

    Julkisuudessa puhutaan paljon siitä, miten hoikkuutta ja lihaksisuutta ihannoidaan ja toisaalta myös lasten, nuorten sekä aikuisten lisääntyneestä lihavuudesta. Tutkimukset osoittavat, että lasten ja nuorten ylipaino on yleistynyt viimeisen 20 vuoden aikana. On myös havaittu, että...
  • Puoli kiloa päivässä

    Tuttu mainoslause kertoo selkeästi ja yksinkertaisesti, että kasviksia (vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja) tulisi syödä vähintään puoli kiloa päivässä. Me Keventäjissä suosittelemme kasvisten määräksi 600 grammaa, sillä iso kasviksien osuus ruokavaliossa on tärkeimpiä painonhallintaan vaikuttavia...
  • Hyvinvointisuunnitelma koko vuodelle

    Vuodenvaihteessa kuntosalit, uimahallit ja jumpparyhmät alkavat täyttyä tupaten täyteen. Uuden vuoden alkaessa monella on mielessä kunnon kohottaminen, terveellisemmät elämäntavat ja painonpudottaminen. Tee alkavalle vuodelle hyvinvointisuunnitelma tukemaan elämänmuutostasi! Vaikka varsinaisia uudenvuodenlupauksia ei tehtäisikään, monella on muistissa...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest