Hapatetut, eli fermentoidut tuotteet ovat tämän päivän juttu. Mistään uudesta ilmiöstä ei kuitenkaan ole kyse, sillä hapattaminen on ikivanha säilöntämenetelmä. Enää ei säilötä kaloja tynnyriin, vaan korealainen hapankaali, eli kimchi, volgansienitee, eli kombucha ja piimän kaltainen kefiiri maistuvat trenditietoisen keittiössä. Hapatetuista tuotteista nauttiminen ei kuitenkaan vaadi erikoisuuksien testaamista, vaan voit pitäytyä perinteisissä. Hapankaali, jogurtti ja viili tukevat keventämistä. Lue alta lisää!
Mitä hapattaminen tarkoittaa?
Maitohappobakteerit aiheuttavat maitohappokäymisen, mikä hapattaa ruuan. Hapattaminen laskee elintarvikkeen pH-arvoa ja estää siten haitallisten mikrobien toiminnan. Tähän perustuu se, että hapatetut tuotteet säilyvät pitkään.
Miksi ruokia hapatetaan?
Alunperin hapatus on ollut kätevä tapa säilöä. Nykyään hapatetut tuotteet ovat erinomainen lisä terveelliseen ruokavalioon, sillä hapattaminen parantaa myös ruokien ravintoarvoa ja ravintoaineiden imeytyvyyttä. Hapatetut ruuat sisältävät runsaasti terveellisiä maitohappobakteereita. Hapanjuureen leivottu leipä sopii monille, joille tavallinen leipä aiheuttaa vatsanväänteitä. Kaiken lisäksi hapattaminen on edullinen tapa tehdä terveellistä ja säilyvää ruokaa. Valmistus ei vie energiaa, eikä edellytä kalliita pakkausmateriaaleja.
Mitä kaikkea voi hapattaa?
Kaalin hapatus on kaikkein tutuin juttu, mutta myös muiden kasvisten ja sienien hapatus onnistuu. Täytyy kuitenkin muistaa, että sienissä ei ole itsessään riittävästi sokereita maitohappokäymiseen, joten sienisäilykkeisiin pitää lisätä vähintään puolet kasviksia. Tämän lisäksi kotioloissa voi valmistaa hapanmaitotuotteita, kuten viiliä ja
jogurttia.
Miten hapansäilykkeitä valmistetaan?
Maitohappobakteerit vaativat tietyt olosuhteet, jotta ne pystyvät nopeasti muodostamaan maitohappoa. Vaaditaan tarpeeksi käymiskykyisiä sokereita, otollinen lämpötila, hapettomat olot ja hyvä hygienia. Tarvitaan noin ruokalusikallinen suolaa kiloa kohden, jotta säilyke ei ehdi pilaantumaan ennen kuin pH on riittävän alhainen. Käytettävien kasvisten on oltava laadultaan puhtaita. Multa ja muuten muhjuiset tai tummuneet osat on poistettava. Hapansäilykkeiden valmistus vaatii tekijältään osaamista. Hapankaalin valmistus sopii aloittelijalle parhaiten.
Mitä ovat hapanmaitotuotteet?
Hapanmaitotuotteet valmistetaan lisäämällä hapate pastöroituun maitoon tai kermaan. Valmistustavan perusteella hapanmaitotuotteet jaetaan 1. juotaviin (piimä), 2. Lusikoitaviin pakkauksessaan valmistettaviin (viilit), 3. Lusikoitaviin säiiössä sekoitettuihin (jogurtti) sekä 4. sellaisiin, jotka on valmistettu neste poistamalla (rahka).
Maitohappokäymisessä osa maidon sokerista, eli laktoosista häviää, minkä vuoksi hapanmaitotuotteet saattavat sopia laktoosi-intoleranteille paremmin kuin tavalliset maitotuotteet.
Miksi Keventäjän kannattaa syödä hapatettuja ruokia?
Terveen suolistomikrobiston ja toimivan painonhallinnan välillä on löydetty tutkimuksissa yhteys. Ylipainoisilla oletetaan olevan vähemmän hyviä suolistobakteereita ja enemmän ruuasta energiaa kahmivia ”huonoja” bakteereita. Hyviä bakteereita voi ruokkia nauttimalla hapatettuja ruokia. Tutkimusten mukaan hapanmaitotuotteet auttavat myös hillitsemään verenpainetta. Vaikka hapatetuilla kasviksilla ei kannatakaan korvata tuoreita kasviksia, C-vitamiini säilyy esimerkiksi hapankaalissa kohtalaisen hyvin. Kalsiumia hapanmaitotuotteet sisältävät suunnilleen yhtä paljon kuin tavallisetkin maitotuotteet.
Kokeile Keventäjien herkullisia hapatettuja reseptejä:
- Keltainen hapankaali-broileripata 🔒 Keventäjien jäsenille
- Hapankaali-salaattijuustosalaatti 🔒 Keventäjien jäsenille
- Vihreä salaatinkastike (piimäpohjainen) 🔒 Keventäjien jäsenille
- Hapankaalisämpylät 🔒 Keventäjien jäsenille
- Kevyt raparperi-rahkajälkiruoka 🔒 Keventäjien jäsenille
- Piimäpohjainen vihreä omena-kiivismoothie 🔒 Keventäjien jäsenille
- Vatsanystävän kerrosmalja 🔒 Keventäjien jäsenille
- Viiliä ja täysjyvämysliä 🔒 Keventäjien jäsenille
- Höyrytettyjä hedelmiä ja kaneli-kermaviiliä 🔒 Keventäjien jäsenille
Krista Kupariharju, ruokatoimittaja
Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.
Kevään juhlien makeat herkut
Kevät on iloisten juhlien aikaa. Niissä keventäjänkin on lupa nauttia, elämäntaparemontti ei romutu juhlissa herkutteluun. Ihannetilanteessa emäntä on kuitenkin varannut noutopöytään myös kevyempiä vaihtoehtoja. Perinteisiä kaloripommeja ovat voi- ja lehtitaikinaleivonnaiset, paksut keksi-rasvaseospohjaiset juustokakut sekä erilaiset...Kulhollinen keveyttä
Keittoja suositellaan usein kilojen karistajille, eikä syyttä. Keitot ovat monessakin mielessä erinomaista ruokaa. Keitto pitää lämpimänä, mutta ennen kaikkea myös kylläisenä. Keitoista puhuttaessa liian monen keventäjän muistikuvissa kummittelevat takavuosien dieettiohjeiden mukaiset selleri-kaalikeitot, joita lusikoitiin vastahakoisesti...Keventäjä kermojen viidakossa
Suomalaisten ruokakauppojen hyllyillä komeilee valtava valikoima erilaisia kermoja ja kasvirasvavalmisteita. Paljouden keskellä keventäjän voi olla vaikea valita parasta. Perinteiset kermat Kerma valmistetaan erottamalla rasva maidosta. Kermaksi voidaan kutsua tuotetta, joka sisältää maitorasvaa vähintään 10 %...