Pysyvät elämäntapamuutokset vaativat pitkäjänteistä toimintaa ja motivaatiota tehdä valintoja oman terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Juuri tämä motivaation puute ja alkuinnostuksen jälkeen jatkaminen nousee keskeiseksi asiaksi monissa keskusteluissa painonhallitsijan kanssa. Mutta mistä löytää onnistujan asenne?

Motivaatiota ei voi kenellekään antaa, vaan se on sisäsyntyistä. Motivaatio laittaa liikkeelle kohti tavoitetta. Jokaisella on omat syyt muutokseen ja usein tavoite on konkreettisesti mielessä (kilot, sentit, kunto tai vaikka kolesteroliarvot). Onkin tärkeää tietää, mitä tavoittelee ja mitä kohti ponnistelee. Mutta minusta on myös hyvä pysähtyä miettimään, miksi tavoite on tärkeä. Itselleen tärkeiden asioiden miettiminen, auttaa motivoitumaan pidemmäksi aikaan. Motivaatio lähteekin arvoista, mikä on minulle tärkeää ja miksi haluan päästä tavoitteeseen?

Useimmat meistä kertovat sujuvasti, mikä on tärkeää elämässä: lapset, puoliso, terveys, ystävät, luonto, lemmikit, hyvinvointi, vapaa-aika, harrastus jne. Usein työ ja rahat tulevat listalle vasta näiden asioiden jälkeen. Mutta kun mietitään, miten ajankäyttö jakautuu näiden asioiden kesken, moni huomaa, ettei tärkeille asioille jää riittävästi aikaa. Esimerkiksi työ vie niin ison osan ajasta, ettei liikunnalle jää aikaa tai syömisen suunnittelu jää liian vähälle ja ne vaikuttavat taas terveyteen ja hyvinvointiin. Pohtiessa itselle tärkeitä asioita on hyvä miettiä myös, miten terveys vaikuttaa koko kentässä. Usein vasta terveyden menettäminen herättää siihen, miten tärkeää se on. Toivon, että osaisimme miettiä sitä jo etukäteen ja osaisimme valita arvojemme mukaan ja näin edistää hyvinvointiamme.

Jos sinulla on vaikeuksia pitäytyä pysyvässä elämäntapamuutoksessa, ehdotan, että kirjoitat paperilla itsellesi tärkeitä asioita ja miten nämä arvot näkyvät käytännön elämässä, ajanhallinnassa ja asenteessasi? Pohdi myös, miten terveys ja hyvinvointi vaikuttavat näihin asioihin? Mieti, elätkö arvojesi mukaan? Itselle tärkeiden asioiden eteen on helpompi ponnistella. Mielitekojen äärellä voi kysyä itseltään, mikä onkaan tärkeää ja millaiset valinnat edistävät hyvää ja arvojesi mukaista elämää?

Mitä hyötyä tästä on?

Arvot ja asenne ovat tärkeä perusta toiminnalle, mutta usein myös hyöty ja hyödyllisyys ovat vahvoja motivaattoreita. Painonhallinnassa tämä nousee usein esille: jos muutokset ruokavaliossa ja liikuntatottumuksissa ei tuota toivottua tulosta, on motivaatio jatkamiseen usein vähissä. Me ihmiset olemme sen verran viisaita, ettemme tee mitään epämieluisaa, jos siitä ei ole hyötyä joko itselle tai lähipiirille. Joskus painonhallinnassa onkin hyvä miettiä, mitä hyötyä tästä on. Tässä on tärkeää, ettei tuijoteta vain vaakaa vaan sen sijaan mietitään, mitä muita etuja jo tehdyt muutokset ovat tuoneet. Tämä on tärkeää erityisesti silloin, kun painonpudotus on hyvän alun jälkeen pysähtynyt.

