Painonpudottajan ansat – 3: lykkääminen

Jonna Alhonen, laillistettu ravitsemusterapeutti, TtM

”¡Mañana, mañana!”

Aloittamisen vaikeutta ei ole syytä väheksyä, sillä usein juuri sen ensimmäisen askeleen ottaminen on työläintä. Senkään ottamista ei kannata tehdä tahattomasti liian vaikeaksi! Vanha sanontakin sen sanoo: ken kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa. Mahtipontiset tavoitteet, kuten täysin uusi ruokavalio tai liikunnan lisääminen nollasta sataan, voivat tuntua jo ajatuksen tasolla liian suurilta paloilta purtavaksi.

Lykkääminen käy miltei huomaamatta, jos painonpudotukseen ryhtyminen mielletään muusta elämästä erillisen kuurin aloituksena tai muutosten teko ei jostain syystä tunnu mielekkäältä. Jatkuvalle lykkäämiselle voikin olla syynä käytännöllisyyden puute: tiedetään mihin pyritään mutta ei millä keinoin. Esimerkiksi ”haluan syödä enemmän kasviksia” on hyvä tavoite mutta kaipaa tueksi konkreettisia keinoja. ”Syön pääaterioilla kasviksia” tai ”alan käyttää kasviksia leivällä” ovat selkeitä toimintaa ohjaavia ja toteutettavissa olevia askelia, joista on helppo aloittaa.

Toisinaan näennäiselle laiskuudelle ja tekemättömyydelle löytyy syy motivaation tai voimavarojen puutteesta: aina ei ole optimaalinen ajankohta muutokselle. Syöminen ei ole erillinen toiminto, vaan limittyy ja lomittuu elämän muihin tottumuksiin ja tapoihin. Esimerkiksi stressi tai unenpuute kuormittavat kehoa ja mieltä jo valmiiksi. Ihannetilanteita ja täydellisiä elämänvaiheita muutosten tekemiselle osuu kohdalle melko harvoin, mutta realismi ja rentous on hyvä pitää matkassa mukana.

Valistuksen aikakaudesta poiketen nykyään ymmärretään, että pelkkä tieto, että jotain ”pitäisi” tehdä, ei yleensä ole riittävä ylläpitämään muutosta omassa käyttäytymisessä. Joskus voikin pysähtyä pohtimaan, mistä syistä haluan muutosta – vai haluaanko ollenkaan? Tulevatko paineet ulkopuolelta vai minusta itsestäni? Krooniset lupaukset ”ensi viikolla aloitan” ja niiden jatkuva pyörtäminen syövät uskoa omaan onnistumiseen ja hankaloittavat aloittamista jatkossakin. Tällöin voi olla paikallaan myöntää, että nyt ei vain ole hyvä hetki. Kun ottaa tietoisesti taukoa yrittämisestä, viikoittainen huonon omatunnon ja epäonnistumisen kierre saadaan katkaistua.

Vältä ansa!

 • Rehellinen pohdinta: miksi jonkin asian tekeminen lykkääntyy. Onko syynä kenties ajan puute, haluttomuus tehdä, osaamattomuus aloittaa?
 • Arviointi: mitä hyötyä tai haittaa tekemisestä tai tekemättä jättämisestä olisi?
 • Suurten tavoitteiden palastelu pienemmiksi ja mahdollisimman selkeiksi toteuttaa: mitä, milloin ja kuinka paljon.
 • Jos voit tehdä jotain tavoitteesi eteen jo tänään, älä siirrä sitä huomiselle!

Jonna Alhonen

Jonna Alhonen, laillistettu ravitsemusterapeutti, TtM

Jonna on laillistettu ravitsemusterapeutti ja terveystieteiden maisteri. Häntä kiinnostavat ravitsemuksen ajankohtaiset aiheet, hyvinvoinnin edistäminen, sekä syömiskäyttäytymisen monet kiemurat. Hän tekee ravitsemusterapeutin asiakastyötä, on kirjoittajana hyvinvointiaiheisessa blogissa ja toimii aktiivisena vapaaehtoisena Itä-Suomen SYLI ry:ssä.

 • Osaatko kieltäytyä sallivasti?

  Vuoden 2019 ruokatrendiksi povattiin sallivaa syömistä eli dieetitöntä dieettiä. Mielikuva sallivasta syömisestä on lempeä – kieltäymyksestä ja kurista vapaa. Siksi se herättää myös ihmettelevää pohdintaa: voiko todella elää terveellisesti ja pudottaa painoa, jos ei kiellä...
 • Tietoinen ruokakaupassa käyminen

  Ruokakauppa on paikka jossa teemme monia päätöksiä ja valintoja, jotka vaikuttavat merkittävästi siihen, millaista ruokavaliota noudatamme kotioloissa. Kasviksia on mahdotonta syödä, jos niitä ei kotoa löydy. Vastaavasti makeita ja suolaisia naposteltavia on vaikea vältellä, jos...
 • Noudatatko edelleen näitä vanhoja "viisauksia"?

  Syömiseen liittyviä vanhan kansan viisauksia ja sananlaskuja on kerrottu aikojen kuluessa vaikka millä mitalla. Osa opeista on toiminut tiettyyn maailman aikaan – osa on ollut hölmöjä jo alun alkaenkin. Nykyään ne voivat hankaloittaa painonhallintaa. Etenkin...

Lue lisää


Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest