Harissa
Harissaa käytetään esimerkiksi tunisialaisessa ja marokkolaisessa keittiössä. Tulinen tahna saa makunsa kuivatuista, punaisista chileistä, joiden tutkimukset ovat osoittaneet parantavan vastustuskykyä sekä ehkäisevän tulehduksia. Harissa sopii erityisesti paahdetun broilerin kuorrutteeksi tai marinadiksi.
Chilin lisäksi harissa maustetaan valkosipulilla, kuminalla, korianterilla ja oliiviöljyllä.
Sambal Oelek
Sambal Oelekia käytetään Kaakkois-Aasiassa. Se sisältää chilin lisäksi myös valkosipulia, jolla on lukuisia terveysvaikutuksia. Sambal Oelek on hyvä dippi esimerkiksi broilerinsiiville. Myös sokeri ja suola kuuluvat sambal oelekin mausteisiin.
Chimichurri
Etelä-Amerikasta kotoisin oleva chimichurri koostuu oliiviöljystä, tuoreesta korianterista, persiljasta ja oreganosta. Kastikkeeseen kuuluu myös reilusti hienonnettua valkosipulia sekä sipulia, suolaa, jalapenoa ja viinietikkaa. Tuoreet raaka-aineet tekevät kastikkeesta terveyspommin.
Chimichurri sopii erityisesti grillatun kalan ja lihan kastikkeeksi. Kokeile dipiksi myös grillatuille kasviksille.
Tsatsiki
Kreikkalainen jogurttikastike syntyy valkosipulista, sitruunamehusta, jogurtista ja raastetusta kurkusta. Raikas dippi sopii erityisesti lampaanlihan kanssa. Se kruunaa myös itse tehdyt hampurilaiset.
Tahini
Pehmeä ja pähkinäinen tahini on seesaminsiemenistä tehtyä tahnaa. Seesaminsiemenet sisältävät runsaasti sydämelle hyvää tekeviä pehmeitä rasvoja. Tahini toimii hyvänä salaatinkastikkeena esimerkiksi tonnikalasalaatin päällä.