Jos laihduttamisen vetää liian tiukalle ja joutuu kituuttamaan tai liikkumaan epämieluisen paljon, hyötynäkökulma katoaa. Silloin usein haittoja (nälkä, yksipuolinen ruoka, jatkuva lihaskipu yms.) on enemmän kuin hyötyjä (tulevaisuudessa häämöttävä hyväolo) ja motivaatio jatkamaan on heikko. Hyöty-haitta suhde pitää olla vahvasti hyötyyn kallellaan jokapäiväisessä elämässä, jotta motivaatio ja asenne pysyviin muutoksiin säilyy.

On tärkeää nähdä omassa elämässä enemmän mahdollisuuksia kuin esteitä. Kannattaa tarttua näihin mahdollisuuksiin eikä voivotella sitä, mitä ei voi saavuttaa. Jos huomaat selitteleväsi, miksi sinulla ei ole mahdollista liikkua säännöllisesti tai syödä enemmän kasviksia, pohdi miksi näet asian näin? Onko tilanne todella niin huono, ettei mitään ole tehtävissä? Voisitko kuitenkin tarttua johonkin asiaan? Vaikka kaikkeen ei voi vaikuttaa, aina on jotain johon voi halutessaan tarttua.

Painonhallinnassa tulee aina vaiheita, ettei mikään huvia ja tekisi mieli luovuttaa kokonaan, asenne ja motivaatio on hukassa. Joskus onkin hyvä pitää ”lomaviikkoja”, mutta toisaalta on hyvä miettiä, mitä tapahtuu, jos palaa vanhoihin tottumuksiin. Muutamien päivien tai viikkojen repsahdukset kuuluvat asiaan, mutta silloinkaan ei kannata heittää ”tässätämänytsittenolimillääneiolemitäänväliäenää” -asennetta päälle. On tärkeää, näkee kokonaisuuden ja ettei kaikki ole menetetty. Missään tapauksessa hyvä painonhallinta ei ole pilalla, vaikkei pysykään aina suunnitelmassa. Repsahdukset kuuluvat painonhallintaan ja sitten jatketaan taas eteenpäin.

Pysyvät elämäntapamuutokset vaativat pitkäjänteistä toimintaa ja motivaatiota tehdä valintoja oman terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Itselle tärkeiden asioiden eteen on helpompi ponnistella. Vaikka asenne ja motivaatio välillä katoaa, se ei tarkoita luovuttamista, sillä huomenna on taas mahdollisuus jatkaa.

Anette Palssa

Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti

Anette Palssa on laillistettu ravitsemusterapeutti ja monille suomalaisille mediasta tuttu kasvo. Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja ravitsemuksesta ja toiminut asiantuntijana erilaisissa tehtävissä. Anette toimi Keventäjien ravitsemusasiantuntijana vuosina 2006-2015

  • Terveellinen ruokavalio on vastustuskyvyn perusta – näin syömällä taistelet flunssaa vastaan

    Tavallisen flunssan lisäksi myös influenssat kaatavat tällä hetkellä porukkaa petiin. Ravitsemusterapeutti Anette Palssan vinkeillä voit välttää sairastumisen. Käsien pesu lienee se yleisin ja helpoin keino, mutta useimmat miettivät myös, millaisella ruokavaliolla voisi vastustaa taudin aiheuttajaa....
  • Rasvaa vähän, mutta laadukkaasti

    Rasva puhuttaa paljon ja monet meistä tietävätkin jo, millaista rasvaa elimistö tarvitsee ja millainen rasva on terveellistä. Aika usein kuitenkin levite jätetään pois leivän päältä, kun halutaan keventää ruokavaliota. Tarvitsemme rasvaa energiantuotantoon, rasvaliukoisten vitamiinien turvaamiseksi...
  • Napostelusta tietoiseen syömiseen

    Napostelu, välipalastelu, näykkiminen, laiduntaminen, ohimennen syöminen, syöpöttely - millä nimellä halutaankaan kutsua ruokailua, jossa syödään monta kertaa ja yleensä pieniä määriä. Tämä on suunta, johon suomalaisten ruokailu on menossa. FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan noin 90...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest