Älä pelkää perunaa! Varhaisperuna on keventäjän luottoruokaa – etenkin kylmänä

Kirjoittaja Julia Haikonen

Varhaisperuna sopii mainiosti keventäjän ruokavalioon – erityisesti kylmänä sen hyödyt korostuvat.

Perunalla on huono maine etenkin painonpudottajien keskuudessa. Perunaa vältellään kuitenkin usein suotta. Alkukesän tuore ja kotimainen varhaisperuna on maukas ja terveellinen vaihtoehto hiilihydraattien lähteeksi. Varhaisperuna sopii mainiosti kesäiseksi lisukkeeksi painonpudottajan lautaselle.

Ravintoarvot kohdallaan

Varhaisperuna sisältää vähemmän energiaa verrattuna muihin yleisiin hiilihydraatin lähteisiin, kuten riisiin tai pastaan. Keitetty varhaisperuna sisältää energiaa 75 kilokaloria 100 grammaa kohden, kun taas vastaava määrä keitettyä riisiä tai pastaa sisältävät noin 100 kilokaloria.

Säilytä varhaisperunat viileässä ja valolta suojattuna.

Lisäksi varhaisperuna sisältää tärkeitä hyvinvointia tukevia ravintoaineita, etenkin C-vitamiinia, folaattia ja kaliumia.

  • C-vitamiini tukee vastustuskykyä ja kudosten uusiutumista
  • Folaatti edistää solujen jakautumista ja osallistuu energia-aineenvaihduntaan
  • Kalium tukee lihasten ja hermoston toimintaa

Kylmä peruna on keventäjän kaveri

Keitetyt, kylmäksi jäähdytetyt varhaisperunat ovat oiva valinta keventäjälle kesähelteillä. Jäähtyessä osa perunan sisältämästä tärkkelyksestä muuttuu muotoon, jota elimistömme ei pysty kunnolla hajottamaan. Tätä kutsutaan resistentiksi tärkkelykseksi.

Tämän tyyppinen tärkkelys ei siis imeydy täysin suolistossamme, minkä takia siitä vapautuu vähemmän energiaa elimistön käyttöön verrattuna lämpimän perunan sisältämään tärkkelykseen.

Tiesitkö? Varhaisperunaksi kutsutaan alkukesästä nostettavia ohutkuorisia perunoita, kun taas uusi peruna on elo-syyskuussa nostettava paksukuorisempi peruna.

Resistentti tärkkelys kulkeutuu paksusuoleen, jossa se muokataan hyödyllisten suolistobakteerien energianlähteeksi. Tämä tukee suoliston hyvinvointia, tasaa verensokerin nousua ja lisää kylläisyyden tunnetta, mikä voi auttaa painonhallinnassa.

Lue lisää: Kevyempi olo alkaa vatsasta! Näin kuitu ja probiootit tukevat painonhallintaa

Näin käytät varhaisperunaa eri tavoin

Varhaisperuna on maukas ja monipuolinen raaka-aine, jota voi hyödyntää monella eri tavalla ruoanlaitossa. Keittämisen lisäksi varhaisperunasta saadaan monenlaisia herkullisia lisukevaihtoehtoja.

Esimerkiksi jäähtyneet varhaisperunat sopivat erityisen hyvin kesäisiin salaatteihin tai vartaassa grillattavaksi. Tai kokeile suolaista piirakkaa, jossa perinteisen taikinapohjan sijaan pohjana käytetäänkin perunaa.

Kesän tuoreet yrtit kruunaavat perunasalaatin.

Kokeile alle olevia keventäjien reseptejä varhaisperunasta

 

Lähteet:

Fineli.fi, Sawicka ja Das Gupta, 2018

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest