Painonpudottajan ansat – 2: ehdottomuus

”Kaikki tai ei mitään”

Selkeät säännöt ja tiukat ruokavaliot voivat tuntua alkuun turvallisilta ja mutkattomilta noudattaa. Pidemmän päälle ne eivät kuitenkaan synkkaa elämänmakuisen arjen kanssa: kankeat säännöt itse asiassa vaikeuttavat toimintaa muuttuvissa olosuhteissa ja herättävät enemmän houkutuksia kuin auttavat niiden hallinnassa. Tutkimuksissa puhutaankin tiukasta rajoittamisesta.

Tiukka rajoittaja luokittelee ruokia herkästi hyviin ja pahoihin eli niihin, joita ”pitäisi” syödä ja niihin, joita ”ei saisi” syödä. Ajatellaan ehkä, että merkittävin tai jopa ainoa –onnistumisen voimavara on raudanluja itsekuri, jolla kieltäydytään kaikista houkutuksista ja potkitaan persuuksille heikkoina hetkinä. Pahimmillaan ajatukset safkaan ja syömiseen liittyen sahaavat siis ääripäiden, pakottamisen ja kieltämisen, välillä. Se mitä jää helposti uupumaan on kohtuus, sallivuus, lempeys ja lupa nauttia. Ei kovin motivoiva, mukava tai rento lähestymistapa syömiseen!

Jos painonpudotukselle mielletään vain yksi onnistunut polku, kaikki poikkeamat ja harha-askeleet tältä polulta ovat tuomittu epäonnistumisena. Ehdottomuuteen liittyykin olennaisena varjopuolena repsahduksen pelko – ja sen tapahtuessa kielteisten tunteiden ja tavoitetta vastaan sotivien tekojen kierre. Voimakas epäonnistumisen kokemus saa nimittäin helposti aikaan siirtymisen täydellisestä suorittamisesta ”hälläväliä”-vaiheeseen. Tällöin kaikki hyvät asiat ja onnistumiset tuppaavat unohtumaan ja syömiskäyttäytymisessä tapahtuu ylilyöntejä, kuten kielletyiksi luokiteltujen ruokien runsasta syömistä tai jopa ahmintaa. Pettymys ja epäonnistumisen karvaus johtavat vuorostaan entistä tiukempaan otteeseen, ”nyt en ainakaan enää koskaan…”, ja kierre alkaa alusta.

Vaihtoehtona tiukalle rajoittamiselle on harjoitella joustavaa rajoittamista, jossa valintoja tehdään tietoisesti mutta sallivalla asenteella. Näin syömiseen suhtautuvat näyttäisivät olevan useammin normaalipainoisia ja onnistuvan painonpudotuksessa pitkällä aikavälillä. Joustavasti tuumiva ja toimiva henkilö sopeutuu muutoksiin ja sallii poikkeukset: nehän vain vahvistavat säännön! Uteliaisuus uusia kokeiluja kohtaan, yksilöllisyys ja kyky soveltaa ovatkin voimavaroja, sillä samat ohjeet harvoin sopivat kaikille. Sallivuuteen kuuluu myös tuttu maalaisjärjen ajatus, jonka mukaan kohtuus kaikessa. Näin ollen kaikkea voi syödä, mutta kaikkea ei tarvitse syödä päivittäin.

Vältä ansa!

  • Liikkeelle positiivisuuden kautta: yksikin hyvä valinta on jo voiton puolella!
  • Tavoitteissa kannattaa välttää sanoja kuten ”aina” tai ”ei koskaan”, niiden sijaan ”useimmiten” tai ”harvoin” tuovat joustoa elämään.
  • 1-2 muutokseen kerrallaan keskittyminen sen sijaan, että koittaisi hutiloiden korjata kaikkia epäkohtia yhtä aikaa.
  • Asiat harvoin menevät täysin suunnitelmien mukaan: hyväksymisen ja irti päästämisen taidot siis opetteluun! Ikävät tunteet, kuten syyllisyys, eivät helpota oloa saati paranna pystyvyyden tunnetta.

Jonna Alhonen

Jonna Alhonen, laillistettu ravitsemusterapeutti, TtM

Jonna on laillistettu ravitsemusterapeutti ja terveystieteiden maisteri. Häntä kiinnostavat ravitsemuksen ajankohtaiset aiheet, hyvinvoinnin edistäminen, sekä syömiskäyttäytymisen monet kiemurat. Hän tekee ravitsemusterapeutin asiakastyötä, on kirjoittajana hyvinvointiaiheisessa blogissa ja toimii aktiivisena vapaaehtoisena Itä-Suomen SYLI ry:ssä.

  • Mitähän sitä tänäänkin söisi? – 23 ideaa arjen ruokahaasteisiin

    Ruoanlaitto voi arjen kiireiden keskellä tuntua pakolliselta pahalta, jopa vaivalloiselta. Ikuisuuskysymys ”mitä tänään syötäisiin” pyörii mielessä, kun luovuus ei kuki, aikaa on vähän ja mieli ei tee erityisesti mitään. Itse ruokaa tekemällä saa kuitenkin todennäköisemmin...
  • Mieliteko iskee – muuta suhtautumistasi!

    Kun mietitään ihmisen käyttäytymistä, emme useinkaan poikkea Pavlovin kuuluisista kuolaavista koirista. Jokin ärsyke – esimerkiksi nälkä, paikka, aika, tunnetila – saa meissä automaattisesti aikaan ajatuksia ja mielitekoja. Nämä mielen reaktiot vuorostaan vaikuttavat myös konkreettisiin tekoihin,...
  • Osaatko kieltäytyä sallivasti?

    Vuoden 2019 ruokatrendiksi povattiin sallivaa syömistä eli dieetitöntä dieettiä. Mielikuva sallivasta syömisestä on lempeä – kieltäymyksestä ja kurista vapaa. Siksi se herättää myös ihmettelevää pohdintaa: voiko todella elää terveellisesti ja pudottaa painoa, jos ei kiellä...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest