Juhlajuomia ja herkuttelua

Kati Nappa, ruokatoimittaja

Tässä muutamia vinkkejä:

  • Liiku säännöllisesti ja ainakin viikonloppuina mielellään valoisaan aikaan
  • Hanki kotiin vain normaaleja ruokia, esim. runsaasti kasviksia ja hedelmiä. Muutama iloisen värinen appelsiini ja mandariini ovat vadilla pöydällä kuin pikkuaurinkoja!
  • Osta jouluherkut vasta muutama päivä ennen joulua tai satunnaisesti vain tietylle päivälle. Runsaat varastot houkuttelevat helposti myös syömään.
  • Pidä herkut kaapissa, pois silmistä pois mielestä! Kun pähkinöitä, rusinoita, suklaata, marmeladia ym. on tarjolla pöydillä, niitä tulee naposteltua huomaamatta.
  • Vieraat nauttivat yhtä paljon ja enemmänkin kevyestä kuin raskaasta ruoasta
  • Valitse juhlissa lautasellesi runsaasti kevyitä salaatteja ja kasviksia, vähän kalaa tai/ja rasvatonta lihaa esim. kinkkua.
  • Jälkiruoista parhaita ja kevyimpiä ovat hedelmät ja marjat.

Juomat

Joulukauden juomista kertyy helposti runsaasti turhia kaloreita. Käyttökelpoinen sääntö on veden juonnin lisääminen. Nauti vettä aina ennen ateriaa. Janojuomana tavallinen vesi on parasta, voit toki nauttia myös kivennäisvettä. Muista että makeissa juomissa on kaikista eniten kaloreita!

Vinkkejä:

  • Jatka viiniä vedellä. Maistele ensimmäinen kulaus ja lisää sen jälkeen viinin joukkoon vettä. Helpoiten muistat juomasi määrän, kun juot laimennetun viinilasillisen loppuun ennen seuraavaa kaatoa. Jos viini on jotain erityistä etkä halua laimentaa sen makua, juo runsaasti vettä ruokailun yhteydessä.
  • Jatka makeita ja runsasprosenttisia glögejä kuumalla vedellä. Glögin pohjaksi voit käyttää valmiita alkoholittomia glögijuomia, joita löytyy myös hedelmäsokerilla ja aspartaamilla makeutettuina. Glögiksi sopivat myös monet maustetut teet, rooibosjuoma jne.
  • Yleissääntönä on hyvä muistaa: mitä makeampi ja alkoholipitoisempi glögi on, sitä runsaammin siinä on kaloreita.
  • Sama sääntö pätee myös viineihin ja muihin juomiin. Tarkista Alkon hinnastosta juomien sokeripitoisuus ja pullon etiketistä alkoholipitoisuus.
  • Lisää glögin joukkoon vain pari mantelia ja rusinaa. 100g:n manteli-rusinasekoituksessa on 500 kcal/100 g, 1 annos (2 mantelia+5 rusinaa)16 kcal.

Juhlakauden juomien energiapitoisuuksia

Mehuglögijuoma noin 45-50 kcal/dl (vaihtelee, tarkista tölkistä)
Valkoviiniglögi 12%, 119 kcal/dl (sokeria 11 g = 4 sokeripalaa/dl)
Punaviiniglögi 12%, 119 kcal/dl (sokeria 11g = 4 sokeripalaa/dl)
Tähtiglögi 15%, 149 kcal/dl (sokeria 14 g = vähän vajaa 6 sokeripalaa/dl)
Jouluglögi 22%, 186 kcal/dl (sokeria 14 g = vähän vajaa 6 sokeripalaa/dl)
Hehkuviini 22%, 189 kcal/dl (sokeria 14,5 g = 6 sokeripalaa/dl)

Keskiolut 4,7%, 142 kcal/pl
Vahva olut 6,5%, 234 kcal/pl
Makea siideri 4,7%, 185 kcal/pl
Kuiva siideri 4,7%, 135 kcal/pl
Kevyt siideri 4,7%, 83 kcal/pl
Punaviini 12%, 84 kcal/ 12 cl
Kuiva valkoviini 12%, kuohuviini ja samppanja, 84-90 kcal/12 cl
Makea valkoviini, kuohuviini ja samppanja, 160-180 kcal/12 cl
Väkevä makea viini, serry, madeira, katkero, vermutti 126 kcal/80 g = vajaa 8 cl
Likööri 20-30%, 114 kcal/40 g = n. 4 cl
Vodka 40%, 77 kcal/3,5 g = n.4 cl
Konjakki, rommi tms. 40%, 80 kcal/3,5 g = 4 cl

Juhlakausi alkaa jo marraskuussa ja kestää aina tammikuun puolelle. Pimeänä vuodenaikana herkut ja juomat maistuvat ja keventäjän kannattaa pysyä tarkkana. Pienillä vinkeillä voi vähentää juomien kalorimäärää ja pitää herkuttelunkin kurissa.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest