Uudenvuoden juhlavinkit!

Hyvää seuraa ja perinteitä

Tänä vuonna uusivuosi sijoittuu viikonloppuun. Vuoden vaihtumista on hauska juhlistaa ystävien tai perheen kanssa ja silloin on mukava herkutella täysin erilaisella ruualla kuin jouluna. Tarjottavat niin perheelle kuin ystävillekin sujuvat mukavasti ja helpolla yhdessä valmistaen tai nyyttikestiperiaatteella.

Yhdessä valmistaminen voi olla myös ohjelmanumero. Keventäjänä voit opastaa vieraita myös kevyempään ruuanvalmistukseen. Kun olet vierailulla ja syöt muiden tekemää ruokaa, valitse ruokapöydästä kasvispitoisia ja kevyitä herkkuja ja muista, että pienempikin määrä riittää. ”Ähkyilystä” saat vain huonon olon ja pahan mielen.

Järjestä uudenvuoden aattoillaksi myös muuta tapahtumaa kuin ruokailu. Tinanvalanta ja seuraavan vuoden tapahtumien tinasta ennustaminen on vanha perinne, mutta ikävä kyllä melko epäystävällinen ympäristölle. Tinan sijaan voi kokeilla sokerin tai steariinin sulattamista. Sulaneen sokerin tai steariiniin voi kaataa kylmään veteen tai lumeen. Perinteistä tinan muotoa tavoitellessa kannattaa suosia lunta, sillä steariini jäähtyy levyksi veden pinnalle ja sokeri alkaa sulaa nopeasti vedessä. Ennen tai jälkeen rakettien katselun on mukava tehdä kävelylenkki vaikka koko juhlaseurueen kera.

Juhlajuomat

Uusivuosi tarkoittaa usein kuplivia juomia ja maistuvia drinkkejä. Alkoholijuomista kertyy illan aikana helposti paljon ylimääräisiä kaloreita. Erityisesti makeat juomat kuten liköörit voivat olla aikamoisia kaloripommeja. Jos juoman maku ei pahasti kärsi, voit laimentaa juhlajuomaa vedellä tai juo muuten runsaasti vettä illan aikana, silloin alkoholin kulutus vähenee. Seuraavana aamuna on mukava herätä, kun pää ei ole kipeä eikä tarvitse ajatella juotuja kaloreita.

Kevyttä ja helppoa tarjottavaa

Kokkaa uudenvuodenateria kevyesti myös vieraille ja huomaat, että kaikki ovat tyytyväisiä. Aterian keveydestä ei edes tarvitse tehdä numeroa. Alla muutamia ehdotuksia, joiden mukaan voit valmistaa tarjottavat vieraiden määrän, iän ja juhlien luonteen ja oman kukkarosi mukaan.

  • Perinteinen suomalainen uudenvuoden tarjottava on nakit ja perunasalaatti. Valmista perunasalaatti itse tai kevennä kaupan salaattia lisäämällä joukkoon esim. kurkkukuutioita ja jäävuorisalaattia.
  • Helppo ja edullinen vaihtoehto on uuniperunat. Pese perunat jo edellisenä iltana ja valmista tai esivalmistele myös täytteet.
  • Wrapit ja tortillat sekä pizzat erilaisilla täytteillä voit valmistaa osittain jo etukäteen. Kun jokainen saa täyttää itse wrappinsa tai tortillansa, eri-ikäiset ruokailijat ovat tyytyväisiä, samoin keventäjä.
  • Lihapullat on suomalaisten kestosuosikki niin arkena kuin juhlissakin. Pyörittele pullat etukäteen pellille, säilytä viileässä ja paista vasta kun ruokailu alkaa. Tai paista lihapullat valmiiksi jo edellisenä päivänä ja lämmitä juuri ennen tarjoilua tai tarjoa huoneenlämpöisinä. Lihapullien ja myös jauhelihavartaiden kanssa tarjolle sopivat monenlaiset salaatit ja kasvislisukkeet.
  • Ruokaisa salaatti sopii ateriaksi sellaisenaan hyvän leivän kera.
  • Kuorelliset katkaravut on hauskaa askarteluruokaa. Katkarapujen lisukkeeksi sopii paahto- tai muu leipä (mielellään monivilja- tms.). Kevyt kastike syntyy kermaviilistä ja yrteistä.
  • Pakastetut kuoritut katkaravut ja ravun pyrstöt ovat helppoa ja kevyttä herkkua. Ne sopivat hyvin erilaisiin salaatteihin, piirakoihin, pannuihin ym.
  • Suolaiset piirakat ovat kätevää tarjottavaa. Tee esivalmistelut jo aattoa edeltävänä iltana. Pohjaksi piirakoille sopii esim. ruistaikina tai itse tehty hiivataikina. Monet piirakat ovat parhaimmillaan lämpiminä uunista pöytään nostettuina. Voit myös lämmittää piirakan juuri ennen tarjoilua tai tehdä sen täyttämistä ja kypsentämistä vaille valmiiksi etukäteen. Säilytä raaka kaulittu tai vuokaan paineltu taikina kelmulla peitettynä jääkaapissa ja varaa jääkaappiin kaikki täytteen ainekset pilkottuna, raastettuna, esikypsennettynä jne.
  • Kokonaisena kypsennetty liha, kuten yrttimarinoitu naudan ulkofilee tai kalkkunan fileerulla sopivat juhlavampaankin tarjoiluun. Voit kypsentää molemmat jo edellisenä päivänä, koska ne maistuvat hyvin myös kylmänä. Lisukkeeksi sopivat höyrytetyt tai vokatut kasvikset ja erilaiset salaatit. Hasselbackan perunat on hauska, herkullinen ja vähän erilainen tapa tarjota perunaa.
  • Jälkiruuaksi kotiväelle ja vieraille voit tarjota pelkkiä hedelmiä ja kaikki ne suklaakonvehdit, jotka olet itse jättänyt syömättä!!! Jälkiruuaksi valmistuu hetkessä myös raikas vähäkalorinen herkku mansikka- tai mustaherukkasorbetti.

Reseptejä

Onnellista ja kevyempää uutta vuotta kaikille!

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest